Lifting de Sprâncene: Procedură, Beneficii și Rezultate pentru un Aspect Tânăr

În ce constă pregătirea preoperatorie? Analize preoperatorii.

Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații. Indicațiile preoperatorii:

– întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțîn 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;

– întreruperea fumatului cu cel puțîn o lună înainte de operație, deoarece nicotină întârzie procesul de vindecare;

– cu 6 ore înaintea intervenției nu consumați alimente sau lichide;

– de regulă, operația trebuie făcută în afară perioadei menstruale;

– trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

– trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;

– nu urmați o dietă strictă înainte de operație, deoarece poate întârzia vindecarea;

– dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată;

– trebuie să aveți cel puțîn o unghie fără ojă

Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucogramă, glicemie, creatinină, INR, TGO, TGP, bilirubina, AgHBs, HCV, HIV, VDRL, radiografie pulmonară, electrocardiogramă, ecografie mamară.

Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidențial și nu pot fi publicate fără acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate în baze de date on-line.

Cum decurge intervenția chirurgicală?

Se realizează o incizie de aproximativ 4 centimetri lungime în dreptul părţii exterioare a sprâncenei, în porţiunea cu păr a pielii scalpului. Prin această incizie pielea este decolată până la nivelul sprâncenei, care este apoi ridicată cu ajutorul a 2 sau 3 fire de sutură resorbabile. Incizia este închisă cu un fir de sutură neresorbabil care va fi scos după 5-7 zile. Aceeaşi procedura este apoi realizată și la cealaltă sprânceană.

Datorită ridicării pielii de pe frunte se crează un pliu cutanat asupra căruia nu se va interveni, deoarece acesta se va netezi şi va dispărea în aproximativ 6 săptămâni, concomitent cu resorbția firelor de sutură. Până în momentul întinderii pielii, acest pliu este camuflat de păr. Până la 6 săptămâni spâncenele se vor fixa în poziţia superioară, rezultatul fiind permanent.

Întreaga intervenţie durează 30-45 de minute. Intervenția se poate realiza cu anestezie locală sau generală. Tipuri de lifting Liftingul coronal (trichial) Se realizează prin efectuarea unei incizii în spatele liniei de inserție a părului. Are avantajul că permite ridicarea întregii frunți și a sprâncenelor, iar cicatricea postoperatorie este perfect mascată de păr, fiind procedura ideală pentru persoanele care au un păr bogat. Este varianta ideală dacă se optează pentru păstrarea înălțimii frunții.

Liftingul pretrichial Se realizează printr-o incizie lungă și discretă de-a lungul liniei de inserție a părului. Această procedură este ideală pentru persoanele care doresc atât liftingul spâncenelor cât și micșorarea înălțimii frunții. Liftingul direct se realizează prin efectuarea unei incizii pe lungimea fiecărei sprâncene, fiind folosită de obicei pentru pacienții de sex masculin, în special cei care suferă de alopecie, și care nu permit utilizarea procedurilor care ascund cicatricea în podoaba capilară.

Prin această tehnică se ridică sprâncenele căzute și se netezește fruntea prin întinderea pielii frunșii în jos. Liftingul medial se realizează prin efectuarea unei incizii în zona pliului medial al frunții, fiind utilizată la pacienții de sex masculin care au riduri ale frunții proeminente. Cicatricea va fi mascată de pliurile naturale ale frunții. Această procedură nu ridică fruntea în intregime, ceea ce presupune că linia de inserție a părului rămâne neschimbată.

În ce constă recuperarea postoperatorie?

Supravegherea medicală după intervenție durează în medie 5-7 zile, timp în care pacienta sau pacientul va fi văzut zilnic. În primele zile după operație zona operată va fi umflată și vineție, aceste semne estompandu-se treptat în următoarele zile.

De asemenea, datorita efectelor anesteziei veți simți o stare de slăbiciune timp de 2-3 zile după operație. Se recomandă evitarea tuturor activitățiilor fizice solicitante timp de 2-3 săptămâni după operatie. Activitatea curentă poate fi reluată la o săptămână după intervenție.

