Schimbarea sau Extracția Implanturilor Mamare: Ghid Complet despre Procedură și Recuperare

În ce constă pregătirea preoperatorie? Analize preoperatorii.

Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații. Indicațiile preoperatorii:

– întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțîn 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;

– întreruperea fumatului cu cel puțîn o lună înainte de operație, deoarece nicotină întârzie procesul de vindecare;

– cu 6 ore înaintea intervenției nu consumați alimente sau lichide;

– de regulă, operația trebuie făcută în afară perioadei menstruale;

– trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

– trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;

– nu urmați o dietă strictă înainte de operație, deoarece poate întârzia vindecarea;

– dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată;

– trebuie să aveți cel puțîn o unghie fără ojă

Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucogramă, glicemie, creatinină, INR, TGO, TGP, bilirubina, AgHBs, HCV, HIV, VDRL, radiografie pulmonară, electrocardiogramă, ecografie mamară.

Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidențial și nu pot fi publicate fără acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate în baze de date on-line.

Cum decurge intervenția chirurgicală?

Incizia se va face pe traiectul vechii incizii. Există două posibile situații:

1. Se păstrează vechea capsulă. În acest caz se pătrunde în capsulă implantului, se extrage implanatul vechi și se inroduce implantul nou. Intervenția durează în jur de 1 ora.

2. Se scoate atât implantul vechi cât și capsulă implantului.De cele mai multe ori în aceste cazuri se schimbă și planul în care a fost introdus primul implant. În acest caz intervenția va dura 2-3 ore.

În ce constă recuperarea postoperatorie?

Postoperator cicatricile vor fi dure și roz timp de 3-6 luni, după care se vor albi și se vor estompa progresiv, dar nu vor dispare niciodată. Timp de 3-6 luni cicatricile nu se vor expune la soare. Este important să vă mobilizați cât mai repede, coborând din pat și făcând câțiva pași încă de a doua zi.

Orice activitate care include ridicarea sau îndoirea corpului trebuie evitate, deoarece accentuează durerea și riscă și deplasarea implantului. În primele nopți după intervenție vă recomandăm să dormiți cu capul și umerii ridicați la 30 grade.

Nu faceți mișcări ample cu brațele și nu le utilizați pentru a vă da jos din pat sau pentru a vă ridica; prin contracția mușchiului mare pectoral se poate deplasa implantul sau poate fi provocată o hemoragie postoperatorie. După primele 4-5 zile postoperator puteți să faceți duș. Timp de 2-3 luni după operație trebuie să purtați o bustieră și să evitați sutienele cu sârmă.

Bustiera ajută la diminuarea senzației de greutate datorată edemului și susține sânii. După primele 5-7 zile de la operatie puteți conduce, după o săptămână vă puteți relua activitatea, iar după 3 săptămâni puteți face efort fizic. În primele câteva săptămâni sânii pot fi ușor dureroși.

De asemenea pot fi tumefiați până la 4-5 săptămâni. Puteți simți zona sânilor amortiță, iar sânii prea sus și prea mari. Cu timpul edemul dispare și mușchii se relaxează, ceea ce necesită în general minim 2-3 luni. Implantele nu cresc riscul apariției cancerului mamar și nici nu interferează cu detectarea unui eventual cancer.

Totuși, dacă veți face o mamografie, trebuie să specificați că aveți implante mamare, pentru a fi folosite tehnici speciale în acest sens. În ceea ce privește o eventuală alăptare la sân, trebuie să știți că implantele mamare nu interferează în nici un fel cu alăptatul la sân. Chiar în cazul în care s-ar sparge implantul, moleculele de silicon sunt prea mari ca să treacă în canalele glandei mamare.

Ce reacții adverse sau complicații pot să apară?

Indiferent de tipul de implant introdus sau de tehnica chirurgicală aleasă, este posibil să apară unele complicații. Contractura capsulară capsula reprezintă un țesut care se formează în jurul implantului ca răspuns la prezența acestuia în organism. Este o reacție normală care apare în prezența oricărui corp străin.

Uneori însă această capsulă începe să se contracte, comprimând implantul, ceea ce duce la apriția durerilor și modificărilor inestetice de formă ale sânului, cu diferite asimetrii. În vederea profilaxiei acestei complicații recomandăm folosirea implantelor texturate, introduse submuscular. Prezența hematomului și infecției postoperator cresc riscul apariției contracturii capsulare.

