Odata cu înaintarea în vârstă pielea își pierde din elasticitate, mușchii oculari își pierd din tonus, septul orbitar devine mai flasc astfel încât la nivelul ploapelor apare excesul de piele, grăsimea herniaza și apar așa numitele “pungi de sub ochi“, rezultatul fiind un aspect de "față îmbătrânită și obosită în permanență".
În plus, în special la persoanele în vârstă, o pleoapă căzută mult poate reduce vederea laterală (vederea periferică), mai ales în părțile superioare și exterioare ale câmpului vizual.
Corecția pleoapelor (blefaroplastia) te va face să arăți mai odihnit(ă), mai tânăr(ă), mai fresh.
Blefaroplastia poate fi o optiune atunci cand:
- Pleoapele superioare căzute afectează conturul natural având ca efect un aspect obosit și îmbătrânit al ochilor;
- Excesul de piele al pleoapelor superioare interferă cu vederea periferică;
- Există un exces de piele la nivelul pleoapelor inferioare;
- Apar pungi sub ochi ca urmare a excesului de grăsime.
Elimină pielea căzută de la nivelul pleoapei superioare, ce poate afecta vederea;
Corectează ridurile fine ale pleoapei inferioare;
Scapă de aspectul obosit și îmbătrânit;
Îmbunătățește vederea;
Elimină pungile de sub ochi;
Efect de rejuvenare facială;
Nu necesită internare dacă se realizează cu anestezie locală;
Recuperare rapidă;
Rezultate de lungă durată.
Blefaroplastia este interventia chirurgicala prin care se îndepărteaza excesul de piele de la nivelul pleoapelor superioare și inferioare, a pungilor de grăsime, ameliorand totodata aspectul de “ochi umflați”. Datorită faptului că excesul de piele și pungile de grăsime din jurul ochiului dau feței un aspect veșnic obosit, blefaroplastia este considerată o metodă de reîntinerire facială. Totodată se pot îndepărta sau ameliora și cearcănele și șanturile suborbitare. Prin blefaroplastia inferioară se îndepărtează și ridurile fine din jurul ochilor.
Beneficiile blefaroplastiei sunt atât estetice cât și funcționale, lărgind aria vizuală. Trebuie să știți că grăsimea odată îndepărtată nu se mai reface, dar pielea se poate lăsa din nou și să devină în exces în timp, odată cu înaintarea în vârstă, necesitând o altă blefaroplastie.
În cadrul consultaţiei preoperatorii pacientul va fi informat despre cum se va simți după operație și despre eventualele complicaţii ce pot apărea.
Reprezintă căderea pleoapei superioare cu îngustarea fantei palpebrale, congenitală sau dobândită, unilaterală sau bilaterală.
Clasificare anatomică
- Neurogenică - paralizie de nerv oculomotor III;
- Miogenică - funcție redusă parțial/total a mușchiului ridicător palpebral;
- Aponevrotică - involuțională sau postoperatorie;
- Mecanică - cauzată de cicatrici, tumori, traumatisme.
Clasificare etiologică:
- Ptoza congenitală;
- Ptoza dobandită.
Ptoza congenitala este cel mai frecvent întâlnită (75 % din totalul ptozelor) și poate fi simplă (izolată) sau asociată cu alte afecțiuni.
Ptoza simplă este cea mai frecventă și se datorează distrofiei mușchiului ridicător al pleoapei superioare. În 75 % din cazuri apare unilateral, de obicei sporadic, dar poate avea și caracter ereditar.
Ptoza congenitală se poate asocia și cu alte afecțiuni: paralizia congenitala a nervului oculomotor (III), sindrom Harner, sindrom Marcus-Gunn, tumori orbitare etc. De asemeni poate fi urmarea unui tratament.
Ptoza palpebrală dobândită poate avea cauze neurologice, traumatice, mecanice, musculare, etc.
Dacă se instalează la adulții trecuți de 60 de ani, ea poate fi și urmarea unei relaxări accentuate a țesuturilor orbito-palpebrale sau a unui exces cutanat al pleoapei superioare care prin tracțiune duce la dezinserarea aponevrozei mușchiului ridicător al pleoapei superioare de pe portiunea cartilaginoasă a pleoapei. În cazul ptozelor dobândite, pe lângă un examen oftalmologic amănunțit, este indicat și un examen neurologic completat după caz de investigații imagistice care pot stabili diagnosticul afecțiunilor asociate.
In cazul ptozei palpebrale congenitale majore, copilul isi ridica spranceana (contractia muschiului frontal) pentru a compensa deficitul muscular palpebral. De asemenea el ridica barbia si lasa capul pe spate pentru a putea privi prin zona libera, neacoperita de pleoapa cazuta (in aceste cazuri grave se recomanda interventia chirurgicala chiar in primul an de viata).
Cand este indicata operatia pentru ptoza palpebrala?
In cazul ptozelor mici, cand de regula vederea nu este afectata, se poate amana operatia pana la 12-14 ani.
In cazul ptozei dobandite, operatia se poate realiza oricand, decizia momentului operator fiind aleasa de pacienta.
Operația are ca scop fie întărirea mușchiului palpebral deficitar, fie suspendarea pleoapei la mușchiul frontal cu materiale biocompatibile (fir de silicon, banda de Gore-tex). În unele cazuri este nevoie de reintervenții pentru a obține un rezultat cât mai bun.
Abia după tratamentul complex al afecțiunii de fond și dacă ptoza persistă, (de obicei se așteaptă șase luni de la debutul ptozei) se recurge la tratamentul chirurgical care respectă în mare, aceleași principii, ca și la cel din ptoza congenitală.
În cazul blefarosalozisului se efectuează în același timp operator și o blefaroplastei superioară (îndepărtarea excesului cutanat) pe lângă reinserția mușchiului ridicător al pleoapei la tars (partea cartilaginoasă a pleoapei).
În ptozele congenitale severe, ochiul afectat poate deveni ambliop, din cauza lipsei de stimulare vizuală, prin obturarea axului vizual de către pleoapa căzută, motiv pentru care corectarea chirurgicală se indică în primul an de viață. Este obligatoriu ca postoperator să se corecteze viciile de refracție existente, ochelarii îmbunătățind și aspectul estetic al pacientului.
Reprezintă răsfrângerea pleoapei (frecvent pleoapa inferioară) în afara pierzând contactul cu globul ocular.
Ectropionul poate fi din naștere sau dobandit în timpul vieții (senil, cicatricial, paralitic, spastic, mecanic).
Tratamentul ectropionului:
- provizoriu, cu lubrefianți oculari, bandă adezivă nocturnă și tarsorafie (sutura pleoapelor) provizorie;
- definitiv, chirurgical.
Reprezintă bascularea spre globul ocular a marginii libere a pleoapei inferioare (cel mai frecvent).
Poate fi congenital sau dobândit (senil, cicatriceal, spastic).
Tratamentul este medical (soluții și unguente cu lubrefianți, aplicare de lentilă de contact terapeutica) și chirurgical.
Este un lipogranulom ce survine după obstrucția inflamatorie cronica a canalelor de evacuare a glandelor din grosimea pleoapei.
Localizarea cea mai frecventă este la pleoapa superioară. Chalazionul poate fi extern sau intern.
Tratamentul este în funcție de vechimea chalazionului, medical și/sau chirurgical.
BLEFAROSALAZIS - este pentru excesul de piele a pleoapei superioare la care se asociază și o relaxare a septului orbitar cu atrofia dermului și a țesutului subcutanat. Afecțiunea este ereditară, o varietate de „cutis laxa”. Trat. este chirurgical cu excizia țesutului în exces.
Indicatiile blefaroplastiei sunt:
- pielea in exces de la nivelul pleoapelor superioare si inferioare;
- blefarosalazis;
- pungile de sub ochi.
Contraindicațiile blefaroplastiei sunt:
• glaucomul;
• sindromul ochiului uscat;
• hipertiroidia (Boala graves);
• boli cardiovasculare;
• hipertensiunea severă.
În cazul existenței unor contraindicații există unele alternative nechirurgicale ale blefaroplastiei, și anume:
• rejuvenarea facială cu laser: acționează prin eliminarea straturilor superficiale ale pielii, stimulând producția de colagen și realizând o reîntinerire a feței;
• radiofrecvența monopolară sau multipolară: stimulează producerea de colagen și diminuă ridurile;
• injecțiile cu toxină botullinică: paralizează mușchii din jurul ochilor, diminuând ridurile; rezultatul durează în medie 4-9 luni;
• fillerele cu acid hialuronic: ajută la umplerea ridurilor și a șanțurilor de sub ochi;
• peelingul chimic (blefaroplastia chimică): realizează o descuamare controlată a pielii, având ca efect stimularea fibroblaștilor, realizând restructurarea și întinderea pielii;
• oxigenul hiperbaric combinat cu mezoterapie: prin hidratare profundă și oxigenare celulară, elimină sau estompează ridurile și cearcănele din jurul ochilor.
1-3 ore
Generala /locala
O noapte
10-14 zile
3-4 luni
1200-2500euro
Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații.
Indicațiile preoperatorii:
- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;
- întreruperea fumatului cu cel puțin o lună înainte de operație, deoarece nicotina întârzie procesul de vindecare;
- cu 6 ore înaintea intervenției nu consumați alimente sau lichide;
- de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
- trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
- nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea;
- daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;
- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja
Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGO, TGP, bilirubina, AgHBs, HCV, HIV, VDRL, radiografie pulmonara, electrocardiograma. Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.
