CE TREBUIE SA STIM DESPRE RIDICAREA SANILOR?

Mastopexia este interventia chirurgicala prin care sanii isi vor recapata aspectul si volumul normal. Aceasta interventie chirurgicala se adreseaza sanilor cazuti (ptozati). Majoritatea femeilor prezinta,odata cu inaintarea in varsta, pierderea fermitatii si caderea sanilor. Aceste transformari pot fi mostenite, pot aparea dupa sarcina, pierderi in greutate sau datorita imbatranirii. Modificarile sunt progresive si se produc de obicei intre 20 si 40 de ani. Volumul glandei mamare poate ramane normal dar se pierde fermitatea si pozitia din tinerete. Mastopexia poate restabili fermitatea sanilor si poate corecta pozitia lor fara a mari sau reduce dimensiunile. Daca sanii au pierdut din volum si pacienta ii doreste mai mari, se pot introduce implanturi mamare.

In timpul interventiei de mastopexie se pot corecta si areolele.Exista mai multe tipuri de operatii de mastopexie, in functie de gradul de ptoza al sanilor ( cat de mult este lasat sanul), toate insa implica incizii , mai lungi sau mai scurte, prin care se elimina pielea in exces.

Operatia de mastopexie nu influenteaza sarcina si alaptatul. Dupa efectuarea operatiei, pacientele pot naste si alapta fara probleme, insa sanii se vor lasa din nou, ceea ce compromite rezultatul pe termen lung al operatiei. De aceea recomandam ca operatia de ridicare a sanilor sa fie planificata dupa ce sunteti decisa sa nu mai aveti alte sarcini.

Te asteptam la un consult!

CARE SUNT INDICATIILE SI CONTRAINDICATIILE MASTOPEXIEI?

Indicatiile mastopexiei sunt:

- sanii cazuti, eventual cu vergeturi, care au pierdut in volum de-a lungul anilor;

- dupa pierderi masive in greutate cand pielea devine in exces iar glanda mamara pierde din volum;

- dupa chirurgia bariatrica (de slabire).

Multe femei iau in consideratie operatia de ridicare a sanilor dupa nastere si alaptare. Totodata multe femei doresc ca odata cu ridicarea sanilor acestia sa fie si mariti de volum, motiv pentru care mastopexia se asociaza frecvent cu implantele de silicon

Contraindicatiile augmentarii mamare cu implante de silicon sunt:

- infectii ale sanului sau tegumentelor din zona sanului;

- suspiciunea preoperatorie de cancer de san;

- boli grave care contraindica anestezia generala.

Pacientele trebuie sa aiba minim 18 ani, sa nu fie insarcinate si sa nu planifice sa ramana insarcinate in perioada imediat urmatoare, precum si sa aiba o greutate stabila in ultimele 6 luni.

Informații procedură

 • Durata interventiei

  3-4 ore

 • Anestezie

  Generala

 • Durata spitalizarii

  O noapte

 • Timp de recuperare

  10-14 zile

 • Rezultatul final

  3-4 luni

 • Cost informativ

  -

Întrebări Frecvente

Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații. Indicațiile preoperatorii:

– întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;

– întreruperea fumatului cu cel puțin o lună înainte de operație, deoarece nicotina întârzie procesul de vindecare; 

- cu 6 ore înaintea intervenției nu consumați alimente sau lichid; 

- de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;

- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

- trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;

- nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea;

- daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata; 

- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja

Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGO, TGP, bilirubina, AgHBs, HCV, HIV, VDRL, radiografie pulmonara, electrocardiograma, ecografie mamara.

Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.

