Implantele mamare de utimă generație nu mai necesită a fi schimbate. Totuși, în caz de rupere a implantelor, contracție capsulară sau alte complicații, poate fi necesară schimbarea implantelor.
Ruptura implantului: în cazul rupturii implantului simptomele cele mai caracteristice, deşi nu constante, sunt inflamaţia sau durerea ce se poate răspândi până la axilă, distorsiuni mai mult sau mai puţin evidente a formei sânului, asimetria. Chiar dacă implantul se rupe, gelul coeziv din interiorul implantului nu este nociv, nu este cancerigen; practic el va fi izolat de către organism într-o capsulă fibroasă.
Clasificarea Baker a contracturii capsulare
Gradul I – sân moale, de aspect normal, capsulă flexibilă;
Gradul II – sân de aspect normal, dar cu consistență crescută;
Gradul III – sân dur, cu deformări din cauza contracturii, sau de formă mai sferică, sau ascensionarea implantului;
Gradul IV – asemănător cu gradul III, dar cu capsula și mai dură.
Schimbarea implanturilor este necesară în următoarele cazuri:
• contracție capsulară;
• malpoziția implantului;
• ruptura implantului;
• dorința unui volum mai mare;
• după naștere, slăbiri sau îngrășări rapide sau prin însăși trecerea timpului, situații în care se poate modifica poziția sânului.
În toate aceste cazuri, implantele pot fi schimbate sau pot fi îndepărtate definitiv, cu mențiunea că de cele mai multe ori îndepărtarea definitivă a implantelor produce aceleași traume psihologice ca și o mastectomie. Mai mult, după îndepărtarea implantelor, pielea întinsă în timp de implant rămâne în exces, ceea ce impune realizarea unei mastopexii, care va presupune prezența mai multor cicatrici. Din aceste considerente nu recomandăm îndepărtarea definitivă ci înlocuirea implantelor.
1-3 ore
Generala
O noapte
10-14 zile
3-4 luni
-
Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații. Indicațiile preoperatorii:
- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;
- întreruperea fumatului cu cel puțin o lună înainte de operație, deoarece nicotina întârzie procesul de vindecare;
- cu 6 ore înaintea intervenției nu consumați alimente sau lichide;
- de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
- trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
- nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea;
- daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;
- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja
Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGO, TGP, bilirubina, AgHBs, HCV, HIV, VDRL, radiografie pulmonara, electrocardiograma, ecografie mamara.
Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.
Incizia se va face pe traiectul vechii incizii. Exista doua posibile situatii:
1. Se pastreaza vechea capsula. In acest caz se patrunde in capsula implantului, se extrage implanatul vechi si se inroduce implantul nou. Interventia dureaza in jur de 1 ora.
2. Se scoate atat implantul vechi cat si capsula implantului.De cele mai multe ori in aceste cazuri se schimba si planul in care a fost introdus primul implant. In acest caz interventia va dura 2-3 ore.
Postoperator cicatricile vor fi dure și roz timp de 3-6 luni, după care se vor albi și se vor estompa progresiv, dar nu vor dispare niciodată. Timp de 3-6 luni cicatricile nu se vor expune la soare. Este important să vă mobilizați cât mai repede, coborând din pat și făcând câțiva pași încă de a doua zi.
Orice activitate care include ridicarea sau îndoirea corpului trebuie evitate, deoarece accentuează durerea și riscă și deplasarea implantului. În primele nopți după intervenție vă recomandăm să dormiți cu capul și umerii ridicați la 30 grade.
Nu faceți mișcări ample cu brațele și nu le utilizați pentru a vă da jos din pat sau pentru a vă ridica; prin contracția mușchiului mare pectoral se poate deplasa implantul sau poate fi provocată o hemoragie postoperatorie. După primele 4-5 zile postoperator puteți să faceți duș. Timp de 2-3 luni după operație trebuie să purtați o bustieră și să evitați sutienele cu sârmă.
Bustiera ajută la diminuarea senzației de greutate datorată edemului și susține sânii. După primele 5-7 zile de la operatie puteți conduce, după o săptămână vă puteți relua activitatea, iar după 3 săptămâni puteți face efort fizic. În primele câteva săptămâni sânii pot fi ușor dureroși.
De asemenea pot fi tumefiați până la 4-5 săptămâni. Puteți simți zona sânilor amortiță, iar sânii prea sus și prea mari. Cu timpul edemul dispare și mușchii se relaxează, ceea ce necesită în general minim 2-3 luni. Implantele nu cresc riscul apariției cancerului mamar și nici nu interferează cu detectarea unui eventual cancer.
Totuși, dacă veți face o mamografie, trebuie să specificați că aveți implante mamare, pentru a fi folosite tehnici speciale în acest sens. În ceea ce privește o eventuală alăptare la sân, trebuie să știți că implantele mamare nu interferează în nici un fel cu alăptatul la sân. Chiar în cazul în care s-ar sparge implantul, moleculele de silicon sunt prea mari ca să treacă în canalele glandei mamare.
