VITILIGO SE POATE TRATA CU LASERUL EXCIMER

Te asteptam la un consult!

CE ESTE VITILIGO?

Vitiligo este o boală idiopatica, a carei cauze este necunoscuta si care este caracterizată prin apariţia de plăci albe depigmentate la nivelul pielii. Afecteaza 1-2% din populatie fara predilectie in functie de sex, etnie sau culoare a pielii. Aproape intotdeauna boala debuteaza inainte de varsta de 40 de ani, iar la jumatate din cazuri debuteaza inainte de 20 de ani. Orice zonă a corpului poate fi afectată şi, de cele mai multe ori, pacienţii cu vitiligo au plăci depigmentate în mai multe zone ale corpului. Desi cauza acestei boli ramane necunoscută, sunt acceptate câteva teorii diferite. S-ar părea că, pacienţii cu vitiligo moştenesc un grup de 3 gene care îi fac susceptibili de această boală. Pe de altă parte, este universal acceptat că vitiligo este o boală autoimună, boală în care sistemul imun reacţionează împotriva propriilor organe şi ţesuturi. Producţia de cytokine in cantitati mari ca urmare a unui stres emotional sau a unei arsuri solare pot deasemeni determina aparitia de vitiligo.
În vitiligo, melanocitele (celulele care produc pigmentul responsabil de coloraţia pielii) sunt distruse, fapt ce duce la apariţia de pete albe în diferite zone ale corpului. Plăci similare pot să apară şi pe mucoase (bucală, nazală) şi pe retină. Părul care creşte pe ariile afectate poate, la rândul lui, să crească depigmentat.
Boala este mai frecventă la pacienţii cu alopecie areată, anemie pernicioasă, hipertiroidism. De asemenea, această boală are o componentă ereditară, aproximativ 30% din pacienţii cu vitiligo având un membru în familie cu această boală.

Manifestari Clinice
Persoanele cu vitiligo observă, iniţial, plăci albe (depigmentate) la nivelul pielii. Cel mai frecvent, acestea sunt localizate pe zonele fotoexpuse: mâini, picioare, braţe, faţă şi buze. Alte localizări frecvente: încheietura mâinii, zona inghinală, în jurul gurii şi ochilor. În plus, pacienţii cu vitiligo pot avea o albire prematură a părului de pe scalp, a genelor, a sprâncenelor şi a bărbii.
De obicei este întâlnit cu următoarele 3 tipuri de vitiligo:
- Focal, cu depigmentare limitată la una sau câteva zone
- Segmentar, prezentând plăci depigmentate care se dezvoltă pe o parte a corpului
- Generalizat, cu depigmentare simetrică pe ambele părţi ale corpului.
Modelul focal şi segmentar rămân localizate pe o parte a corpului şi nu se mai extind. Nu se poate prezice dacă modelul generalizat se va extinde sau nu la un anume individ. Totuşi, boala este de obicei progresivă şi, în timp, zonele depigmentate se extind şi în alte arii ale corpului. Unii pacienţi au semnalat depigmentare adiţională după o perioada de stres fizic sau emoţional.
Indiferent de rasă şi cultură, vitiligo poate afecta psihologic şi emoţional binele şi stima de sine a pacientului. Din fericire există câteva strategii și tratamente care pot minimiza, camufla sau chiar limita extinderea plăcilor.

 
Cand nu se poate aplica laserul?
- Dermatoza cu Koebner peneomenon
- Dermatozele sensibile la lumină auto-imune: Dermatomiozita
- Radioterapia
- Fotosensibilitate ridicată
- Medicamente fotosensibilizante
- Dermatoză, fotodermatoză
- Anamneza personală sau familială de melanom
- Femeile gravide (nu există un studiu disponibil)
- Copii mai mici de 15 ani (nu există un studiu disponibil)
- Lipsa capacității sau a voinței de a urma instrucțiunile medicului
- Infecție cutanată în zona de tratament

REZULTATE REALE

20 SEDINTE

CUM ACTIONEAZA LASERUL EXCIMER PE VITILIGO?

Laserul Excimer de 308 nm este un dispozitiv care foloseşte lumina laser în spectrul radiaţiei ultraviolete si este utilizat pe scară largă pentru multe boli. Indicatiile laserului excimer sunt: psoriazis, vitiligo, dermatite atopice, dermatite dishidrotice, ptiriazis rozat, prurigo, urticaria pigmentosa, morphea, lupus eritematos sistemic, lichen scleros, micozele fungoide sau alte limfoame cu celule T, ptiriazisul lichenoid, granuloma anulara, necrobioza lipidica, sarcoidoza cutanata, sindromul POEMS, scleromixedemul si sindromul hipereozinofilic.
Laserul Excimer stimuleaza migrarea si proliferarea melanocitelor in leziunile de vitiligo determinand repigmentarea.
Avantajele Laserului Excimer 
- Lumina UVB monocromatică este foarte eficientă pentru tratarea bolilor precum psoriazis și vitiligo, eficiență dovedită clinic
- Tratamentul leziunilor localizate, sigur și rapid
- Expunerea este limitată la zonele depigmentate, fiind foarte uşor de controlat zona pe care se aplică
- Dimensiunea spotului până la 16 cm pentru zone mai mari
- Doză variabilă datorită densității de putere între 50- 6000 mJ/cm²
- Acceptare ridicată în rândul pacienților
- Rezultate vizibile după doar câteva ședințe
- Protecția maximă a sănătății pielii  

Fototerapia conventionala Laserul excimer
Afecteaza si pielea sanatoasa Tratamentul este focusat pe leziune
Dificultate in tratarea unor zone precun nas, urechi, pleoape Posibilitatea tratarii tuturor zonelor afectate
Dificultati in administrarea tratamentului la pacientii cu claustrofobie si la copiiPermite dozarea precisa a energiei ceea ce implica mult mai putine sesiuni
Necesita foarte multe sesiuni de tratament
Procedura foarte bine tolerata

Informații procedură

 • Durata procedurii

  10-30 minute

 • Nr sedinte/interval timp

  10-12 sedinte

 • Timp de recuperare

  1-2 zile

 • Remanenta efectului

  Permanenta

 • Evaluare rezultat

  Dupa minim 10 sedinte

 • Cost informativ

  De la 100 lei

Întrebări Frecvente

Cu o luna inaintea tratamentului laser trebuie sa evitati urmatoarele:

 • consumul de medicamente fotosensibilizante

 • Fara peelinguri chimice sau creme cu efect de exfoliere

 • Fara expuneri la soare sau solar

In timpul tratamentului se protejează ochii cu ochelari speciali. Pe durata procedurii veti simti niste înţepături la descarcarea impulsului luminos, urmate de o senzatie de caldura locala.

Procedura dureaza cateva minute in functie de marimea zonei afectate.

Imediat după tratament va aparea o roşeaţă şi/sau edem care poate dura de la câteva ore la 1-2 zile. Aparitia unui mic edem reprezinta un semn care certifica eficienta tratamentului si nu este considerat un efect advers.

Pentru diminuarea edemului se pot aplica pungi cu gheaţă la nevoie. Edemul apare mai frecvent când se tratează zone din jurul ochilor. Este indicat să se doarmă cu capul ridicat pentru a evita edemul. Riscul de aparitie a unor tulburari de pigmentare a pielii sanatoase din jur după acest tratament este minim. Pentru siguranţa, se pot folosi creme cu factori de protecţie solară timp de 3 luni în cazul expunerii prelungite la radiaţii U.V.

Roseata (eritem)

Edem

Disconfort local

Mici vezicule

Hipo/hiperpigmenttii

Rezultatele constau in repigmentarea zonelor depigmentate. Rezultatele incep sa se vada dupa 3-4 sedinte si sunt progresive. Rezultatele sunt variabile la fiecare individ.

Povesteste-ne experienta ta

Premii

PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 6
PREMII
poza1
Premiu 2
Premiu 4
Premiu 1
PREMII
Premiu 5
Premiu 3
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
poza2
PREMII
PREMII
PREMII
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj