Hemangioamele reprezintă tumori vasculare de natură benignă. 30% din totalitatea hemangioamelor sunt vizibile încă de la naștere iar restul de 70% apar în primele zile sau săptămâni postpartum. Hemangioamele apar la aproximativ 10-12% dintre nou-născuți, fiind mai frecvente în sarcinile gemelare și la prematuri. Aproximativ 60% dintre hemangioame apar în zona capului și gâtului, 25% pe trunchi și 15% pe membrele superioare și inferioare. În 80% din cazuri hemangioamele apar ca leziune unică iar în 20% din cazuri apar în zone multiple.
Hemangioamele se formează prin proliferarea celulelor endoteliale care se organizează sub forma unor vase de sânge ce se umplu apoi cu sânge. Pot îmbrăca diferite aspecte clinice atât ca mărime, cât și ca formă sau profunzime.
Hemagiomul apare ca o pată violacee care are o constituție plată, proeminentă, rotundă sau de forma pânzei de păianjen și poate apărea pe piele sau mucoasă.
În funcție de localizare și în lipsa unui tratament, pot aparea complicații, cele mai frecvente complicații fiind reprezentate de:
- hemoragii, mai ales dacă hemangiomul este traumatizat;
- disfagie în localizările digestive;
- dispnee în localizările respiratorii;
- suprainfectare;
- modificări tegumentare;
- tulburări vizuale (strabism, ambliopie);
- ulcerații (in 5- 10% din cazuri);
- tulburări psihoemoționale în cazul în care hemangiomul este mare și vizibil.
Tratamentul de elecție al hemangioamelor este același cu cel din afecțiunile vasculare, adică Nd-Yag sau LimeLight.
Hemagiomul capilar: are o culoare violacee și apare doar în straturile pielii, în general în primele luni de viață dar poate să apară și la copii mici. Acesta dispare după 1 - 2 ani în mod spontan.
Hemagiomul cavernos: se întinde în afara limitelor straturilor pielii fiind determinat de vase de sânge mai mari decât capilarele. Poate fi întâlnit pe piele, pe mucoasă dar și pe organele interne. De obicei nu determină complicații majore și se vindecă de la sine.
Nevul telangiectatic: denumit de asemenea și pată de vin, este caracterizat prin existența unei pete de culoare roșiatică pe suprafața pielii, ce reprezintă o dilatare a capilarelor și se aseamănă cu un semn din naștere.
Nevul de forma unei pânze de păianjen: este o pată proeminentă de mărimea unui bob de mei, de culoare roșie aprinsă, plată și care conține spre margine prelungiri care aduc a pânză de păianjen. Este frecvent la vârstă înaintată.
Hemangiomul senil (cherry angioma): sunt cunoscute și sub numele de pete Campbell De Morgan. Sunt cele mai frecvente hemangioame și apar după vârsta de 20 de ani, fiind mai frecvente la sexul masculin. Este o bășică plină cu sânge, de mărimea unui bob de mei sau de mazăre și se întâlnește rar. Frecvența acestor hemangioame crește odată cu vârsta. Cherry angiomas sunt alcătuite din grupuri de capilare pe suprafața pielii , formând o mică papulă. Acestea sunt colorate de la roșu la purpuriu. Când apar măsoară doar o zecime de un milimetru în diametru și sunt aproape plate după care cresc de obicei la aproximativ un milimetru sau jumătate și uneori până la un centimetru sau mai mult în diametru. Pe măsură ce acestea cresc, ele tind să se extindă în grosime și pot lua forma înălțată și rotunjită a unei cupole. Deoarece vasele de sânge care conțin un angiom sunt atât de aproape de suprafața pielii, cherry angioma pot sângera ușor dacă sunt traumatizate.
Cutera este prima companie din lume care a inventat si acreditat la FDA in SUA un laser vascular. Si astazi detin cel mai eficient laser vascular din lume.
Unda laser interactioneaza cu hemoglobina din vas determinand transformarea undei laser in caldura si evaporarea sangelui din vas, implicit cu disparitia vasului de sange respectiv.
Este tratamentul de electie in tratarea hemangioamelor fiind si cel mai sigur tratament, fara risc de formare a cheagurilor sau si mai rau a embolilor.
Rezultatele sunt spectaculoase inca de la prima sedinta.
In functie de tipul de hamangiom putem folosi Cutera NdYag sau Cutera LimeLight.
Laserul Cutera poate fi aplicat pe orice zona a corpului. O atentie deosebita necesita zona pleoapelor si a tiroidei.
30 minute
1-8 sedinte
Fara
Permanent
Minim
De la 250 lei
Cu o luna inaintea tratamentului laser trebuie sa evitati urmatoarele: consumul de medicamente fotosensibilizante, anticoagulante.
Inainte de inceperea tratamentului se protejează ochii cu ochelari speciali. Pe durata procedurii veti simti senzaţia de rece pentru ca inainte se produce racirea suprafetei pielii pentru a o proteja, urmata de o înţepătură la descarcarea flash-ului luminos.
Imediat după tratament poate apare o roşeaţă şi/sau edem minim care poate dura de la câteva ore la 2-3 zile. Vasele mici dispar imediat, cele mai mari (sub 2mm) devin albăstrui sau maronii, culoare care poate sa persiste pina la 1-2 luni.
Pentru diminuarea edemului se pot aplica pungi cu gheaţă la nevoie. Edemul apare mai frecvent când se tratează zone din jurul ochilor. Este indicat să se doarmă cu capul ridicat pentru a evita edemul. Riscul de aparitie a unor tulburari de pigmentare a pielii după acest tratament este minim.
Pentru siguranţa, se pot folosi creme cu factori de protecţie solară timp de 3 luni în cazul expunerii prelungite la radiaţii U.V. Procedura se poate repeta la 1-2 luni pentru vasele care nu au disparut de la primul tratament.
Hemangioamele stelate dispar complet de la prima sedinta. Capilarele plane dispar dupa mai multe sedinte. Numarul sedintelor poate varia intre 2-8. Sedintele se fac la interval de 1-2 luni.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru.
Prin continuarea folosirii site-ului vom presupune ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
Pentru mai multe informatii vizitati TERMENI SI CONDITII
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!