Află care sunt cele mai eficiente metode de tratare a cicatricilor mature de pe față sau corp
Cele mai des întâlnite „semne” de pe piele sunt cele apărute fie în urma diferitor accidente, a intervenţiilor chirurgicale, fie în urma acneii sau a altor afecțiuni. Cu regret, aceste urmări sunt greu sau uneori imposibil de mascat.
După orice agresiune, pielea încearcă să se repare prin procesul de cicatrizare, încercând să formeze un ţesut nou care să înlocuiască zona distrusă a pielii. Felul în care pielea se regenerează și cicatrizează variază de la persoană la persoană însă depinde și de felul în care îngrijești rana înainte de a se forma cicatricea. Până la formarea ţesutului nou, vor trece însa 6-9 luni, timp în care cicatricea trece prin faze diverse de remaniere.
Cicatricile pot fi plate sau ridicate, invizibile sau evidente însă ceea ce faci pentru a ajuta pielea în procesul de regenerare și cum îngrijești zona după recuperare poate aduce o schimbare spre bine în aspectul acesteia. Înainte de a afla cum tratezi cicatricile, trebuie să înțelegi procesul de formare a unei cicatrici, cum să îngrijești rana pentru a minimiza riscul de cicatrici și cu ce tip de cicatrice te confrunți.
În general, medicina clasifică cicatricile în 2 tipuri: cicatrici hipertrofice sau cheloide, cauzate de formarea in exces a tesutului conjunctiv și cicatrici subdenivelate, cauzate de pierderea de tesut conjunctiv. Indiferent de tipul acesteia, în mod normal, la început cicatricea este roşie, cu un aspect neuniform (cicatricea tânără), urmând ca după 6-9 luni de zile să se albească şi să aibă un aspect uniform (cicatricea matură). În perioada în care cicatricea este tânără putem dirija cicatrizarea corectă prin plasturi siliconici, unguente sau diferite tipuri de masaj. Dincolo de această perioadă, cicatricea se opreşte din evoluţie şi se impun diverse tratamente cu laser sau intervenții chirurgicale pentru remodelarea sau îndepărtarea unui ţesut cicatricial vicios, format în urma cicatrizării patologice.
Este bine de știut că îndepărtarea cicatricilor se realizează numai în faza lor de maturitate, după ce s-au încercat toate posibilităţile de remodelare adecvată cicatricilor tinere. În dependență de caracteristicile ţesutului aberant, se poate recurge la următoarele tipuri de soluționare a problemelor:
1. Intervenţii laser, prin care se îndepărtează în mod seriat straturile de ţesut patologic din cicatrice, alternative cu intervenţii laser de stimulare a regenerării pielii.
2. Intervenţii chirurgicale: reexcizii chirurgicale urmate de sutură, excizii seriate, anumite tipuri de lambouri de piele sau expandere de tegument.
3. Injectări cu produși cortizonici, care au rolul de reactivare a remodelării, moment în care cicatricea se întoarce în stadiul tânăr, când se aplică metodele de prevenire a cicatrizarii defectuoase.
În funcţie de ce tip de cicatrice are pacientul, doar medicul specialist va determina ce tehnici de corecţie sunt potrivite pentru a le îmbunătăţi aspectul. Gradul de îmbunătăţire ce poate fi atins prin corecţia cicatricilor depinde de gradul cicatrizării, de tipul, mărimea şi localizarea cicatricei.