Conturul facial este un factor determinant în definirea frumuseții atât pentru bărbați cât și pentru femei. Fața masculină este pătrată și cu unghiuri bine marcate. Fața feminină tinde să fie ovală sau triunghiulară.
Unghiul de frumusețe a apărut din evaluarea geometriei conturului facial la persoane considerate frumoase. Acest unghi este format de intersecția unei linii paralele cu linia mediană și punctul de intersecție a două alte linii, de-a lungul corpului maxilarului și proiecția ramului ascendent a mandibulei. La pacienții cu hipertrofie maseter acest unghi este ascuțit. La pacienții cu fața în formă triunghiulară sau când atenueaza treimea inferioară a conturului, acest unghi este mai puțin acută. De asemenea , potrivit pentru autor, unghiul ideal ar fi între 9:12.
Mușchiul maseter reprezintă cel mai puternic mușchi din corpul uman. El se inseră pe arcada zigomatică și pe unghiul mandibulei, respectiv pe fața externă a mandibulei. Hipertrofia mușchiul maseter este o afecțiune benignă de etiologie necunoscută mai frecvent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani și poate fi unilaterală sau bilaterală.&
Indicații:
- bruxism - poate duce la o creștere a mușchiului maseter și accentuarea lățimii orizontale a mandibulei;
- fața pătrată - subțierea a feței inferioare cu toxina botulinică în mușchi maseteri.
Contraindicații:
- Accident vascular cerebral;
- Boli demielinizate;
- Afecțiuni neurologice severe;
- Pareză de nerv facial.
Contraindicaţiile toxinei botulinice sunt:
- pacientele dismorfice: sunt cele preocupate obsesiv cu defecte reale sau imaginare, încercând să evidenţieze defecte pe care medicul nu le vede;
- pacientele cu personalitate border-line, narcisistă sau obsesiv-compulsivă;
- boli autoimune: lupus eritematos sistemic, sclerodermie, dermatomiozită;
- boli neurologice: miastenia gravis, accidente vasculare cerebrale în antecedente, paralizii faciale în atecedente, scleroză amiotrofică laterală, leuconevraxie;
- sarcină, alăptare;
- infecţii cutanate.
Toxina botulinică (produsul original din SUA) este un medicament fascinant care vizează în mod specific eliberarea de acetilcolină. Această toxină este produsă de bacteria anaerobă Clostridium bottullinnum. Pentru a fi folosită ca medicament (drog), toxina trebuie să fie izolată, purificată și stabilizată. Există 7 tipuri de toxina botulinică (A-G), din care doar două (A şi B) regăsindu-se ca medicamente iar în estetică folosindu-se doar cea de tip A.
Modul de acţiune constă în blocarea acetilcolinei, care este un transmiţător sinaptic, care practic transmite impulsul nervos de la fibra nervoasă la muşchii striaţi, muşchii netezi şi glande (glandele sudoripare). După injectare se ataşează în următoarele zile de componenta presinaptică a plăcii neuro-motorii sau neuro-glandulare, unde scindează membrana proteinelor specifice, responsabile cu eliberarea de acetilcolină.
Odată efectul instalat, în caz de efecte nedorite, este greu de neutralizat efectul toxinei. Există anticorpi antitoxină botulinică, care pot neutraliza toxina botulinică, însă aceştia nu se administrează în mod uzual pentru corecţii.
Rezultatele durează 3-6 luni şi sunt cumulative. Odată cu creşterea numărului de injectări creşte durata efectului. După injectări repetate muşchii se pot atrofia, cu dispariţia definitivă a ridurilor.
Tratamentul cu toxina botulinică este o procedură sigură, fără efecte secundare. Procedura se desfășoară sub anestezie cu cremă anestezică, efectuându-se cu ace foarte subțiri, astfel încât nu există nici un disconfort pentru pacient. Recuperarea postinjectare este instantanee, pacienta putându-și relua activitățile normale imediat după injectare.
Efectul se instalează la 3–7 zile de la injectare și persistă pentru o perioadă de 4–9 luni.
Tratamentul cu toxina botulinică nu afectează expresiile faciale normale.
Înainte de tratament, trebuie evaluat modelul muscular al pacientei. Pe baza tonusului muscular şi al kineticii muşchilor, pacienții pot fi împărțiti înainte de tratament, în trei grupuri: kinetici, hiperkinetici și hipertonici. Pacienţii pot fi hiperkinetici într-o zonă şi hipokinetici în altă zonă, ceea ce impunde adaptarea dozajului. Astfel se va urmări:
- evaluarea motilităţii faciale;
- evaluarea simetriei faciale;
- evaluarea corectă a dozelor de administrat.
Injectarea se face sub anestezie locală cu cremă cu anestezic. Punctele de injectare trebuie să fie foarte precise iar dozele perfect aplicate.
După injectare se recomandă menţinerea capului în poziţie verticală minim 3-4 ore după injectare, evitarea sportului în următoarele 2-3 săptămâni, evitarea traumatismelelor locale minim o săptămână, fără masaj local şi evitarea contractării muşchilor din zona injectată.
10-15 minute
Locala cu crema
Fara
1
7-10 zile
-
Cu 3-5 zile inainte de injectare nu consumati medicamente anticoagulante (aspirina) Inaintea injectarii machiajul sau rujul trebuie indepartate
Tehnica pentru injectarea constă în injectarea în 1-6 puncte de injectare, cele mai multe dintre articolele sugerând injectarea în trei puncte, două mai aproape de mandibulă și unul superior. Injecția se face perpendicular pe piele, ajungând la planul profund intramuscular.
Punctele de injectare sunt efectuate sub linia tragusului (trasată din colțul gurii la tragus), care delimitează fața inferioară, găsindu-se la aproximativ 1,5 cm deasupra unghiului mandibular. Astfel, se previne paralizia mușchiului risorius sau lezarea ductului parotidian. Pentru delimitarea anterioară și posterioară a maseterului, este necesar ca pacientul să încleșteze dinții, astfel palpându-se mușchiul pe toată lungimea sa.
Deși nu există un consens în literatura de specialitate în ceea ce privește dozele, acestea pot varia de la 10 U la 300 U cu o medie de 20 U pentru o singură parte. Pacienții cu bruxism pot necesita doze mai mari. Se pot utiliza două tehnici diferite de injectare: intraorală sau transcutanată.
1.Tehnica intraorală
Degetul mare este plasat în interiorul mucoasei bucale la unghiul mandibulei. Se cere, pacientului, să muște. Se palpează între degetul mare și restul degetelor marginea anterioară a mușchiului maseter. Se va injecta retrograd în 2/3 posterioare ale mușchiului circa 20 UB, în 2-4 puncte.
2.Tehnica transcutanată
Se reperează marginea anterioară a maseterului, marginea inferioară a maseterului și marginea posterioară a maseterului. Superior se trasează o linie între tragus și comisura bucală. Rezultă un pătrat în care se injectează în 3-4 puncte, 20 UB. Apăsați ferm și masaj ușor preveni echimoze. Instalarea efectului poate dura până la 1 lună pentru a produce atrofia musculară.
- Evitati caldura sau frigul excesiv;
- Evitati exercitiile fizice intense sau sportul 5-7 zile;
- Evitati sa consumati alimente foarte tari (alune etc) 5-7 zile.
Asimetria colțului gurii pentru zâmbet, datorită afectării mușchiului rizorius;
Senzația de gură uscată poate să apară prin scăderea temporară a secreției salivare a glandei parotid;
Reducerea forței de masticație; nu există nici o dovadă, a hipertrofiei compensatorii;
Hipotrofia perțială și temporară a mușchiului temporal;
Tulburări de vorbire și înghițire.
După injectare, efectul se instalează progresiv în 2-6 săptămâni, cu un maxim de efect între 8 și 12 săptămâni. Practic apare o reducere de volum a maseterului cu circa 30%. Timpul de recuperare a volumului muscular crește odată cu vârsta pacienților.
Dacă după 6 săptămâni de la tratamentul inițial nu se observă nici o ameliorare se poate face o nouă injectare. Rezultatele pot dura 6-12 luni. Cele mai bune rezultate sunt obținute la pacienții cu masseterul bine dezvoltat dar fără oase protruzive și cu o cantitate mică de grăsime în jurul bărbiei sau pomeților.
Cei cu fața rotundă datorită structurii osoase sau a excesului de țesut gras pot avea rezultate slabe. Injectarea trebuie repetată la intervale de patru până la șase luni, până când ajunge la conturul feței dorit.
Nu sunt necesare alte combinatii.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru.
Prin continuarea folosirii site-ului vom presupune ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
Pentru mai multe informatii vizitati TERMENI SI CONDITII
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!