Rinoplastia: clarificări privind potențialele efecte secundare și riscurile postoperatorii
Fie că vrei să corectezi un defect din naştere, o problemă medicală, un traumatism suferit la nivelul nasului, rinoplastia poate oferi un echilibru al proporţiilor care să te satisfacă. Este foarte important următorul aspect: te poţi aştepta să ai un nas mai frumos, mai bine proporţionat raportat la dimensiunile feţei dar aspectele legate de viaţa personală sunt o altă problemă.
Vorbind mai concret despre operația în sine, în majoritatea cazurilor, rinoplastia este efectuată sub anestezie generală. După operaţie este foarte probabil o noapte de spitalizare pentru supraveghere şi schimbarea pansamentelor. Se practică și operațiile de rinoplastie cu anesteziere locală dar acest lucru se poate stabili doar în cadrul unui consult cu medicul specialist.
Până la trecerea efectelor anestezicului, medicii recomandă odihna. Tot la recomandarea medicului, se administrează calmante, fluidificante. Imediat după operație se va simţi o senzaţie de tensiune în oasele feţei, similară stării de răceala care se atenuează în câteva ore. O zi sau câteva zile pacientul poate fi obligat să aibă în fiecare nară un pansament şi timp de 7-8 zile un pansament extern, pe nas.
În cazul dat, e ideal ca pacientul să aibă pe cineva, o persoană apropiată care să îl ajute în primele 24 de ore după operaţie, inclusiv cu transportarea până acasă.
Pot exista anumite riscuri după efectuarea intervenției?
Riscul deformării tardive a nasului apare rar și doar în cazul rinoplastiilor prea agresive unde suportul nazal a suferit intervenţii puternice. De asemenea, utilizarea excesivă a grefelor de cartilaj ce au tendinţa de a deveni vizibile sub pielea nasului. În urma unei rinoplastii executate corect, nasul trebuie să aibă o formă perfect stabilă care se va încadra în restul organismului şi care va evolua de-a lungul anilor odată cu întregul corp.
Cicatricile, neregularităţile de la nivelul dorsului nazal, coborârea vârfului nasului, sinechiile sau paresteziile şi hipoestezia (tulburări de sensibilitate care dispar după câteva luni) sunt efecte ce pot fi evitate prin menajarea zonei un timp cât mai îndelungat după intervenţie şi prin respectarea regulilor postoperatorii indicate de medicul chirurg.
Riscurile operaţiei de rinoplastie sunt asemănătoare cu cele ale oricărei intervenţii chirurgicale (sângerare, edem, stare de rău general, dacă nu se respectă indicaţiile medicului chirurg plastician).
Efectele adverse apar în mod normal, sunt temporare și dispar în timp; ele sunt mai intense sau mai puțin intense în funcție de pacient și fac parte din perioada de recuperare și vindecare normală. Totodată, aspectul inițial este foarte departe de rezultatul final și cheia trecerii peste aceste momente este răbdarea.
Un lucru important de reţinut, este că nasul este o structură complexă, situată într-o zonă extrem de vizibilă, deci orice modificare efectuată la nivelul său va fi sesizată imediat. De aceea, este esenţială experienţa chirurgului plastician, care trebuie să fie un bun cunoscător al anatomiei şi un fin evaluator al defectelor existente şi al modificărilor pe care le va produce prin operaţie.