Toxina botulinică (produsul original din SUA) este un medicament fascinant care vizează în mod specific eliberarea de acetilcolină. Această toxină este produsă de bacteria anaerobă Clostridium bottullinnum. Pentru a fi folosită ca medicament (drog) toxina trebuie să fie izolată, purificată și stabilizată. Există 7 tipuri de toxina botulinică (A-G), din care doar două (A şi B) regăsindu-se ca medicamente iar în estetică folosindu-se doar cea de tip A.
Modul de acţiune constă în blocarea acetilcolinei, care este un transmiţător sinaptic, care practic transmite impulsul nervos de la fibra nervoasă la muşchii striaţi, muşchii netezi şi glande (glandele sudoripare). După injectare se ataşează în următoarele zile de componenta presinaptică a plăcii neuro-motorii sau neuro-glandulare, unde scindează membrana proteinelor specifice, responsabile cu eliberarea de acetilcolină.
Odată efectul instalat, în caz de efecte nedorite, este greu de neutralizat efectul toxinei. Există anticorpi antitoxină botulinică, care pot neutraliza toxina botulinică, însă aceştia nu se administrează în mod uzual pentru corecţii.
Rezultatele durează 3-6 luni şi sunt cumulative. Odată cu creşterea numărului de injectări creşte durata efectului. După injectări repetate muşchii se pot atrofia, cu dispariţia definitivă a ridurilor.
În general toxina botulinică este indicat pentru ridurile de expresie din partea superioară a feței dar se poate injecta și în alte zone după tehnici speciale. De asemenea se folosește cu succes în tratamentul transpirației excesive la nivelul axilelor, palmelor, tălpilor etc.
Principiul acţiunii acestui medicament este unul simplu: un muşchi care nu se poate contracta nu poate produce riduri.
Mezobotoxul: este o procedură cosmetică nou introdusă, care constă în injectarea toxinei botulinice în mezoderm, fiind indicată în tratarea ridurilor faciale fine, în special cele verticale din jurul gurii şi cele infraorbitare.
Toxina botulinică are numeroase indicaţii atât medicale cât şi estetice:
-ridurile dinamice ale frunţii, glabelei şi “laba gâştii”
-ridurile periorbitare, inclusiv cele infraorbitare
-ridurile de la rădăcina nasului
-ridurile buzei superioare
-corecţia poziţiei comisurilor (colţurilor) gurii
-ridicarea sprâncenelor
-ridicarea sau coborârea vârfului nasului
-lărgirea sau îngustarea aripioarelor nasului
-îngustarea aperturii bucale şi corecţia râsului
-ridurile Marionette
-ridurile nazogeniene
-hiperhidroza (hipersudoraţia) la nivelul axilelor, plantelor, palmelor
-spasm facial, spasm mentonier, benzile de la nivelul muşchiului platysma
-hipertrofia de maseter (modifică conturul facial)
-corecţii faciale în patologii faciale
-tratamentul cicatricilor hipertrofice
Contraindicaţiile toxinei botulinnice sunt:
-pacientele dismorfice: sunt cele preocupate obsesiv cu defecte reale sau imaginare, încercând să evidenţieze defecte pe care medicul nu le vede
-pacientele cu personalitate border-line, narcisistă sau obsesiv-compulsivă
-boli autoimune: lupus eritematos sistemic, sclerodermie, dermatomiozită
-boli neurologice: miastenia gravis, accidente vasculare cerebrale în antecedente, paralizii faciale în atecedente, scleroză amiotrofică laterală, leuconevraxie
-sarcină, alăptare
-infecţii cutanate
Din punct de vedere al reacţiilor adverse, pot fi întâlnite reacţii alergice, infecţii/inflamaţii la locul injectării, edem, eritem, paralizii temporare (pot persista câteva luni), ridicarea excesivă a comisurilor bucale, ridicarea excesivă a sprâncenelor, ptoza frontală, persistenţa unor microriduri.
10-20 minute
Locala cu crema
Fara
1
10-14 zile
-
Înainte de tratament, trebuie evaluat modelul muscular al pacientei. Pe baza tonusului muscular şi al kineticii muşchilor, pacienții pot fi împărțiti înainte de tratament, în trei grupuri: kinetici, hiperkinetici și hipertonici. Pacienţii pot fi hiperkinetici într-o zonă şi hipokinetici în altă zonă, ceea ce impunde adaptarea dozajului. Astfel se va urmări:
-evaluarea motilităţii faciale
-evaluarea simetriei faciale
-evaluarea corectă a dozelor de administrat
Cu 3-5 zile inainte de injectare nu consumati medicamente anticoagulante (aspirina) Inaintea injectarii machiajul sau rujul trebuie indepartate
Tratamentul cu toxxina bottullinnică este o procedură sigură, fără efecte secundare. Procedura se desfășoară sub anestezie cu cremă anestezică, efectuându-se cu ace foarte subțiri, astfel încât nu există nici un disconfort pentru pacient. Tratamentul cu toxxina bottullinnică nu afectează expresiile faciale normale.
Nu necesita recuperare. După injectare se recomandă menţinerea capului în poziţie verticală minim 3-4 ore după injectare, evitarea sportului în următoarele 2-3 săptămâni, evitarea traumatismelelor locale minim o săptămână, fără masaj local şi evitarea contractării muşchilor din zona injectată.
-Evitati caldura sau frigul excesiv
-Evitati exercitiile fizice intense sau sportul 5-7 zile
Printre reactiile adverse care pot sa apara sunt:
-discomfort local 1-2 zile
-usoara tumefactie locala
-inrosirea zonei 1-2 ore
Efectul se instalează la 3–7 zile de la injectare și persistă pentru o perioadă de 4–9 luni. Efectul consta in disparitia ridurilor sau estomparea lor semnificativa, corectarea asimetriilor faciale.
Poate fi combinata cu alte injectari cu acid hialuronic, cu introducerea de fire de lifting, cu mezoterapie. Trebuie evitate 2 saptamani procedurile pe baza de curenti care contracta muschii fetei.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!