In functie de cat de lasat este sanul, exista mai multe tipuri de operatii de mastopexie:

 • mastopexia periareolara : este indicata pentru sanii cei mai putin ptozati, iar incizia se face doar in jurul areolei; prin acaesta procedura sanii se pot ridica 2-3 cm maxim; cel mai frecvent se asociaza cu introducerea unui implant;
 • mastopexia cu cicatrice verticala (lollipop) : este cea mai fecventa mastopexis si este indicata pentru majoritatea cazurilor de ptoza medie-severa; cicatricea rezultata este in jurul areolui, continuata cu una verticala pana aproape de santul inframamar; se poate efectua singura (in cazul in care glanda mamara are suficient volum) sau poate fi asociata cu introducerea unui implant siliconic;
 • mastopexia cu cicatrice in ancora : este indicata pentru cazurile severe de ptoza mamara; cicatricea rezultata este in jurul areolei, continuata cu una verticala pana in santul inframamar si inca una orizontala in sant, mai lunga sau mai scurta, in functie de cantitatea de piele in exces; se poate asocia cu introducerea unui implant siliconic. mastopexia asociata cu augmentare (ridicarea sanului si marire in acelasi timp).

Cand se utilizeaza un implant siliconic pentru restaurarea volumului, cantitatea de piele care se scoate este mai mica, deoarece implantul va intinde partial excesul de piele. In cazurile cu ptoza mica simpla introducere a implantului poate ridica suficient sanul, astfel incat nu mai este nevoie de incizii suplimentare.

Este una dintre cele mai dificile operatii de mamoplastie si asociaza riscurile crescute ale operatiei de mastopexie (pe de o parte) cu ale celei de marire a sanilor (pe de alta parte), fiind practic doua operatii asociate intr-una singura.

Operatia este tehnic dificila din cauza faptului ca este greu de apreciat dimensiunea implantului ce urmeaza a fi utilizat, si este dificil de prevazut rezultatul postoperator. Cele doua interventii chirurgicale pot fi realizate simultan sau la un interval de timp de 3-6 luni intre ele.

Postoperator cicatricile vor fi dure și roz timp de 3-6 luni, după care se vor albi și se vor estompa progresiv, dar nu vor dispare niciodată. Timp de 3-6 luni cicatricile nu se vor expune la soare. Este important să vă mobilizați cât mai repede, coborând din pat și făcând câțiva pași încă de a doua zi.

Orice activitate care include ridicarea sau îndoirea corpului trebuie evitate, deoarece accentuează durerea și riscă și deplasarea implantului. În primele nopți după intervenție vă recomandăm să dormiți cu capul și umerii ridicați la 30 grade. Nu faceți mișcări ample cu brațele și nu le utilizați pentru a vă da jos din pat sau pentru a vă ridica; prin contracția mușchiului mare pectoral se poate deplasa implantul sau poate fi provocată o hemoragie postoperatorie.

După primele 4-5 zile postoperator puteți să faceți duș. Timp de 2-3 luni după operație trebuie să purtați o bustieră și să evitați sutienele cu sârmă. Bustiera ajută la diminuarea senzației de greutate datorată edemului și susține sânii. După primele 5-7 zile de la operatie puteți conduce, după o săptămână vă puteți relua activitatea, iar după 3 săptămâni puteți face efort fizic.

În primele câteva săptămâni sânii pot fi ușor dureroși. De asemenea pot fi tumefiați până la 4-5 săptămâni. Puteți simți zona sânilor amortiță, iar sânii prea sus și prea mari. Cu timpul edemul dispare și mușchii se relaxează, ceea ce necesită în general minim 2-3 luni. Implantele nu cresc riscul apariției cancerului mamar și nici nu interferează cu detectarea unui eventual cancer.

Totuși, dacă veți face o mamografie, trebuie să specificați că aveți implante mamare, pentru a fi folosite tehnici speciale în acest sens. În ceea ce privește o eventuală alăptare la sân, trebuie să știți că implantele mamare nu interferează în nici un fel cu alăptatul la sân. Chiar în cazul în care s-ar sparge implantul, moleculele de silicon sunt prea mari ca să treacă în canalele glandei mamare.

Dupa intervantia chirurgicala sanii vor fi ridicati, isi vor recapata aspectul tineresc si va creste increderea in sine. De asemeni volumul lor poate fi marit la fel si consistenta lor, iar areolele pot fi simetrizate avand aceeasi marime si pozitionare.

Indiferent de tipul de implant introdus sau de tehnica chirurgicală aleasă, este posibil să apară unele complicații. Contractura capsulară (in cazul asociereii cu un implant) Capsula reprezintă un țesut care se formează în jurul implantului ca răspuns la prezența acestuia în organism.

Este o reacție normală care apare în prezența oricărui corp străin. Uneori însă această capsulă începe să se contracte, comprimând implantul, ceea ce duce la apriția durerilor și modificărilor inestetice de formă ale sânului, cu diferite asimetrii. În vederea profilaxiei acestei complicații recomandăm folosirea implantelor texturate, introduse submuscular.

Prezența hematomului și infecției postoperator cresc riscul apariției contracturii capsulare. Gradul de contractură capsulară se măsoară cu ajutorul sistemului Baker I-IV. Gradele III și IV necesită reintervenție chirurgicală. Falduri palpabile și/sau vizibile ale implantului Apar în cazul utilizării implantelor cu suprafață netedă, umplute cu ser fiziologic și la pacientele foarte slabe, cu muschi slab dezvoltat și putin tesut subcutan.

Montarea subglandulară favorizează apariția acestei complicații. Tratamentul constă în reintervenție și schimbarea implantului cu repoziționare. Infecția este o complicație gravă care poate să apară până la 4-6 săptămâni după intervenție.

Tratamentul constă de la simpla administrare de antibiotice la reintervenție chirurgicală, cu scoaterea implantului, spalarea cavitatii unde s-a introdus implantul și drenaj. Implantele pot fi reintroduse după minim 2 luni. Infecția crește totodată riscul de contractură capsulară. Hematomul reprezintă acumularea de sânge în buzunarul implantului. Apariția lor este favorizată de bolile de coagulare, folosirea unor anticoagulante preoperator și neinformarea chirurgului, hemostază incompletă.

Hematoamele mici se resorb spontan. Hematoamele mari necesită drenaj. Tratarea incorectă a unui hematom poate duce la rândul său la apariția unei infecții sau a contracturii capsulare. Modificarea sensibilității la nivelul sânului și mamelonului Sensibilitatea poate fi diminuată sau accentuată și se datorează elongării intraoperatorii a nervulilor.

De cele mai multe ori este temporară și durează câteva luni, dar în cazul secționării nervului poate fi permanentă. Modificarea poziției implantului Apare în special în cazul implantelor anatomice și necesită reintervenție chirurgicală. Sinmastia Constă în dispariția șanțului intermamar și unirea celor două implante. Necesită reintervenție chirurgicală.

Ruperea implantelor siliconice poate fi detectată uneori după mult timp, deoarece gelul siliconic este gros și se va acumula lent în buzunarul implantului. El nu produce nici o reacție adversă.

Ruperea implantelor este favorizată de:

– frecarea implantului de peretele toracic în timpul mișcărilor respiratorii

– compresia în timpul mamografiei

– traumatisme diverse

– contractura capsulară severă

– uzura implantului.

Alte complicatii posibile sunt:

-dezunirea plagii

-necroza areolelor

-asimetrii usoare ale sanilor

- mobilizati-va cat mai repede;

- nu dormiti pe burta minim 2 saptamani (de preferat pana la 2 luni);

- purtati bustiera minim 2 luni;

- nu faceti exercitii fizice mai repede de 3-4 saptamani;

- evitati in primele 2-3 luni sariturile, exercitiile fizice la sala de firness care actioneaza muschii pectorali (intrebati in acest sens antrenorul dv de fitness care sunt aceste miscari);

- nu fumati 2 saptamani dupa interventie;

- urmati schema controalelor periodice data de medic;

- evitati imbracamintea foarte stramta 2-3 saptamani dupa interventie;

- nu traumatizati sanii 2-3 luni dupa interventia chirurgicala;

- evitati caldura excesiva sau zonele cu praf, mizerie etc timp de 2 saptamani dupa interventie;

- folositi pe cicatrice creme anticicatrizante timp de 2-3 luni dupa interventie conform presriptiei medicale.

Povesteste-ne experienta ta

Premii

Premiu 1
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 6
Premiu 5
PREMII
PREMII
Premiu 3
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
poza1
Premiu 4
Premiu 2
PREMII
poza2
PREMII
PREMII
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj