Lipomul este o tumoare benigna formata din tesut adipos, care poate sa apara pe anumite zone de pe corp.
Lipomul este o tumorǎ benignǎ (necanceroasǎ), formată din țesut adipos. În mod curent se prezintă ca un nodul unic, mic, moale, situat sub piele, fiind regulat rotund sau ușor oval. De obicei sunt nedureroase și apar ȋn special pe partea superioară a spatelui, a umerilor, a brațelor, a feselor și a coapselor. Pot să fie prezente însă și mai multe lipoame simultan. Apar cel mai adesea ȋntre 40 și 60 de ani, ceva mai frecvent la bǎrbați. Lipomul are, de obicei, mai puţin de 5 cm în diametru, însă unele dintre ele pot avea dimensiuni mai mari. Lipoamele pot fi dureroase, dacă acestea cresc şi apăsă nervii din împrejurimi.
Excepțional se pot transforma malign (cancer) transformarea lor malignă fiind însă extrem de agresivă dând naștere unei formațiuni numită liposarcom cu speranța de viață foarte mică. Diagnosticul diferențial cert se pune doar pe baza unui examen histopatologic.
Tipurile de lipom
• Lipomul subcutanat superficial;
• Lipomul profund intramuscular;
• Angiolipomul;
• Lipomul lombo-sacral;
• Lipoblastomul benign.
Care este evoluția și complicațiile în lipsa tratamentului?
În lipsa tratamentului, lipomul poate stagna în evoluție sau poate crește progresiv în dimensiuni, devenind supărător; dacă comprimă nervii din împrejurimi poate da dureri de intensitate medie.
Complicațiile posibile sunt:
- infecție;
- transformare malignă (evoluție spre cancer);
- compresiune nervoasă dată de creșterea în dimensiuni.
Cum putem diagnostica un lipom:
- este mic, de la 1 la 3 cm, si se simte chiar sub piele;
- este mobil, are o consistenta moale, gelatinoasa;
- nu este dureros;
- ramane la aceeasi marime mult timp sau creste foarte incet;
- e obicei, cel mai neplacut simptom este localizarea sau cresterea in marime a lipomului, care face ca acesta sa fie vizibil.
Nu sunt cunoscute cauzele exacte ale aparitiei lipoamelor, insa ste dovedita mostenirea genetica.
Exista totusi cativa factori favorizanti in aparitia unui lipom:
- varsta intre 40 si 60 de ani;
- anumite boli, cum ar fi neurolipomatoza (Adiposis dolorosa), sindromul Cowden, sindromul Gardner;
- mostenirea genetica - pentru ca lipoamele sunt raspandite la membrii din aceeasi familie.
Indicatiile exciziei unui lipom sunt:
- devine dureros sau sensibil;
- se infecteaza in mod repetat;
- supureaza;
- intervine in miscare sau in functionalitatea locului respectiv;
- creste in marime;
- devine neplacut estetic sau deranjeaza.
Contraindicatii exciziei unui lipom sunt:
- infectii localizate cutanate;
- tulburari severe de coagulare;
- afectiuni grave ale pacientului.
15-45 minute
Locala
Fara
3-5 zile
-
-
Nu necesita o pregatire preoperatorie specifica. Indicațiile preoperatorii:
- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;
- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente).
Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGP, AgHBs, HCV, HIV, VDRL.
Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.
Lipoamele mici, sub 5 cm, se excizează cu anestezie locală. Lipoamele mari pot necesita anestezie regională și excepțional anestezie generală. Intervenția constă în incizie, excizia formațiunii tumorale, hemostază locală și sutură.
În scop estetic sutura se realizează cu fir intradermic sau cu fire îngropate. În caz de suprainfecție a lipomului, sutura nu poate fi realizată estetic, uneori necesitând ca plagă să fie lasată deschisă câteva zile și suturată în timpul doi la câteva zile.
În cazul lipoamelor mici pacienții nu necesită perioadă de recuperare, imediat după intervenție putându-și relua activitatea cotidiană, cu evitarea traumatizării zonei operate. În cazul lipoamelor mari, pacienții pot necesita câteva zile de repaus fizic.
La toți pacienții, plaga va fi dură, roșie, ușor dureroasă, reprezentând semnele inflamației acute. După circa 3 săptămâni aceste semne vor dispărea. Postoperator trebuie să evitați traumatismele locale, expunerile la frig. Puteți face duș după 5-7 zile. Firele pot fi resorbabile și nu necesită a fi extrase. Dacă nu sunt resorbabile se vor extrage la 5-10 zile postoperator.
- sângerarea plăgii: constă în sângerarea plăgii după efectuarea suturii. Simplă compresiune și aplicare de gheață rezolvă de regulă problema. La nevoie se poate reinterveni pentru efectuarea hemostazei.
- infecția: reprezintă o complicație de temut, care necesită deschiderea plăgii. Profilactic se poate administra antibiotice cu spectru larg pe cale orală.
- granulomul: reprezintă o reacție de rejet a corpului față de materialul de sutură, manifestată prin apariția unor mici tumorete. În aceste cazuri trebuie extras firul de sutură.
- dezunirea plăgii: este o complicație rară, care apare la pacienții cu diabet zaharat, pacienții imunotarați, în cazul unei suturi incorecte sau în cazul în care plaga este în tensiune (dacă s-a extirpat și piele). Rezolvarea constă în excizia marginilor și resutura.
- cicatrizarea vicioasă: este o complicație foarte rară, imprevizibilă, care nu poate fi prevăzută și nici tratată. Constă în vindecarea plăgii cu o cicatrice largă, proeminentă adesea, roșie, adesea însoțită de mâncărimi (cicatrice hipertrofică sau cheloidă).
Dupa operatie toate semnele si simptomele locale vor disparea iar formatiunea tumorala va disparea. In scop estetic se vor face suturi cat mai atraumatice adaptate regiunii anatomice unde se intervine chirugical.
Dupa interventie trebuie sa aveti grija sa nu trumatizati zona operata, sa nu dormiti pe ea si se vor schimba pansamentele zilnic. Evitati statul in caldura sau frig precum si contactul cu praf, mizerie etc.
Firele se vor suprima dupa 5-14 zile in functie de localizarea alunitei. La nevoie va pot fi recomandate antiinflamatorii, antibiotice sau un calmante usoare.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru.
Prin continuarea folosirii site-ului vom presupune ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
Pentru mai multe informatii vizitati TERMENI SI CONDITII
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!