Tratamentul celulitei

exilis-treatmentCelulita este o alterare topografică foarte frecventă în care pielea capătă aspect de coajă de portocală, de saltea sau aspectul de brânză.
Există multe teorii pentru a explica fiziopatologia acestei condiții. Majoritatea teoriilor implică modificări ale țesutului adipos și microcirculaţiei, rezultând tulburări ale circulaţiei samguine şi limfatice, provocând fibroscleroza țesutului conjunctiv.
Celulita intrică fenomene non-inflamatorii, inflamatorii şi degenerative care provoacă modificări în hipoderm, ce determină ondulații neregulate pe pielea afectată.
În definiţia celulitei sunt folosiţi mai mulţi termeni, precum:
-adispoză edematosă,
-dermopaniculoză deformantă,
-lipodistrofie gincecoidă
Celulita se formează cu predilecție la nivelul coapselor, feselor și abdomenului, mai ales la femei si mult mai rar la bărbați, datorită numărului mai mare de adipocite prezente la sexul feminin.
Cum se formează celulita?
Celulele grase (adipocitele) pot crește de circa 60 ori faţă de volumul lor normal, comprimând astfel vasele sangvine, şi rezultând un drenaj încetinit și o oxigenare precară a epidermei, debutând astfel celulita. Totodată, pereții vaselor capilare devin permeabili la albumină din diferite cauze (în mod normal aceștia sunt impermeabili). Albumina, trecând în lichidul interstițial (LEC), creează o presiune oncotică mai mare decât cea normală în LEC. Această presiune tinde să egalizeze presiunea oncotică din capilar, care are rolul de a absorbi apa în exces din LEC, în partea venoasă a capilarului. Nemaiexistând o presiune suficientă de absorbție, apa rămâne în LEC, generând microedeme (celulita edematoasă). Aceste microedeme creează o presiune asupra celulei și capilarului activând un sistem de apărare, hiperplazia și hipertrofia sistemului reticular. Succesiv, are loc diferențierea fibrelor de colagen (întărirea cu colagen a fibrelor). Astfel ia naștere micronodulul, o capsulă cu adipocite deteriorate de procesul regresiv abiotrofic, înconjurată de colagen, izolată de țesutul adipos irigat. Procesul extinzându-se are loc o îmbinare a mai multor noduli, generând macronodulul.

Female squeezes cellulite skin on her legs - close-up shot on white background

• Celulita este mult mai frecventă la femei decât la bărbaţi, cel puţin opt din zece femei – au un oarecare grad de celulită.
• Acest lucru se întâmplă deoarece la femei grăsimea se distribuie pe talie, şolduri şi fese – zonele predilecte pentru celulită.
• Celulita este mai frecventă cu cât se înaintează în vârstă, când pielea îşi mai pierde din elasticitate.

