Sfatul medicilor. 10 lucruri pe care trebuie să le faci după o operație plastică
Operaţiile plastice au devenit în ultimul timp modalităţi confortabile de a ajusta imperfecţiunile corporale şi de a ascunde urmele lăsate de trecerea timpului. Metodele moderne, tehnologiile inovatoare folosite în timpul intervenţiilor chirurgicale estetice şi dedicarea specialiştilor sunt câteva dintre motivele pentru care operaţiile de rinoplastie, implanturi mamare, implanturi fesiere şi cele de îndepărtare a vergeturilor au devenit mai sigure şi perioadele de recuperare mai scurte.
Respectarea indicaţiilor specialiştilor, a măsurilor riguroase de igienă corporală şi a perioadei de recuperare postoperatorie sunt, în opinia medicilor, aspecte esenţiale care favorizează vindecarea indiferent de gradul de dificultate a intervenţiei efectuate. Iată 10 lucruri de care trebuie să ţii seama în perioada ce urmează după o intervenţie chirurgicală.
1. Respectă cu stricteţe recomandările medicului
Trebuie să ţii seama că orice operaţie plastică este în fapt o intervenţie chirurgicală şi nerespectarea indicaţiilor oferite de specialist poate determina apariţia infecţiilor, vindecarea îngreunată, dezvoltarea de cicatrici şi chiar eşecul întregii intervenţii. Dacă în cazul unei operaţii de rinoplastie lucrurile stau mai simplu, restricţiile fiind mai puţine şi în general sunt legate de expunerea la soare, fum de ţigară şi la substanţe iritante, intervenţiile estetice de tip implanturi mamare vin si cu restricţii legate de adoptarea unei poziţii corporale corecte şi practicarea sporturilor.
2. Evită activitatea fizică intensă
Chiar dacă eşti o împătimită a sportului, trebuie să ştii că după o intervenţie estetică, oricât de neînsemnată ar părea, trebuie să oferi organismului posibilitatea să se recupereze, deci este important să renunţi la exerciţiile preferate. Practicarea activităţilor sportive presupune modificarea vitezei de circulaţie a sângelui, fapt ce poate determina producerea de sângerare.
3. Hidratează-te corect
Apa este viaţă, apa ajută la eliminarea toxinelor şi ajută la recuperarea celulară, de aceea în perioadele de convalescenţă şi recuperare, chiar şi după o operaţie de rinoplastie, este important să consumi multe lichide şi multă apă.
4. Evită expunerea la soare
Oricât de mult iubeşti băile de soare, este important să le eviţi după o intervenţie estetică, aceste pot determina pigmentarea pielii şi formarea de cicatrici inestetice. Respectă îndrumările specialiştilor cu privire la perioada minimă de expunere la soare şi nu uita de loţiunea cu factor de protecţie ridicat!
5. Nu te expune la temperaturi extreme
Pentru o perioadă de şase luni de la intervenţie, evită temperaturile extreme, prea cald sau prea frig. În această perioadă este bine să uiţi de saună, chiar dacă este o activitate pe care o faci cu plăcere în mod regulat. Variaţiile prea mari de temperatură pot produce complicaţii neaşteptate.
6. Nu folosi anticoagulante imediat după intervenţie
Atât în cazul unor operaţii de rinoplastie, implanturi mamare cât şi în cazul celor de îndepărtare a vergeturilor sau reducere a cicatricilor, este important să nu foloseşti medicamente anticoagulante. Aceste pot favoriza sângerarea şi încetinesc vindecarea.
7. Raportează imediat orice complicaţie sau fenomen suspect
Orice fenomen suspect trebuie rapid făcut cunoscut medicului sau personalului clinicii. Sângerările, modificările de temperatură corporală, durerile persistente şi cele suspecte trebuie rapid anunţate. Vindecarea postoperatorie este diferită de la o persoană la alta şi complicaţiile pot apărea şi în situaţiile în care intervenţia este realizată de specialişti în condiţii sterile. Pentru a beneficia de vindecare corectă este important să aduci la cunoştinţă dacă zona operată a fost suspusă la diferite lovituri. Trebuie să ştii că astfel de „accidente” pot modifica rezultatele în special în cazul operaţiilor de implanturi.
8. Renunţă la fumat, alcool şi nopţi pierdute
Fumatul este un obicei care afectează negativ recuperarea postoperatorie, este important ca cel puţin trei-patru săptămâni după intervenţie să renunţi la tutun. Consumul de alcool şi lipsa de odihnă sunt alte elemente care afectează în mod negativ refacerea organismului după intervenţiile estetice sau plastice.
9. Mergi la controalele periodice după operaţie
Este important ca specialistul să poată urmări recuperarea pas cu pas. Controalele periodice efectuate la 3, 6, 9 luni după intervenţie sunt necesare chiar dacă totul a mers ca la carte. Astfel este monitorizată evoluţia operaţiei şi pot fi stabilite rezultatele finale. După cum ştii, în cazul intervenţiilor de implanturi mamare, rezultatele finale sunt observate după mai multe luni.
10. Fii pozitivă
Chiar dacă durerile fizice după intervenţiile estteice pot produce şi disconfort psihic, este important să păstrezi o atitudine pozitivă şi să îţi aminteşti că ai făcut un pas pentru a-ţi îmbunătăţi aspectul. O stare psihică bună te ajută să treci mai rapid peste perioada de recuperare. Dacă nu reuşeşti să găseşti echilibrul, nu ezită să ceri ajutorul specialiştilor, trebuie să ţii seama că operaţiile de rinoplastie, implanturi mamare pot veni cu modificări semnificative pentru organism.