Ce este Otoplastia?
Otoplastia este intervenția chirurgicală de corectare a malformațiilor congenitale sau dobândite ale pavilionului auricular. Este o intervenție relativ facilă, fără complicații majore și cu beneficii mari psihoemoționale și de integrare socială.
Alături de nas, pavilioanele auriculare sunt structuri proeminente care definesc estetică facială. Malformațiile acestora determină complexe psihice cu atât mai devastatoare cu cât pacientul este la o vârstă mai mică. Astfel, copiii devin ținta privirilor și criticilor zilnice din partea colegilor și își pierd încrederea și respectul de sine, acest lucru având consecințe nefaste asupra dezvoltării personalității, dar și a rezultatelor la învățătură.
Otoplastia protejează pacientul copil de consecințele acestor complexe. Astfel, s-a dovedit statistic și prin studii longitudinale că tulburările de comportament pot fi evitate prin efectuarea otoplastiei deoarece anturajul și interlocutorul se concentrează asupra persoanei și nu asupra malformației auriculare.
Se apreciază că la 5-6 ani, pavilionul auricular este complet dezvoltat, astfel că începând de la această vârstă se pot efectua otoplastii.
După intervenție, instantaneu, pacienții se simt complet refăcuți, dispărând complexul de inferioritate.

Indicații:
- Orice malformație a urechii, congenitală sau dobandită, poate beneficia de otoplastie.
- Cea mai solicitată este aceea pentru pavilionul auricular decolat (ureche clăpaugă).
Se pot efectua otoplastii și pentru:
• hipertrofia lobulului auricular
• dedublarea lobulului auricular
• hipetrofia helixului
• helix aplatizat
• apendicii preauriculari
• lipsa parțială sau totală a pavilionului auricular
Contraindicații:
- Nu există contraindicații absolute. Contraindicațiile relative sunt infecții cutanate locale, tulburări grave de coagulare.
Cum decurge intervenția chirugicală:
- Pentru pavilionul auricular decolat (urechea clăpăugă), anestezia este locală pentru adulți. La copii, se recomandă anestezia generală. Se efectuează incizia retroauriculară în „felie de pepene”, cu decolarea și depericondrarea cartilajului.
- Este îndepărtat excesul de tegument iar cartilajul este pliat sau rezecat parțial, apoi fixat cu fire neresorbabile. Există mai multe tehnici chirurgicale (Joseph, Stetter, Stepleanu-Horbatski). Tehnica agreată se alege în funcție de așteptările pacientului.
- Durata intervenției este de aproximativ 90 de minute, în funcție de tehnica aplicată.
În ce constă recuperarea?
- Postoperator, nu necesită repaus la pat. În primele zile după intervenție, urechile vor fi umflate, cu vânătăi și adesea amorțite. Toate aceste semne se vor remite în 5-10 zile. Vă puteți relua activitatea încă de a doua zi după operație cu condiția să nu vă expuneți la praf sau alte noxe.
- Firele se suprimă la 12-14 zile. Puteți să vă spălați pe cap după 3-4 zile. În primele nopți de preferat să dormiți doar cu fața în sus și cu capul mai sus pe 2-3 perne pentru a evita apariția unui edem important.
Recomandări:
- se vor efectua toaleta și pansamente locale zilnic
- se vor evita eforturile fizice și baia fierbinte timp de 7-10 zile
- după suprimarea firelor de sutură (la 7-10 zile), veți purta o bentiță elastică timp de 14-20 zile, care să realizeze o compresie ușoară de menținere a repoziționării pavilionului auricular
- evitați traumatismele locale și locoregionale, inclusiv cele provocate de îmbrăcămintea neadecvată
- evitați expunerea la soare și, în general, intemperiile timp de 2-4 săptămâni
- alimentația trebuie să fie semiconsistentă, să nu necesite efort de masticație, fără alcool, fumat, condimente
- local, se pot aplica unguente impotriva cicatrizarii vicioase.
Vreți să vedeți transformările după intervențiile realizate de echipa noastră de specialiști? Intrați pe pagina noastră de Instagram sau pe cea de Facebook și descoperiți rezultatele care inspiră!
Toate prețurile procedurilor pot fi găsite aici.
Rezultatele operațiilor estetice variază de la persoană la persoană. Contactați-ne pentru mai multe informații.