Gradul de contractură capsulară se măsoară cu ajutorul sistemului Baker I-IV. Gradele III și IV necesită reintervenție chirurgicală. Falduri palpabile și/sau vizibile ale implantului Apar în cazul utilizării implantelor cu suprafață netedă, umplute cu ser fiziologic și la pacientele foarte slabe, cu muschi slab dezvoltat și putin tesut subcutanat.

Montarea subglandulară favorizează apariția acestei complicații. Tratamentul constă în reintervenție și schimbarea implantului cu repoziționare. Infecția este o complicație gravă care poate să apară până la 4-6 săptămâni după intervenție. Tratamentul constă de la simpla administrare de antibiotice la reintervenție chirurgicală, cu scoaterea implantului, spalarea cavitatii unde s-a introdus implantul și drenaj. Implantele pot fi reintroduse după minim 2 luni. Infecția crește totodată riscul de contractură capsulară.

Hematomul reprezintă acumularea de sânge în buzunarul implantului. Apariția lor este favorizată de bolile de coagulare, folosirea unor anticoagulante preoperator și neinformarea chirurgului, hemostază incompletă. Hematoamele mici se resorb spontan. Hematoamele mari necesită drenaj. Tratarea incorectă a unui hematom poate duce la rândul său la apariția unei infecții sau a contracturii capsulare.

Modificarea sensibilității la nivelul sânului și mamelonului Sensibilitatea poate fi diminuată sau accentuată și se datorează elongării intraoperatorii a nervulilor. De cele mai multe ori este temporară și durează câteva luni, dar în cazul secționării nervului poate fi permanentă.

Modificarea poziției implantului apare în special în cazul implantelor anatomice și necesită reintervenție chirurgicală. Sinmastia constă în dispariția șanțului intermamar și unirea celor două implante. Necesită reintervenție chirurgicală.

Ruperea implantelor siliconice poate fi detectată uneori după mult timp, deoarece gelul siliconic este gros și se va acumula lent în buzunarul implantului.

El nu produce nici o reacție adversă. Ruperea implantelor este favorizată de:

– frecarea implantului de peretele toracic în timpul mișcărilor respiratorii;

– compresia în timpul mamografiei;

– traumatisme diverse;

– contractura capsulară severă;

– uzura implantului.

La ce rezultate să ne așteptăm?

După intervenția chirurgicală în primele săptămânii sănii vor fi țări, sensibil la atingere, vor părea prea sus situați și îi veți simți umflați. După 2-3 luni când pielea se întinde, mușchiul se relaxează și implantul se așează, va puteți aștepta la următoarele rezultate:

– sănii măriți de volum în funcție de mărimea implantelor introduse;

– pielea întinsă netedă, cu areole netede;

– mameloanele situate aproximativ la același nivel pe o linie orizontală și să privească înainte;

– formă sânilor bine conturată, rotundă;

– șanțurile submamare la același nivel În cazul în care sănii sunt orientați mult către lateral această poziționare nu se va corectă în totalitate, pentru o corecție în totalitate fiind necesară repoziționarea chirurgicală a areolelor.

Care sunt recomandările post intervenție? Tratamente adjuvante

– mobilizați-va cât mai repede;

– nu dormiți pe burtă minim 2 săptămâni (de preferat până la 2 luni);

– purtați bustieră minim 2 luni;

– nu faceți exerciții fizice mai repede de 3-4 săptămâni;

– evitați în primele 2-3 luni săriturile, exercițiile fizice la sala de firness care acționează mușchii pectorali (întrebați în acest sens antrenorul dv de fitness care sunt aceste mișcări);

– nu fumați 2 săptămâni după intervenție;

– urmați shema controalelor periodice dată de medic;

– evitați îmbrăcămintea foarte strâmta 2-3 săptămâni după intervenție;

– nu traumatizați sănii 2-3 luni după intervenția chirurgicală;

– evitați căldură excesivă sau zonele cu praf, mizerie etc timp de 2 săptămâni după intervenție;

– folosiți pe cicatrice creme anticicatrizante timp de 2-3 luni după intervenție conform prescripției medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *