Chisturile sebacee, denumite și steatocitoame, sunt cavități închise cu conținut lichid sau semilichid, situate imediat sub piele, care prezintă o capsulă proprie. Este un chist comun, noncanceros, de formă și mărime variabilă, care afectează cel mai frecvent scalpul, urechile, spatele, fața și partea superioară a brațelor. Ele pot aparea în orice zonă a corpului, cu excepția palmelor și tălpilor.
Chisturile sebacee apar atunci când cheratina, o proteină produsă de epiderm, blochează o glandă sebacee. Acest fapt se întâmplă adesea prin incluziunea unor celulele epidermice sau celule ale foliculilor piloși în derm, celule care vor secreta keratină. Keratina împreună cu secreția glandei sebacee, formează sebumul care prin acumulare va forma chistul. Nu se cunosc cauzele determinante însă s-a constatat că există o predispoziție genetică familială la unele persoane. Totodată, există o serie de factori de risc care favorizează apariția chisturilor sebacee, și anume: acneea, infecția cu HPV, expunerile prelungite la soare, tenul gras și infecțiile cutanate repetate.


Clasificarea chisturilor sebacee:
- chist epidermoid – derivat din epiderm;
- chist pilar – derivat din foliculul pilos;
- chist sebaceu propriu-zis derivat din glanda sebacee;
Chisturile epidermoide și pilare sunt frecvent întâlnite și apar ca o mică umflătură sub piele nesimptomatică, semi-solidă de câțiva mm diametru. Chisturile sebacee propriu-zise sunt foarte rare, au consistență mai moale și de regulă sunt multiple.

Cum diagnosticam un chist sebaceu:
Chisturile sebacee apar ca o formațiune rotundă, nedureroasă, proeminentă la nivelul pielii, cu o culoare palida, fiind mobilă sub piele și nedureroasă. Aceste chisturi pot stagna în dezvoltare, pot crește în pusee sau pot crește progresiv și continuu, devenind supărătoare.
Diagnosticul se susține pe baza aspectului și caracteristicile formațiunii și se certifică intraoperator. Foarte rar se impune realizarea unui examen histopatologic.
 

Care sunt complicațiile si evoluția în lipsa tratamentului:
- ruptura și exteriorizarea conținutului;
- infecție;
- degenerare malignă (canceroasă);
- compresiune pe nervi.


Cu ce pot fi confundate chisturile seboreice
- lipomul – este moale și de dimensiuni mai mari;
- neurofibromul – este mai dur și cu localizări multiple;
- abcesul – este roșu, vald și dureros.


Tratamentul chistului sebaceu:
Singurul tratament este excizia chirurgicală.

Te asteptam la un consult!

DE CE APAR CHISTELE SEBACEE SI CUM POT FI TRATATE? INDICATII SI CONTRAINDICATII.

Cauza aparitiei unui chist sebaceu este astuparea canalului de evacuare al glandei sebacee, cel mai adesea de catre cheratina din piele. Aceasta duce la acumularea secretiei glandei (sebum – cu aspect si miros caracteristic) intr-un invelis in forma de sac, care creste treptat in dimensiuni. In timp, cresterea volumului sau alte traumatisme duc la fisurarea sacului si infectarea conținutului care se transforma intr-un abces dureros, acesta fiind  mai dificil de tratat si necesitand asocierea cu antibiotice.

Indicatiile exciziei unui chist sebaceu sunt:

- devine dureros sau sensibil;
- se infecteaza in mod repetat;
- supureaza;
- intervine in miscare sau in functionalitatea locului respectiv;
- creste in marime;
- devine neplacut estetic sau deranjeaza.

Contraindicatii exciziei unui chist sebaceu sunt:

- infectii localizate cutanate;

- tulburari severe de coagulare;

- afectiuni grave ale pacientului.

DE CE APAR CHISTELE SEBACEE SI CUM POT FI TRATATE? INDICATII SI CONTRAINDICATII.

Informații procedură

 • Durata interventiei

  15-45 minute

 • Anestezie

  Locala

 • Durata spitalizarii

  Fara

 • Timp de recuperare

  3-5 zile

 • Rezultatul final

  -

 • Cost informativ

  de la 450 lei

Întrebări Frecvente

Nu necesita o pregatire preoperatorie specifica. Indicațiile preoperatorii:

- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;

- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGP, AgHBs, HCV, HIV, VDRL

 Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.

Interventia chirurgicala se face cu anestezie locala si consta in realizarea unei incizii prin care se va extrage chistul sebaceu. Este de preferat sa fie scos chistul integru. In cazul in care chistul se sparge, este imperios necesar sa fie excizata camasa chistului in totalitate, in caz contrar va recidiva. La final se pun cateva fire de sutura care se vor suprima dupa 5-10 zile in functie de localizare.

În cazul chisturilor mici, pacienții nu necesită perioadă de recuperare, imediat după intervenție putându-și relua activitatea cotidiană, cu evitarea traumatizării zonei operate. În cazul chisturilor mari, pacienții pot necesita câteva zile de repaus fizic. La toți pacienții, plaga va fi dură, roșie, ușor dureroasă, reprezentând semnele inflamației acute.

După circa 3 săptămâni aceste semne vor dispărea. Postoperator, trebuie să evitați traumatismele locale și expunerile la frig. Puteți face duș după 5-7 zile. Firele pot fi resorbabile și nu necesită a fi extrase. Dacă nu sunt resorbabile, se vor extrage la 5-10 zile postoperator.

- sângerarea plăgii: constă în sângerarea plăgii după efectuarea suturii. Simplă compresiune și aplicare de gheață rezolvă de regulă problema. La nevoie se poate reinterveni pentru efectuarea hemostazei.

- infecția: reprezintă o complicație de temut, care necesită deschiderea plăgii. Profilactic se poate administra antibiotice cu spectru larg pe cale orală.

- granulomul: reprezintă o reacție de rejet a corpului față de materialul de sutură, manifestată prin apariția unor mici tumorete. În aceste cazuri trebuie extras firul de sutură.

- dezunirea plăgii: este o complicație rară, care apare la pacienții cu diabet zaharat, pacienții imunotarați, în cazul unei suturi incorecte sau în cazul în care plaga este în tensiune (dacă s-a extirpat și piele). Rezolvarea constă în excizia marginilor și resutura.

- cicatrizarea vicioasă: este o complicație foarte rară, imprevizibilă, care nu poate fi prevăzută și nici tratată. Constă în vindecarea plăgii cu o cicatrice largă, proeminentă adesea, roșie, adesea însoțită de mâncărimi (cicatrice hipertrofică sau cheloidă).

Dupa operatie, toate semnele si simptomele locale vor disparea iar formatiunea tumorala va disparea. In scop estetic se vor face suturi cat mai atraumatice adaptate regiunii anatomice unde se intervine chirugical.

Dupa interventie trebuie sa aveti grija sa nu trumatizati zona operata, sa nu dormiti pe ea si sa schimbati pansamentele zilnic. Evitati statul in caldura sau frig precum si contactul cu praf, mizerie etc. Firele se vor suprima dupa 5-10 zile in functie de localizarea chistului. La nevoie,  pot fi recomandate antiinflamatorii, antibiotice sau  calmante usoare.

Povesteste-ne experienta ta

Premii

PREMII
Morpheus8 Award
Premiu 6
PREMII
PREMII
Premiu 1
PREMII
poza2
Premiu 4
PREMII
poza1
Premiu 2
PREMII
Premiu 3
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
Morpheus8 Award 2018-2021
Premiu 5
PREMII
PREMII

Prof Univ Dr Valeriu Ardeleanu

Chirurg plastician

Chirurg oncolog

contact

Strada Brailei 85, Corp adiacent BR5A (fosta cofetarie Laura), Galati , 800306

0770 457 675 , 0336 802 646

office@arestetic.ro

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile

Program

Luni

9.00 - 20.00

Marti

9.00 - 20.00

Miercuri

9.00 - 20.00

Joi

9.00 - 20.00

Vineri

9.00 - 20.00

Sambata

INCHIS

Duminica

INCHIS

Newsletter

Send SMS
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj