CE TREBUIE SA STIM DESPRE MASTECTOMIE?

Mastectomia reprezintă operația prin care întregul sân este extirpat. Este indicată în cancerul de sân, putând fi efectuată în două scopuri:
- curativ – în formele operabile de cancer de sân, când se urmărește vindecarea pacientei (vindecare însemană fără evoluție și fără recidive);
- paleativ – în formele neoperabile, depășite chirurgical, când se urmărește ameliorarea simptomelor, extirparea tumorii și prelungirea supraviețuirii.

 

În funcție de caracteristiciel clinice și imagistice ale tumorii, mastectomia poate fi:
• simplă (se extirpă doar glanda mamară);
• cu evidare ganglionară axilară (se extirpă glanda mamară și masa ganglionară axilară).

Te asteptam la un consult!

CARE SUNT INDICATIILE SI CONTRAINDICATIILE MASTECTOMIEI?

Indicatiile mastectomiei sunt:

- toate formele de cancer mamar în care nu mai pot fi realizate intervenții conservatoare;
- boli degenerative mamare (mastoză fibrochistică);
- preventiv pentru evitarea cancerului mamar (fenomenul Angelina Jolie).
Indicațiile cancerului mamar se fac, practic, în funcție de caracterele clinice și imagistice ale tumorii, care în ansamblul lor realizează o clasificare a tuturor formelor de cancere, numită clasificarea TNM. Clasificarea TNM este definită prin 3 elemente: T=tumoră, N=adenopatii, M=metastaze.

Alte indicații ale mastectomiei sunt:
• dimensiuni de peste 4 cm;
• tumora este localizată central;
• sân mic ocupat de o tumoră mare;
• tumori multiple în sâni;
• vârsta înaintată;
• femei sub de ani (riscul de recidivă locală este de 3 ori mai mare);
• prezența unor mutații genetice BRCA 1.Contraindicațiile:
• metastaze generalizate;
• stare generală de sănătate incompatibilă cu operația.

Informații procedură

 • Durata interventiei

  2-3 ore

 • Anestezie

  Generala

 • Durata spitalizarii

  O noapte

 • Timp de recuperare

  14-21 zile

 • Rezultatul final

  3-4 luni

 • Cost informativ

  -

Întrebări Frecvente

Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații. Indicațiile preoperatorii:

- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale; 

- întreruperea fumatului cu cel puțin o lună înainte de operație, deoarece nicotina întârzie procesul de vindecare;

- cu 6 ore înaintea intervenției nu consumați alimente sau lichide;

- de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;

- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

- trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;

- nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea;

- daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;

- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja.

Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGO, TGP, bilirubina, AgHBs, HCV, HIV, VDRL, radiografie pulmonara, electrocardiograma, ecografie mamara, ecografie abdominala, markeri tumorali.

Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.

Interventia chirurgicala consta in amputarea unuia sau a ambilor sani, cu sau fara scoaterea ganglionilor limfatici din axial. Interventia poate fi completata cu reconstructia cu implante de silicon, in acelasi timp operator. Dupa interventia se vor monta 1-2 drenuri care pot fi pastrate pana la 10-14 zile.

Postoperator cicatricile vor fi dure și roz timp de 3-6 luni, după care se vor albi și se vor estompa progresiv, dar nu vor dispare niciodată. Timp de 3-6 luni cicatricile nu se vor expune la soare. Este important să vă mobilizați cât mai repede, coborând din pat și făcând câțiva pași încă de a doua zi.

Orice activitate care include ridicarea sau îndoirea corpului trebuie evitate, deoarece accentuează durerea și riscă și dezunirea plagii. În primele nopți după intervenție vă recomandăm să dormiți cu capul și umerii ridicați la 30 grade. Nu faceți mișcări ample cu brațele și nu le utilizați pentru a vă da jos din pat sau pentru a vă ridica; prin contracția mușchiului mare pectoral poate fi provocată o hemoragie postoperatorie.

După primele 4-5 zile postoperator puteți să faceți duș. După primele 5-7 zile de la operatie puteți conduce, după o săptămână vă puteți relua activitatea, iar după 3 săptămâni puteți face efort fizic. In cazul introducerii unor implante trebuie sa stiti ca acestea nu cresc riscul reapariției cancerului mamar.

Operatia nu este una de estetica ci una oncologica. Scopul este eradicarea bolii canceroase si abia in plan secundar ne gandim la aspectul estetic si reconstructia sanului.

Infecția este o complicație gravă care poate să apară până la 4-6 săptămâni după intervenție. Tratamentul constă de la simpla administrare de antibiotice la reintervenție chirurgicală și drenaj. Hematomul reprezintă acumularea de sânge la locul interventiei. Apariția lor este favorizată de bolile de coagulare, folosirea unor anticoagulante preoperator și neinformarea chirurgului, hemostază incompletă.

Hematoamele mici se resorb spontan. Hematoamele mari necesită drenaj. Tratarea incorectă a unui hematom poate duce la rândul său la apariția unei infecții sau a contracturii capsulare. Modificarea sensibilității la nivelul sânului și mamelonului Sensibilitatea poate fi diminuată sau accentuată și se datorează elongării intraoperatorii a nervilor.

De cele mai multe ori este temporară și durează câteva luni, dar în cazul secționării nervului poate fi permanentă. Sindromul de ‘’braț gros’’: acesta constă în îngroșarea membrului superior de partea sânului excizat, ca urmare a unor tulburări limfatice survenite ca urmare a extirpării ganglionilor din axilă.

- dezunirea plagii; 

- cicatrizare vicioasa.

- mobilizati-va cat mai repede; 

- nu fumati 2 saptamani dupa interventie; 

- urmati schema controalelor periodice data de medic; 

- evitati caldura excesiva sau zonele cu praf, mizerie etc timp de 2 saptamani dupa interventie; 

- folositi pe cicatrice creme anticicatrizante timp de 2-3 luni dupa interventie conform presriptiei medicale procedeele adjuvante;

- reconstrucția mamară;

- chimioterapia;

- radioterapia;

- hormonoterapia.

Povesteste-ne experienta ta

Premii

PREMII
Premiu 3
poza2
Premiu 6
PREMII
Premiu 1
PREMII
Premiu 5
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 2
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 4
PREMII
poza1
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj