Degetul “in resort” mai este cunoscut si sub denumirile de tenosinovita stenozanta, sau “trigger finger“ si reprezinta blocarea unui deget de la mana in palma. Degetul in resort, alaturi de maladia De Quervain, face parte din cele mai frecvente tendinopatii ale mainii si antebratului.
Specific acestei patologii este faptul ca degetul blocat se indreapta prin fortare cu o pocnitura sau plesnitura mai mult sau mai putin dureroasa. Se asociaza cu disfunctia degetului afectat si durere la nivelul mainii. Poate fi confundat usor cu boala Dupuytrren.
Degetul “in resort” este intalnit mai frecvent la sexul feminin, la diabetici, pacienti cu artrita reumatoida, sindromul de canal carpian, la cei care sufera microtraumatisme minore la nivelul mainii.
Degetul in resort se clasifica in patru stadii (dupa Quinnell):
- Stadiul 1 – pacientul acuza durere si descrie blocaje extrem de rar;
- Stadiul 2 – apare blocajul si se manifesta ca o extensie sacadata a degetului (pacientul poate intinde activ degetul, adica fara ajutor);
- Stadiul 3 – blocajul progreseaza iar pacientul poate intinde degetul doar cu ajutor (extensie pasiva, de obicei ajutata de mana controlaterala);
- Stadiul 4 – blocaj complet.
Degetul in resort apare datorita inflamatiei si ingrosarii unei portiuni a tendonului flexor. Astfel apare un nodul mai voluminos pe tendon, care produce blocarea alunecarii acestuia prin tunel – scripete. De obicei acest blocaj, respectiv pocnitura apare la baza degetului
Tratamentul nechirurgical – se adreseaza stadiilor 1 si 2 si consta in:
- repaus functional al degetului si fixarea pe atela;
- aplicatii locale de creme antiinflamatoare;
- infiltratii locale cu corticosteroizi in teaca tendonului.
Tratamentul chirurgical – se adreseaza stadiilor avansate ale bolii, stadiile 3 si 4 si consta in interventia asupra scripetelui sau ligamentului anular (cel mai frecvent A1) in vederea largirii lui, pentru a favoriza alunecarea libera fara obstacol a tendoanelor.
15-30 minute
Locala
Fara
5-7 zile
-
-
Nu este necesara o pregatire preoperatorie speciala si nici analize deosebite. Pot fi utile urmatoarele analize: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGP, AgHBs, HCV, HIV, VDRL.
Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.
Postoperator mâna va fi umflată, cu dureri de intensitate medie accentuate de mișcarea degetelor. Dupa operatie mana va fi fixata in pozitie de repaus. Firelede sutura se suprima dupa 12-14 zile. Schema de recuperare va fi facuta de medicul curant in functie de interventia chirurgicala realizata.
Medicul curant va va preciza cand si cum incepeti miscarile pasive si apoi miscarile active. Recuperarea postoperatorie a mainii are mai multe etape:
- imobilizare in pozitii functionale;
- mobilizare precoce;
- kinetoterapie;
- alte procedee de fizioterapie.
Postoperator mâna va fi umflată, cu dureri de intensitate medie accentuate de mișcarea degetelor. Dupa operatie mana va fi fixata in pozitie de repaus. Firelede sutura se suprima dupa 12-14 zile. Schema de recuperare va fi facuta de medicul curant in functie de interventia chirurgicala realizata.
Medicul curant va va preciza cand si cum incepeti miscarile pasive si apoi miscarile active. Recuperarea postoperatorie a mainii are mai multe etape:
- imobilizare in pozitii functionale;
- mobilizare precoce;
- kinetoterapie;
- alte procedee de fizioterapie.
- sângerarea plăgii: constă în sângerarea plăgii după efectuarea suturii. Simplă compresiune și aplicare de gheață rezolvă de regulă problema. La nevoie se poate reinterveni pentru efectuarea hemostazei.
- infecția: reprezintă o complicație de temut, care necesită deschiderea plăgii. Profilactic se poate administra antibiotice cu spectru larg pe cale orală.
- granulomul: reprezintă o reacție de rejet a corpului față de materialul de sutură, manifestată prin apariția unor mici tumorete. În aceste cazuri trebuie extras firul de sutură.
- dezunirea plăgii: este o complicație rară, care apare la pacienții cu diabet zaharat, pacienții imunotarați, în cazul unei suturi incorecte sau în cazul în care plaga este în tensiune (dacă s-a extirpat și piele). Rezolvarea constă în excizia marginilor și resutura.
- cicatrizarea vicioasă: este o complicație foarte rară, imprevizibilă, care nu poate fi prevăzută și nici tratată. Constă în vindecarea plăgii cu o cicatrice largă, proeminentă adesea, roșie, adesea însoțită de mâncărimi (cicatrice hipertrofică sau cheloidă).
- necroza cutanata: consta in necrozarea pielii in special in urma inchiderii pielii prin lambouri in ‘’Z’’.
- recuperarea functionala partiala: in functie de gradul clinic cand este operata maladia Dupuytren recuperarea poate fi totala sau partiala.
Dupa deblocharea unui deget in resort activitatea cotidiana poate fi reluata imediat, imediat dupa operatie durerea dispare iar degetul culiseaza liber. Blocajul se elimina instant iar degetul devine functional. Activitatile de forta pot fi reluate dupa 2 saptamani.
Nu fortati mana operata 5-7 zile. Evitati expunerea la praf, mizerii sau alte intemperii. Urmati schema de supraveghere postoperatorie recomandata. Urmati strict schema de recuperare postoperatorie recomandata. Recuperarea este la fel de importanta ca operatia in sine.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru.
Prin continuarea folosirii site-ului vom presupune ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
Pentru mai multe informatii vizitati TERMENI SI CONDITII
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!