PSORIAZISUL SE POATE TRATA CU LASERUL EXCIMER

Te asteptam la un consult!

CE ESTE PSORIAZISUL?

Psoriazisul este o boală cronică şi recurentă, caracterizată prin prezenţa de plăci eritematoase (roşii) acoperite de scuame groase, localizate cel mai frecvent la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor şi zonei inferioare a spatelui. Psoriazisul sever poate acoperi zone extinse ale corpului.
Această boală nu este contagioasă; are, în schimb, un determinism genetic, fiind mai frecventă la membrii aceleiaşi familii. Poate să afecteze orice parte a corpului şi poate fi asociat cu alte boli, precum diabetul zaharat, boli cardiace sau depresie.
In SUA incidenta bolii este de 3.2% la persoanele de peste 20 ani.
Cauzele Bolii
Cauza exactă a bolii este necunoscută insa boala pare să fie mediată de IL-23, TNF-α și Th17. De asemenea, a fost demonstrată modificarea funcţiei limfocitelor T, fapt ce declanşează inflamaţie şi un răspuns imun la nivelul pielii. Ritmul de regenerare a pielii este foarte crescut, astfel încât celulele nu se pot exfolia pe măsura producerii lor, ceea ce determină apariţia scuamelor groase. Inițierea psoriazisului începe cu o amalgamare între mediu și factori genetici.
La persoanele sănătoase pielea se reînnoieşte în aproximativ 30 de zile, pe când la cei cu psoriazis, acest interval este de 3-4 zile.
Printre factorii declanşatori amintim: infecţiile (ex. Faringită streptococică), consumul de alcool, medicamente (beta blocante, litiu), stresul.

Scopul tratamentului este să reducă inflamaţia şi să controleze descuamarea cutanată. Cremele hidratante ajută la reducerea scuamelor şi reduc senzaţia de mâncărime. De asemenea, se recomandă reducerea stresului, controlul greutăţii corporale şi întreruperea fumatului şi a consumului de alcool. Medicul dermatolog trebuie să evalueze tipul şi severitatea bolii fiecărui individ în parte şi să indice un tratament potrivit acestuia.

Manifestari Clinice
Psoriazisul are foarte multe forme clinice, diferite prin severitate, durată, localizare, forma plăcilor şi a scuamelor.
1. Psoriazisul în plăci este cea mai frecventă formă. Apar plăci eritematoase (roşiatice) de diferite dimensiuni acoperite de scuame albe, groase, care se detaşează greu. Scalpul, coatele, genunchii, palmele şi plantele sunt cel mai frecvent afectate. De obicei, leziunile sunt simetrice. Unghiile prezintă depresiuni punctiforme (“în degetar”).
2. Psoriazis inversat- apare în pliuri; cele mai frecvente localizări sunt: axila, pliul submamar, inghinal și interfesier.
3. Psoriazisul “de scutec”- apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 2-8 luni sub forma unor leziuni roşii, lucioase, bine delimitate, în zona scutecului. Psoriazisul poate să reapară mai târziu, la vârsta de adult.
4. Psoriazis gutat- de obicei afectează copiii şi adulţii tineri; este neinfecțios de cele mai multe ori, iar leziunile sunt reprezentate de pete mici, roşii, scuamoase, care de cele mai multe ori dispar de la sine în câteva luni.
5. Artrita psoriazică- apare la 20-30% din pacienţii cu psoriazis și afectează, de obicei, articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor putând duce la modificări permanente şi mutilante ale acestora.
6. Psoriazis pustules generalizat- formă gravă de psoriazis în care apar pustule pe suprafaţa plăcilor, însoţite de simptome generale: stare generală alterată, febră, frisoane. Este o formă severă care se poate complica cu pneumonie, hepatită, insuficiență cardiacă.
7. Psoriazis eritrodermizat – întreaga suprafaţă corporală este roşie cu, descuamare furfuracee.
Diagnosticul în psoriazis este, în principal, un diagnostic clinic. În cazurile incerte, biopsia cutanată poate fi de folos. Clinica Arestetic vă oferă și posibilitatea efectuării de ‘’punch biopsy’’ dar numai la indicația medicului dermatolog.

 
Cand nu se poate aplica laserul?
- Dermatoza cu Koebner peneomenon
- Dermatozele sensibile la lumină auto-imune: Dermatomiozita
- Radioterapia
- Fotosensibilitate ridicată
- Medicamente fotosensibilizante
- Dermatoză, fotodermatoză
- Anamneza personală sau familială de melanom
- Femeile gravide (nu există un studiu disponibil)
- Copii mai mici de 15 ani (nu există un studiu disponibil)
- Lipsa capacității sau a voinței de a urma instrucțiunile medicului
- Infecție cutanată în zona de tratament

REZULTATE REALE

4 SEDINTE

CUM ACTIONEAZA LASERUL EXCIMER PE PSORIAZIS?