Umflarea zonelor tratate uneori poate persista timp de 2-3 săptămâni. Pliurile cutanate menţionate mai sus dispar după aproximativ 6 săptămâni. Cicatricele se vor atenua cu timpul. Primele 2-3 zile după operaţie este indicat să vă odihniţi sau să dormiţi cu capul ridicat pe mai multe perne pentru a evita accentuarea edemului facial (umflarea feței).

Recomandăm și aplicarea unei pungi reci învelită într-un prosop pentru a reduce inflamația și edemul. Evitaţi căldura extremă şi fluctuaţiile de temperatură. Reluarea majoritaţii activităţilor normale, incluzând şi exerciţiile fizice, poate avea loc după 3 săptămâni. Totuși, menționăm că timpul necesar recuperării după o intervenţie chirurgicală precum și percepția durerii, variază foarte mult de la o persoană la alta.

Ce reacții adverse sau complicații pot să apară?

Cicatrizare vicioasă;
Sângerare (hematoame);
Infecţie;
Dificultăți de vindecare a plăgilor;
Evidențierea suturilor;
Riscuri legate de anestezie;
Tromboze (cheaguri de sânge);
Pierderea de păr în zona inciziilor (corectabilă);
Ridicarea liniei părului;
Lezarea nervilor faciali cu pareză sau paralizie;
Asimetrie facială;
Necroză (pierderea de tegument);
Parestezii (amorțeli) sau afectarea sensibilității cutanate, eventual prurit (mâncărimi);
Iritaţia ochilor sau uscarea acestora;
Edemul (acumularea de lichide);
Durere ce poate persista;
Neregularităţi ale conturului pielii;
Decolorare şi tumefieri (umflături) la nivelul pielii;
Suturile pot ieşi la suprafaţa pielii şi pot deveni vizibile sau produce iritaţie, necesitând îndepărtare;
Posibilitatea unor intervenţii corectoare;
Afectări ale pleoapelor care implică poziţia anormală a pleoapelor superioare (ptoza palpebrală), relaxarea tegumentului pleoapelor sau coborârea (lăsarea) pleoapelor inferioare (ectropion) pot coexista cu efectul de frunte și sprâncene lăsate (coborâte);
Liftingul frontal nu le va corecta, acestea necesitând alte tipuri de intervenţii.

La ce rezultate să ne așteptăm?

În urmă liftingului coronarian pielea de pe frunte va fi întinsă iar sprâncenele se vor ridică în poziția lor normală adică deasupra marginii superioare a orbitei.

Care sunt recomandările post intervenție? Tratamente adjuvante

În primele 4-5 zile postoperator, pacientul respectă următoarele instrucțiuni:

• repaos la pat 1-2 zile, apoi încă 3 săptămâni se evită intemperiile și efortul fizic;

• alimentație hidro-lacto-zaharată în primele 48 ore, apoi semiconsistentă încă 4-5 zile, deoarece mișcările de masticație pot amplifica durerea;

• tratament antibiotic încă 5-7 zile și antalgic, dacă pacientul are dureri (de regulă nu există dureri);

• se pot administra sedative ușoare, mai ales dacă pacientul are o structură psihoemoțională anxioasă;

• pacientul doarme doar pe spate, înălțat la extremitatea cefalică (fie se așează 2-3 perne, fie se ridică patul dacă este dotat cu dispozitiv de rabatare);

• se interzice expunerea la soare și intemperii 4-6 luni

• se interzice baia fierbinte în primele 7-10 zile (în primele 48 de ore se va efectua toaleta parțială, apoi dușuri scurte, călduțe);

• postoperator există zone de anestezie persistentă la nivelul fetei, fenomen ce poate dura câteva luni.

Proceduri complementare

Blefaroplastia superioară – pentru îndepărtarea excesului de piele și grăsime de la nivelul pleoapei superioare;
Lifingul facial – pentru a obține un lifting global al feței;
Injectarea de acid hialuronic – pentru umplerea ridurilor;
Radiofrecvența cu Exilis Elite – pentru a obține un lifting nechirurgical;
Liftingul de sprâncene poate fi potențat prin: utilizarea de: auturi permanente, mici şuruburi chirurgicale; dispozitive de fixare ce sunt absorbite ulterior de organism, ascunse în zona tâmplelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *