
Cum să ai grijă de pielea ta după o operație plastică?
Intervenţiile plastice, ca şi cele chirurgicale, lasă urme asupra pielii, atât operaţiile de implant de silicon, rinoplastie, lifting facial şi tratamentele de îndepărtarea petelor faciale lasă ce puţin semne mici. În anumite situaţii chiar şi procedeele de mezoterapie facială şi mezoterapie corporală pot avea consecinţe, dacă nu sunt respectată recomandările medicilor.
Mulţi pacienţi au temeri legate de aspectul cicatricilor după intervenţiile plastice, alte persoane nici nu se gândesc că ar putea rămâne cu semne un urma unor operaţii cosmetice. Medicii atrag atenţia că şi cele mai simple procedee îşi lasă amprenta asupra pielii şi atrag atenţia că aparatura folosită are o mare influenţă asupra rezultatelor finale. Cu cât dispozitivele folosite în aceste procese sunt mai performante cu atât urmele lăsate sunt mai mici, mai greu de detectat, iar piele are mai puţin de suferit. Pentru că procesul de vindecare să fie complet, rapid şi curat este important ca şi materiale folosite pentru şuturi să fie de cea mai bună calitate.
De altfel etapele pre şi post operatorii sunt importante. Fiecare pas corect realizat lasă mai puţin amprenta pe termen lung şi grăbeşte vindecarea fără complicaţii a organismului. Cum am menţionat chiar şi cele mai simple operaţii de mezoterapie corporală, lifting facial cu laser şi îndepărtare pete faciale trebuie atent pregătite pentru a beneficia de rezultate optime, deci este esenţial ca după o intervenţie plastică să se acorde mai multă atenţie îngrijirii pielii.
Soarele inamicul numărul unu al pielii
Indiferent de tipul şi complexitatea operaţiei plastice este important să nu expui direct la soare pentru o perioadă de 6-8 luni de la realizarea intervenţiei. Razele soarelui pot produce modificări ample structurii celulare, pot schimba aspectul şi chiar structura ţesuturilor dermei, de aceea este esenţial se eviţi expunerea. Pielea trebuie să se regenereze uşor în ritm propriu, fără a suferi schimbări bruşte. Arsurile solare pot fi cu adevărat devastatoare, de aceea este bine să se iei măsuri de protecţie, folosind pălărie cu boluri lungi şi haine uşoare care acoperă pielea sau să eviţi orele de vârf.
Menţine pielea uscată
Imediat după intervenţie, este esenţial să menţii zona cu pricina uscată. Excesul de apă determină spargerea crustelor şi automat piele îşi modifica structura. După băile şi duşurile binemeritate ai grijă ca zona supusă intervenţiei să fie bine uscată. Un alt aspect de care trebuie să ţii seama este legat de calitatea produselor folosite în timpul băii. Este important să utilizezi cosmetice speciale, recomandate se medic care sunt blânde şi favorizează vindecarea. Evită pentru o perioadă gelurile exfoliante, acestea pot influenţa negativ vindecarea pielii după intervenţie.
Acordă importanţă elementelor de igienă personală
Schimbă bandajele în fiecare zi, conform indicaţiilor medicului. Nu uita de tratamentul ce trebuie realizat. Fie că sunt recomandate creme cu efect cicatrizant, fia că trebuie utilizate purdă cu antibiotic, apa termală sau alte seruri este important să fie folosite conform instrucţiunilor. Tratamentele de recuperare trebuie atent realizate iar pielea cu crusta nu trebuie atinsă.
Evită săpunul
Chiar dacă curăță şi îndepărtează eficient murdăria, germenii şi bacteriile, săpunul este bogat în substanţe care produc uscăciunea pielii. O piele uscată îşi pierde din elasticitate şi afectează procesul de vindecare. Chiar dacă ai avut parte de o operaţie simplă de lifting facial cu laser, este esenţial să eviţi săpunul. În aceiaşi categorie a substanţelor interzise se numără şi alcoolul mentolat, produsele cu parfum, citricele, produsele cu eucalipt, cuişoare şi piper, ce pot produce iritaţii şi pot înrăutăţi starea de sănătate a pielii.
Renunţă la exerciţii fizice
Oricât de mult iubeşti să faci exerciţii fizice, acestea favorizează transpiraţia, ce produce iritaţii datorită concentraţiei ridicate de săruri. Dacă vrei să te bucuri de o piele cu aspect impecabil evită antrenamentele intense care te fac să transpiri, cel puţin pentru o perioadă.