Laserul Excimer de 308 nm este un dispozitiv care foloseşte lumina laser în spectrul radiaţiei ultraviolete si este utilizat pe scară largă pentru multe boli. Indicatiile laserului excimer sunt: psoriazis, vitiligo, dermatite atopice, dermatite dishidrotice, ptiriazis rozat, prurigo, urticaria pigmentosa, morphea, lupus eritematos sistemic, lichen scleros, micozele fungoide sau alte limfoame cu celule T, ptiriazisul lichenoid, granuloma anulara, necrobioza lipidica, sarcoidoza cutanata, sindromul POEMS, scleromixedemul si sindromul hipereozinofilic.
Avantajele Laserului Excimer
- Lumina UVB monocromatică este foarte eficientă pentru tratarea bolilor precum psoriazis și vitiligo, eficiență dovedită clinic
- Tratamentul leziunilor localizate, sigur și rapid
- Expunerea este limitată la zonele depigmentate, fiind foarte uşor de controlat zona pe care se aplică
- Dimensiunea spotului până la 16 cm pentru zone mai mari
- Doză variabilă datorită densității de putere între 50- 6000 mJ/cm²
- Acceptare ridicată în rândul pacienților
- Rezultate vizibile după doar câteva ședințe
- Protecția maximă a sănătății pielii

Fototerapia conventionala Laserul excimer
Afecteaza si pielea sanatoasa Tratamentul este focusat pe leziune
Dificultate in tratarea unor zone precun nas, urechi, pleoape Posibilitatea tratarii tuturor zonelor afectate
Dificultati in administrarea tratamentului la pacientii cu claustrofobie si la copiiPermite dozarea precisa a energiei ceea ce implica mult mai putine sesiuni
Necesita foarte multe sesiuni de tratament
Procedura foarte bine tolerata

Conform academiei americane de dermatologie, laserul excimer este indicat la pacientii cu psoariazis moderat sau sever care nu afecteaza mai mult de 10% din suprafata pielii.
Laserul excimer induce apoptoza și scade proliferarea limfocitelor T. Ca urmare, se repigmenteaza zonele tratate datorită nivelurilor ridicate de peptidă ET-1, precum și a re-migrației și proliferarii melanocitelor.
Laserul Excimer este tratamentul de electie pentru psoriazis. Comparativ cu tratamentele  standard cu ultraviolete (fototerapie), in cadrul acestor tratamente sunt expuse atât plăcile de psoriazis cât şi pielea sănătoasă, ceea ce creşte riscul efectelor adverse în timp. Folosind tehnologia Excimer, expunerea este limitată la plăcile de psoriazis, fiind foarte uşor de controlat zona pe care se aplică. Pe de alta parte fototerapia este un tratament consumator de timp fiind necesare numeroase şedinţe pentru a obţine un rezultat vizibil. În schimb, folosind tehnologia Excimer, numărul de şedinţe scade (la o medie de 10), iar durata acestora este de asemenea mai mic (nu se creşte timpul de expunere ca în cazul fototerapiei, ci intensitatea laserului). Acest tratament are avantajul unor remisiuni de lungă durată după întreruperea tratamentului.
Reactiile adverse constau in eritem, sensibilitate, aparitia de mici vezicule si hipo/hiperpigmentatii.
Sunt necesare in medie 10-12 sedinte, cu o frecventa de 1-2 pe saptamana si doze care pot varia intre 300-2000 mJ.
Tratamentul cu laser Excimer nu este de regula tratamentul de prima intentie, ca prima linie terapeutica fiind corticosteroizii.

Informații procedură

  • Durata procedurii

    10-30 minute

  • Nr sedinte/interval timp

    10-12 sedinte

  • Timp de recuperare

    1-2 zile

  • Remanenta efectului

    Permanent

  • Evaluare rezultat

    Dupa minim 3-4 sedinte

  • Cost informativ

    De la 100 lei

Întrebări Frecvente

Cu o luna inaintea tratamentului laser trebuie sa evitati urmatoarele:

  • consumul de medicamente fotosensibilizante

  • Fara peelinguri chimice sau creme cu efect de exfoliere

  • Fara expuneri la soare sau solar

In timpul tratamentului se protejează ochii cu ochelari speciali. Pe durata procedurii veti simti niste înţepături la descarcarea impulsului luminos, urmate de o senzatie de caldura locala.

Procedura dureaza cateva minute in functie de marimea zonei afectate.

Imediat după tratament va aparea o roşeaţă şi/sau edem care poate dura de la câteva ore la 1-2 zile. Aparitia unui mic edem reprezinta un semn care certifica eficienta tratamentului si nu este considerat un efect advers.

Pentru diminuarea edemului se pot aplica pungi cu gheaţă la nevoie. Edemul apare mai frecvent când se tratează zone din jurul ochilor. Este indicat să se doarmă cu capul ridicat pentru a evita edemul. Riscul de aparitie a unor tulburari de pigmentare a pielii sanatoase din jur după acest tratament este minim. Pentru siguranţa, se pot folosi creme cu factori de protecţie solară timp de 3 luni în cazul expunerii prelungite la radiaţii U.V.

Roseata (eritem)

Edem

Disconfort local

Mici vezicule

Hipo/hiperpigmentatii

Rezultatele constau in disparitia plagilor psoriazice. Primele rezultate se vad dupa 3-4 sedinte.

Povesteste-ne experienta ta

Premii

Premiu 1
Premiu 4
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 6
PREMII
Morpheus8 Award 2018-2021
Premiu 5
Morpheus8 Award
Premiu 2
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 3
PREMII
PREMII
PREMII

Prof Univ Dr Valeriu Ardeleanu

Chirurg plastician

Chirurg oncolog

contact

Strada Brailei 85, Corp adiacent BR5A (fosta cofetarie Laura), Galati , 800306

0770 457 675 , 0336 802 646

office@arestetic.ro

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile

Program

Luni

9.00 - 20.00

Marti

9.00 - 20.00

Miercuri

9.00 - 20.00

Joi

9.00 - 20.00

Vineri

9.00 - 20.00

Sambata

INCHIS

Duminica

INCHIS

Newsletter

Send SMS
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj