Nevii pigmentari sau cum sunt denumite popular „alunițele” sunt formațiuni cutanate benigne (necanceroase), însă trebuie știut faptul că orice aluniță poate migra către un melanom malign, adică un cancer de piele extrem de agresiv. Nevii pigmentari sunt formațiuni cutanate circumscrise, plate sau în relief, alcătuite din celule pigmentare ce au în compoziție melanină. Rareori sunt prezenți de la nastere (nevi congenitali), de cele mai multe ori încep să apară în copilărie și ating numărul maxim în adolescență (nevi dobândiți).
Orice aluniță care are risc de degenare malignă trebuie excizată imediat. Trebuie să știți că o aluniță benignă extirpată nu prezintă nici un risc, în timp ce melanomul malign indiferent de stadiu și modalitatea de tratament are un prognostic defavorabil, cel mai adesea cu supraviețuire de sub 2 ani din momentul diagnosticului. Melanomul malign reprezintă cea mai agresivă formă de cancer, și poate să apară pe un nev pigmentar sau pe piele sănătoasă (de novo), de regulă după vârsta de 30 de ani.
Alunițele care vă par suspecte trebuie fotografiate lângă o riglă, pentru a putea urmări evoluţia lor în dinamică. O atenție deosebită trebuie acordată nevilor displazici, cu potențial de transformare în melanom mai mare ca a altor nevi.
Cum putem ști că un nev este displazic?
Există o serie de semne clinice care sugerează transformarea malignă:
• A = asimetria;
• B (border) = margini neregulate, imprecis delimitate;
• C = culoarea neomogenă, cu nuanțe diferite: roz-roșii, bej, brune, negre);
• D = dimensiunea mai mare de 6mm;
• E = elevația (reliefarea lor).
În aceste cazuri trebuie să vă prezentați la medic de urgență. Tot urgențe sunt și supurația, apariția unor crsute și sângerarea.
Factorii de risc pentru transformarea malignă:
Expunerea excesivă la soare cu producerea de arsuri solare, îndeosebi pe fototipurile de piele I și II se asociază cu un număr crescut de nevi pigmentari. Radiațiile UV sunt de două tipuri A și B. Undele UV de tip A pătrund în derm și alterează metabolismul colagenului și atrofiază pielea, scăzând imunitatea celulară și fiind responsabile de photoaging. Undele UV tip B pătrund în epidermă producând inflamație, iar prin expunerea prelungită produc melanociști atipici find direct cancerigene; efectele lor sunt cumulative în cursul vieții. Gradul de reflexie a razelor solare este diferit: zăpada reflectă 85% din raze, nisipul reflectă 15%, iar apa 5%, astfel că influența razelor UV este mai mare la munte decât la mare. În plus, fluxul razelor UV de tip B crește cu 6 procente pentru fiecare km de altitudine.
Alt factor incriminat este traumatismul mecanic repetat, care poate fi vestimentar (sutien, curea, bretele, brățări, pandantive, pieptănat) sau pot fi contuzii, înțepături, tăierea la tuns, ras, etc.
Factorul genetic joacă și el un rol important, existând o moștenire genetică.
Folosirea timp îndelungat a anticoncepționalelor și imunodepresia au fost și ele incriminate în transformarea malignă.
Singurul tratament este excizia chirurgicală.
Indicatii:
- traumatizarea repetata a alunitei;
- sangerare;
- senzatie de mancarime locala;
- schimbarea culorii;
- cresterea brusca in dimensiuni.
Contraindicatii:
In fata unei necesitati imperioase de excizie a unei alunite nu exista contraindicatii. Singura contraindicatie o reprezinta starea generala degradata a pacientului care face imposibila suportarea unei interventii chirurgicale cat de minore.
15-30 minute
Locala
Fara
3-5 zile
21 zile
-
Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații.
Indicațiile preoperatorii:
- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;
- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja.
Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGP, AgHBs, HCV, HIV, VDRL,
Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.
Intervenția se realizează cu anestezie locală și constă în excizia nevului cu hemostază locală și sutură. În scop estetic sutura se realizează cu fir intradermic sau cu fire îngropate. În caz de suprainfecție, sutura nu poate fi realizată estetic.
Excizia chirurgicală e indicată pentru nevii congenitali giganți, nevii displazici, nevii traumatizați, nevii situați pe mucoase sau subunghial. Nevii pigmentari situați în anumite zone sensibile cum ar fi talpa piciorului, mâna, zona genitală și cele aflate în zone expuse traumatismelor au indicație absolută de excizie.
Îndepărtarea alunițelor se poate face și pe considerente exclusiv estetice, folosind tehnologii de ultimă oră prin care se elimină fără cicatrici.
Pacienții nu necesită perioadă de recuperare, imediat după intervenție putându-și relua activitatea cotidiană, cu evitarea traumatizării zonei operate.
La toți pacienții, tranșa de sutură va fi dură, roșie, ușor dureroasă, reprezentând semnele inflamației acute. După circa 3 săptămâni aceste semne vor dispărea.
Postoperator trebuie să evitați traumatismele locale, expunerile la frig. Puteți face duș după 5-7 zile. Firele pot fi resorbabile și nu necesită a fi extrase. Dacă nu sunt resorbabile se vor extrage la 7-12 zile postoperator.
- hematomul: reprezintă o acumulare de sânge în cavitatea restantă în urma exciziei tumorii. Tratamentul constă în evacuarea hematomului. Rar necesită reintervenție pentru efectuarea hemostazei;
- sângerarea plăgii: constă în sângerarea plăgii după efectuarea suturii. Simplă compresiune și aplicare de gheață rezolvă de regulă problema. La nevoie se poate reinterveni pentru efectuarea hemostazei;
- infecția: reprezintă o complicație de temut, care necesită deschiderea plăgii. Profilactic se poate administra antibiotice cu spectru larg pe cale orală.
- granulomul: reprezintă o reacție de rejet a corpului față de materialul de sutură, manifestată prin apariția unor mici tumorete. În aceste cazuri trebuie extras firul de sutură;
- dezunirea plăgii: este o complicație rară, care apare la pacienții cu diabet zaharat, pacienții imunotarați, în cazul unei suturi incorecte sau în cazul în care plaga este în tensiune (dacă s-a extirpat și piele). Rezolvarea constă în excizia marginilor și resutura;
- cicatrizarea vicioasă: este o complicație foarte rară, imprevizibilă, care nu poate fi prevăzută și nici tratată. Constă în vindecarea plăgii cu o cicatrice largă, proeminentă adesea, roșie, adesea însoțită de mâncărimi (cicatrice hipertrofică sau cheloidă);
- malignizarea secundară: apare în cazul nevilor deja malignizați care au fost extirpați incorect fără margini de siguranță. Suspiciunea de malignitate impune excizia nevului cu margini de circa 5 mm în țesut sănătos și până la planul aponevrotic.
Scopul interventiei este unul mai intai medical si apoi unul estetic. Important este ca rezectie sa fie facuta in totalitate astfel incat la primirea rezultatului histopatologic sa fie consemnat ca excizia s-a facut in totalitate si marginile de excizie sunt libere de tesut tumoral.
Dupa interventie trebuie sa aveti grija sa nu trumatizati zona operata, sa nu dormiti pe ea si se vor schimba pansamentele zilnic.
Evitati statul in caldura sau frig precum si contactul cu praf, mizerie etc.
Firele se vor suprima dupa 5-14 zile in functie de localizarea alunitei.
La nevoie puteti lua un antiinflamator sau un calmant usor.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru.
Prin continuarea folosirii site-ului vom presupune ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
Pentru mai multe informatii vizitati TERMENI SI CONDITII
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!