Dupa interventia chirurgicala in primele saptamanii sanii vor fi tari, sensibil la atingere, vor parea prea sus situati si ii veti simti umflati. Dupa 2-3 luni cand pielea se intinde, muschiul se relaxeaza si implantul se aseaza, va puteti astepta la urmatoarele rezultate:
- sanii mariti de volum in functie de marimea implantelor introduse;
- pielea intinsa neteda, cu areole netede;
- mameloanele situate aproximativ la acelasi nivel pe o linie orizontala si sa priveasca inainte;
- forma sanilor bine conturata, rotunda;
- santurile submamare la acelasi nivel In cazul in care sanii sunt orientati mult catre lateral aceasta pozitionare nu se va corecta in totalitate, pentru o corectie in totalitate fiind necesara repozitionarea chirurgicala a areolelor.
Indiferent de tipul de implant introdus sau de tehnica chirurgicală aleasă, este posibil să apară unele complicații. Contractura capsulară capsula reprezintă un țesut care se formează în jurul implantului ca răspuns la prezența acestuia în organism. Este o reacție normală care apare în prezența oricărui corp străin.
Uneori însă această capsulă începe să se contracte, comprimând implantul, ceea ce duce la apriția durerilor și modificărilor inestetice de formă ale sânului, cu diferite asimetrii. În vederea profilaxiei acestei complicații recomandăm folosirea implantelor texturate, introduse submuscular. Prezența hematomului și infecției postoperator cresc riscul apariției contracturii capsulare.
Gradul de contractură capsulară se măsoară cu ajutorul sistemului Baker I-IV. Gradele III și IV necesită reintervenție chirurgicală. Falduri palpabile și/sau vizibile ale implantului Apar în cazul utilizării implantelor cu suprafață netedă, umplute cu ser fiziologic și la pacientele foarte slabe, cu muschi slab dezvoltat și putin tesut subcutanat.
Montarea subglandulară favorizează apariția acestei complicații. Tratamentul constă în reintervenție și schimbarea implantului cu repoziționare. Infecția este o complicație gravă care poate să apară până la 4-6 săptămâni după intervenție. Tratamentul constă de la simpla administrare de antibiotice la reintervenție chirurgicală, cu scoaterea implantului, spalarea cavitatii unde s-a introdus implantul și drenaj. Implantele pot fi reintroduse după minim 2 luni. Infecția crește totodată riscul de contractură capsulară.
Hematomul reprezintă acumularea de sânge în buzunarul implantului. Apariția lor este favorizată de bolile de coagulare, folosirea unor anticoagulante preoperator și neinformarea chirurgului, hemostază incompletă. Hematoamele mici se resorb spontan. Hematoamele mari necesită drenaj. Tratarea incorectă a unui hematom poate duce la rândul său la apariția unei infecții sau a contracturii capsulare.
Modificarea sensibilității la nivelul sânului și mamelonului Sensibilitatea poate fi diminuată sau accentuată și se datorează elongării intraoperatorii a nervulilor. De cele mai multe ori este temporară și durează câteva luni, dar în cazul secționării nervului poate fi permanentă.
Modificarea poziției implantului apare în special în cazul implantelor anatomice și necesită reintervenție chirurgicală. Sinmastia constă în dispariția șanțului intermamar și unirea celor două implante. Necesită reintervenție chirurgicală.
Ruperea implantelor siliconice poate fi detectată uneori după mult timp, deoarece gelul siliconic este gros și se va acumula lent în buzunarul implantului.
El nu produce nici o reacție adversă. Ruperea implantelor este favorizată de:
– frecarea implantului de peretele toracic în timpul mișcărilor respiratorii;
– compresia în timpul mamografiei;
– traumatisme diverse;
– contractura capsulară severă;
– uzura implantului.
- mobilizati-va cat mai repede;
- nu dormiti pe burta minim 2 saptamani (de preferat pana la 2 luni);
- purtati bustiera minim 2 luni;
- nu faceti exercitii fizice mai repede de 3-4 saptamani;
- evitati in primele 2-3 luni sariturile, exercitiile fizice la sala de firness care actioneaza muschii pectorali (intrebati in acest sens antrenorul dv de fitness care sunt aceste miscari);
- nu fumati 2 saptamani dupa interventie;
- urmati shema controalelor periodice data de medic;
- evitati imbracamintea foarte stramta 2-3 saptamani dupa interventie;
- nu traumatizati sanii 2-3 luni dupa interventia chirurgicala;
- evitati caldura excesiva sau zonele cu praf, mizerie etc timp de 2 saptamani dupa interventie;
- folositi pe cicatrice creme anticicatrizante timp de 2-3 luni dupa interventie conform presriptiei medicale.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru.
Prin continuarea folosirii site-ului vom presupune ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
Pentru mai multe informatii vizitati TERMENI SI CONDITII
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!