De ce să-ți faci o operație plastică? Sfatul medicului
O operație plastică nu presupune doar frumusețe, dar și sănătate. Părerile despre utilitatea acestui sector al medicinei sunt foarte contradictorii. Cert rămâne un singur fapt: operațiile estetice fac parte din viața noastră și vor evolua odată cu trecerea timpului.
Operațiile estetice – necesitate sau obsesie?
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați de felul cum arată, însă chirurgia plastică s-a dezvoltat nu din dorința oamenilor de a-și schimba înfățișarea, ci dintr-o necesitate socio-umană. Primul Război Mondial a lăsat în urma sa mii de soldați mutilați, cu răni faciale produse de obuze și gloanțe. Prin încercările sale de a “reconstrui” fețele soldaților, chirurgul Harold Gillies a pus bazele chirurgiei plastice moderne. Deși nu prezentau pericol pentru viață și sănătate, mutilațiile și deformațiile oricărei părți a corpului ajutau enorm veteranii să se integreze în societate. Actualmente, din aspirația spre normalitate, chirurgia plastică s-a transformat într-o goană după perfecțiune. E greu să găsești, în rândurile celebrităților de la Hollywood, una care nu a recurs la chirurgia plastică. Mai mult decât atât, micile intervenții precum acidul hialuronic, nu mai sunt de mult un lux inaccesibil pentru societate.
Există persoane care, în căutarea idealului de frumusețe, și-au pierdut propria individualitate, naturalețe și finețe. De la o simplă mărire buze poți ajunge la operaţiile mamare, rinoplastiile, liposucţia, abdominoplastia și să nu te oprești aici. De aceea, este important să nu exagerezi și să înțelegi că uneori anume micile imperfecțiuni te fac perfectă.
În ce caz e necesar să te gândești la o operație plastică?
Deși la prima vedere pare că operațiile plastice nu au prea multe avantaje, acestea sunt foarte binevenite în anumite cazuri. Mai ales că acestea se realizează cu lasere și aparate speciale, care în comparație cu tehnica bisturiului, sunt mai puțin înfricoșătoare.
Dacă ai sânii prea mari și grei, aceștia pot cauza complicații la coloana vertebrală și iritații ale pielii. Iată de ce, pentru a scăpa de aceste neplăceri, se recomandă o operație estetică de micșorare a sânilor.
Cât de sigur de sine nu ai fi, dacă ai anumite cicatrici inestetice, în special la nivelul feței, membrelor superioare sau inferioare, nu poți fi împlinit la maximum. În dependență de gravitatea rănilor sau arsurilor care au produs cicatrici, se recomandă operații estetice reconstructive, grație cărora amintirile despre traumă vor dispărea fără semn.
Problemele respiratorii pot fi, uneori, efectul fracturilor nazale sudate incorect. Puteți să recurgeți la o rinoplastie pentru a regla respirația.
De asemenea, în cazul în care ai fost supraponderal, iar apoi ai slăbit foarte mult, pielea va atârna într-un mod inestetic. Pentru a îndepărta acest exces de țesut epitelial e necesară o intervenție chirurgicală, întrucât sportul se dovedește a fi inutil în acest sens.
Ce trebuie să faci înainte de orice intervenție?
Orice intervenție chirurgicală este un stres pentru organism. Modificările care au loc, începând cu anestezia și terminând cu obținerea unor noi parametri, pot cauza anumite dificultăți în perioada de restabilire. Toate sistemele corpului uman sunt strâns legate între ele. Din acest motiv, pentru a aprecia dacă imunitatea dumneavoastră vă permite să realizați o operație plastică, consultați medicul specialist și faceti setul de analize necesare în funcție de tipul de intervenție ales.