Inciziile se vor realiza în pliurile naturale ale pleoapelor, fapt care le face aproapee invizibile. Internarea durează câteva ore. Se administrează profilactic antibiotice cu spectru larg, antiinflamatoare și antialgice. Blefaroplastia superioară: constă în îndepărtarea excesului de piele și de grăsime de la nivelul pleoapei superioare, exces care acoperă tarsul și împiedică vederea prin îngustarea câmpului vizual.
Pungile de grăsime sunt vizibile în colțurile laterale ale ochiului și în porțiunea centrală. Inciziile se fac chiar în șantul de deasupra tarsului astfel că cicatricile sunt extrem de fine și devin aproape invizibile în 2-3 luni. Blefaroplastia inferioară: constă în îndepărtarea excesului de piele și de grăsime de la nivelulpleoapei inferioare.
Această intervenție permite și rearanjarea grăsimii de sub ochi, cu eliminarea pungilor de sub ochi. Incizia se realizează imediat sub gene. Se poate asocia cu cantopexie laterală (corecția laxității mușchilor).
Imediat după operatie inciziile vor fi roșii și tari, și se vor înmuia și vor păli in timp devenind aproape invizibile la 6 luni; se pot asocia cu mâncărimi locale. Reluarea activității curente este rapidă, după 2-3 zile iar reluarea activității de muncă se va face la 7-10 zile, adică după retragerea edemului și echimozelor.
Spălatul pe păr se poate efectua după 3-4 zile de la operație, fardul poate fi aplicat după 1-2 săptămâni, iar purtarea lentilelor de contact poate fi reluată după o 1-2 săptămâni. După 2 săptămâni poate fi reluat și efortul fizic. Extragerea firelor de sutură se face la 5-7 zile postoperator. Poate apare o jenă dureroasă la mobilizarea pleoapelor, care va ceda în câteva ore sau la administrarea de antialgice.
Edemul și echimozele persistă circa 2 săptămâni, sunt asimetrice și sunt maxime a doua zi postoperator. Edemul este mai accentuat dimineața și se estompează pe parcursul zilei. Edemul poate fi diminuat prin menținerea capului ridicat la 45 grade, prin aplicarea de comprese reci, prin reducerea aportului de sare, prin reducerea efortului postoperator și prin aplicarea unor creme cu vitamina E.
Cicatricele se estompează în câteva săptămâni. În primele săptămâni de la blefaroplastie ochii obosesc mai ușor, datorită cantității mai mari de lumină care este absorbită de ochi. În primele 3 săptămâni după operație este posibil ca ochii să nu se închidă complet, caz în care se vor folosi lacrimi artificale.
Rezultatele blefaroplastiei încep să se vadă după circa două săptămâni, după ce s-au retras edemele și echimozele, însă sunt definitve la circa 3 luni. Ridurile pot persista și după intervenția chirurgicală, acestea având cauze multifactoriale și necesitând și abordări multiprocedurale. Eventualele senzații de amorțeală sau tensiune vor dispare în primele 3-4 luni postoperator. Mici asimetrii în perioada imediat următoare intervenției sunt considerate normale.
• ectropionul: este datorat unei îndepărtari exagerate a pielii, îndeosebi la nivelul pleoapei inferioare; necesită efectuarea cantopexiei la persoanele cu risc;
• hematonul: constă în acumularea de sânge sub piele;
• infecții;
• cicatrici inestetice;
• uscarea ochilor în exces;
• lăcrimare în exces;
• mici asimetrii între cei doi ochi.
După intervenția chirurgicală trebuie să respectați următoarele indicații:
- nu aplicați căldură locală la nivelul pleoapelor;
- nu purtați lentile de contact minim 7-10 zile după intervenție;
- nu consumați medicamente anticoagulante;
- nu frecați ochii cu mâinile;
- nu vă expuneți la soare puternic timp de 2-3 luni, datorită fotosensibilității din primele săptămâni postoperator și ulterior a riscului de pigmentare a cicatricilor;
- nu vă expuneți în medii cu intemperii (vânt, praf etc);
- aplicați comprese reci în primele 7 zile, pentru diminuarea edemului și echimozelor;
- în primele 7-10 zile evitați activitățile care duc la uscarea ochilor, precum cititul, privitul la televizor sau folosirea computerului;
- în caz de senzație de ochi uscați puneți picăturile indicate de medic;
- primele 5-6 nopti dormiti cu capul ridicat la 30-45 grade.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru.
Prin continuarea folosirii site-ului vom presupune ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
Pentru mai multe informatii vizitati TERMENI SI CONDITII
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!