Care este rolul ţesutului adipos?
• stocarea energiei
• izolarea organismului
• protecția organismului
• endocrin: secreţia de leptină, rezistină (sensibilitatea la insulină)
• proinflamator (figura de mai jos): producţia de citokine şi reactanţi de fază acută: efectul nu se datorează, probabil, adipocitelor, ci macrofagelor sau ţesutului conjunctiv din ţesutul adipos. Consecinţele sunt:
-efectul proaterogen: datorat disfuncţiei endoteliale, dislipidemiei, hipertensiunii
-insulinorezistenţa, favorizând apariţia DZ tip 2.
Factori favorizanți:
• Alimentaţia deficitară cu excese de: grăsimi animale, dulciuri, paste, sucuri, conserve şi aditivi alimentari;
• Lipsa exerciţiilor fizice regulate;
• Dereglările hormonale (pubertate, pilule contraceptive, sarcină, menopauză)
• Stresul (provoacă o hipersecreţie hormonală)
• Consumul de cafea, alcool şi tutun.
• Factorul genetic este cel mai important.
Cum se clasifică celulita?
Stadiul I – apariția permeabilității capilare și inundarea țesutului adipos cu fluide. Are loc displazia și hipertrofia țesutului reticular. Se observă doar ușoare variații în volum a țesutului adipos.
Aspect exterior: depunere uşor deformată a liniei corporale, pliul cutanat se deplasează cu usurinţă, aspectul “coajă de portocală” este insesizabil cu ochiul liber, ci numai când formăm pliul cutanat.
Corespunde formei de celulită FLASCĂ
Stadiul II – diferențierea fibrelor de colagen
Aspect exterior: depuneri pe coapsa supero-externă în special fese, zona abdominală. Pliul cutanat nu este mobil, se simte un turgor plin, zona este uşor dureroasă la palpare, denivelări vizibile ale tegumentului.
Corespunde formei de celulită COMPACTĂ.
Stadiul III – formarea micronodulelor
Stadiul IV -formarea macronodulelor
Aspect exterior: depuneri inestetice, piele are aspect de “valuri”. Depozitele de celulită sunt evidente cu aspect de noduli, palpare dureroasă a pliului cutanat. Apar modificări în circulaţia limfatică şi microcirculaţie, oxigenare defectuoasă, retenţie de deşeuri celulita1toxice, vergeturi, venectazii etc.
Aceasta descriere corespunde formei de celulită FIBROASĂ-EDEMATOASĂ.
Clasificarea celulitei funcție de sexe:
• dispoziție de tip android – specifică sexului masculin
• dispoziție de tip ginecoid – specifică sexului feminin.
TRATAMENTUL CELULITEI
Profilaxie

Nu există nici o metodă de prevenire a apariţiei celulitei.
Menţinerea unei greutăţi corporale normale şi întărirea musculaturii prin exerciţii fizice regulate, pot totuşi să menţină pe termen lung tonusul şi aspectul pielii.
Curativ
Obiectivele tratamentelor sunt:
• Stimularea catabolismului
• Favorizarea microcirculaţiei

• Stimularea eliminărilor
• Restructurarea ţesutului conjunctiv afectat

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Prima fază: CORECŢIA ALIMENTARĂ

Dieting. Balanced diet based on raw organic vegetables

• Consum de cel puţin 2 l de apă pe zi (fără a lua în calcul: ceaiul, cafeaua, supa etc.)

• Regimul alimentar trebuie să aibă la bază mai multe fructe şi legume în stare naturală

• Fructele se consumă cu cel puţin 45 de minute înainte de masă şi la cel puţin 3-4 ore după

masă.
• A se evita consumul de carne grasă, carne de pui se va consuma fără piele şi grăsime.
• A se evita combinaţiile de carne cu pâine, carofi sau paste, fiind înlocuite cu salată de crudităţi.
• Se reduce consumul de cafea, alcool, tutun şi mai ales sucurile (acidulate sau nu).
Se reduce consumul de glucide rafinate mai ales zahărul, (înlocuieşte-l cu zaharină).

Faza a doua: modelarea corporală
Fiecare pacient trebuie să înțeleagă importanță unui echilibru energetic caloric. De aici pornesc discuțiile despre tratarea celulitei.
Tratamentul celulitei este unul complex, în funcție de:
-starea generală de sănătate a pacientei și boli asociate
-tipul constituțional
-dispoziția adipozității
-gradul și vechimea celulitei
-rezultatele dorite de pacientă.
Practic este imposibil de descris un tratament unitar al celulitei, întrucât acest tratament este adaptat fiecărei paciente sau pacient.
Clinica noastră vă oferă următoarele metode de tratament ale celulitei:
1. Chirurgicale
• liposcuția
• abdominoplastia
• dermolipectomia
2. Nechirurgicale
2.1 Minim invazive
• lipoliza chimică
• mezoterapie
2.2 Neinvazive
• radiofrecvență corporală
• ultrasunete
• tratamente cu infraroșu
• drenaj limfatic

OBEZITATEA

Cum se defineşte obezitatea?
Obezitatea este o problemă actuală de sănătate publică, cu prevalenţă în continuă creştere, caracterizată prin:
• Exces de ţesut adipos
• Adipocite de dimensiuni crescute
• Creşterea numărului de adipocite
• IMC>30 kg/m²
Se asociază cu: risc de HTA, dislipidemie, DZ tip 2, boală coronariană, AVC, afecţiuni osteoarticulare, cancere (ovarian, uterin, de prostată, de colon), reflux gastro-esofagian, litiază biliară, steatoză hepatică, apneea în somn, disfuncţie ventilatorie restrictivă, afecţiuni tromboembolice, infertilitate, varice ale MI
Cauze:
• dezechilibrul: aport alimentar-consum de energie
• Factorul genetic:efect moderat: -agregare familială: 20-30 gene
• factori din mediul familail: obiceiuri alimentare familiale
• Factori de mediu:
• Inactivitatea
• Acces uşor la alimente, compoziţia lor, conţinutul caloric, mărimea porţiilor
• Consumul băuturilor carbogazoase
• Factori psihologici: alimentele ca RĂSPLATĂ, sursă de CONFORT, atragerea atenţiei, anxiolitice, combaterea tensiunii psihice
Clasificarea obezităţii
1.CENTRALĂ (ABDOMINALĂ, VISCERALĂ, aspect de măr) caracterizată prin acumularea ţesutului adipos în jumătatea superioară a corpului, la persoane cu musculatura dezvoltată, şi la care diametrul biacromial este mai mare decât cel bitrohanterian
-Indicele talie/şold (W/H):
>1 la bărbați
>0,8 la femei
• se asociază cu o morbiditate şi mortalitate crescută (depozitele viscerale: mai active metabolic, produc cantităţi mai mari de adipokine, turnover mai mare)
• este factor de risc independent pentru cardiopatia ischemică şi accidentele vasculare cerebrale.
• este inclusă în cadrul sindromului METABOLIC (creşterea circumferinţei abdominale ≥ 94 cm la barbati europeni şi ≥ 80 cm la femei europene)
2.PERIFERICĂ (GLUTEAL-FEMURALĂ, GINOIDĂ, aspect de pară) este caracterizată prin acumularea predominantă a ţesutului adipos în jumătatea inferioară a corpului, diametrul bitrohanterian mai mare decât cel biacromial, musculatura fiind slab dezvoltată.
Se asocaiză cu o prevalenţă crescută a varicelor şi afectărilor articulare. Distribuţia ţesutului adipos în funcţie de sex:
• la bărbați -mai multă grăsime intraabdominală
• la femei –mai multă grăsime subcutanată, creşte grăsimea intraabdominală după menopauză

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Tratamentul obezităţii
• Indicații:
-IMC peste 30
-IMC: 25-29,9 sau o circumferință mare a taliei + 2/mai mulți factori de risc
• Evaluarea: obiceiuri alimentare, activitatea fizică (reduce grăsimea abdominală, previne pierderea de masă musculară), factori de risc și complicații, bariere individuale
• Modificarea individualizată a stilului de viață: dietă hipocalorică (500-1000kcal/zi mai puțin) automonitorizată, creşterea activității fizice (creșterea treptată a duratei și intensității), terapii comportamentale, managementul stressului
• Terapie farmacologică, chirurgicală (BMI >40)

Excesele alimentare
Diagnostic:
1.Cel puțin 2 episoade de excese alimentare/săptămână, 6 luni, PLUS cel puțin 3 din următoarele criterii:
2.Alimentarea RAPIDĂ
3.Alimentarea până la senzaţia neplăcută de plenitudine
4. Ingestia unor cantităţi mari în absenţa senzaţiei de foame
5. Mănâncă singur (jenă)
6. Dezgust, depresie, vinovăție datorită exceselor

Principii terapeutice: Crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase: planul meselor, dietă echilibrată, 3 mese regulate/zi, evitarea alimentelor cu un conținut crescut de zahăr, notarea alimentelor ingerate, efort regulat, activități alternative, evitarea alcoolului, drogurilor