CE TREBUIE SA STIM DESPRE RINOPLASTIE?

Rinoplastia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se corectează dismorfiile nazale congenitale sau dobândite (post-traumatice accidentale sau chirurgicale).
Este o intervenție chirurgicală completă și, deși unii o numesc chirurgie estetică, rinoplastia reprezintă mult mai mult de atât deoarece este o intervenție invazivă care se adresează nasului în totalitate. Pe de altă parte, rinocorecția trebuie să țină seama și de funcția rinosinusală și, în primul rând, de cea respiratorie și olfactivă. Nimic nu este mai invalidant decât un nas armonios estetic dar cu obstrucție nazală și hiposmie (scăderea mirosului).

Te asteptam la un consult!

CARE SUNT INDICATIILE SI CONTRAINDICATIILE RINOPLASTIEI?

Deoarece intervenția chirurgicală de rinoplastie este una dintre cele mai invazive tipuri de intervenții în chirurgia estetică, se acordă o atenție sporită consultației preoperatorii. În cadrul acesteia, pacientul trebuie să cunoască toate detaliile legate de modul de execuție al intervenției și să primească răspunsurile adecvate legate de diferite nelămuriri pe care le-ar putea avea. Pacientul poate veni cu modele ale felului cum ar dori să arate nasul, după operație, dar chirurgul trebuie să precizeze dacă aceste modele se pot realiza sau nu.
Rinoplastia se adresează persoanelor, femei sau barbați, cu vârsta peste 18 ani, cu dismorfii nazale asociate sau nu cu tulburări funcționale. Teoretic nu există o limită de vârstă maximă, astfel încât această intervenție se poate efectua la orice vârstă peste 18 ani, dar practic se ține cont de starea de sănătate a pacientului – să nu aibă afecțiuni cronice severe, insuficiențe organice și/sau afecțiuni psihice care sa-l facă pe pacient să fie nerealist în cereri și dorințe.
Rinoplastia propriu-zisă se adresează piramidei nazale osoase care, după osteotomii controlate se repoziționează și se redimensionează. Pot exista, însă, și mici corecții care vizează doar cartilajele situate la baza piramidei nazale. Acestea se ajustează și se remodelează determinând satisfacții estetice la fel de mari ca rinoplastia propriu-zisă.

In cadrul operatiei de rinoplastie se poate realiza si corectia septului nazal.

Nu exista contraindicatii absolute dar exista cateva contraindicatii relative de care este bine.

Informații procedură

  • Durata interventiei

    2-3 ore

  • Anestezie

    Generala /locala

  • Durata spitalizarii

    O noapte

  • Timp de recuperare

    14-21 zile

  • Rezultatul final

    1 an

  • Cost informativ

    4000 euro

Întrebări Frecvente

Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații. Indicațiile preoperatorii:

- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;

- întreruperea fumatului cu cel puțin o lună înainte de operație, deoarece nicotina întârzie procesul de vindecare;

- cu 6 ore înaintea intervenției nu consumați alimente sau lichide;

- de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;

- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

- trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;

- nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea;

- daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;

- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja

Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGO, TGP, bilirubina, AgHBs, HCV, HIV, VDRL, radiografie pulmonara, electrocardiograma, radiografie nazala , radiografie de sinusuri paranazale.

Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.

Există două tehnici de abordare: deschisă și inchisă. Rinoplastia deschisa: este cea mai folosita in chirurgia estetica avand avantajulmimens ca permite o vizualizare exacta a structurilor nazale si permite corectarea la vedere a tuturor imperfectiunilor. Incizia se face la nivelul subcloazonului (sub nas), restul inciziilor fiind in interiorul nasului, nevizibile.

In urma cicatrizarii inciziile nu se vad. Interventia consta in decolarea tesuturilor moi de pe structura osteo-cartilaginoasa a nasului dupa care se corecteaza cartilajele triunghiulare, alare, septul nazal si oasele nazale. La finalul interventiei se vor monta doua mese nazale si o atela nazala de sustinere.

Rinoplastia inchisa: poate fi folosita in cazul dismorfismelor nazale mici. Are dezavantajul ca nu vizualizeaza bine structurile nazale. Este mai putin traumatica.

Postoperator se realizează o contenție internă și externă a piramidei nazale pentru a o menține fixa în poziția nou modelată. Contenția internă se realizează cu mese nazale de silicon adaptate calibrului foselor nazale pentru a nu le deforma. Aceste mese se vor extrage la 24-48 ore posteoperator.

Contenția externă se efectuează cu atelă metalică adaptată dimensiunii piramidei nazale. Această atelă este fixată cu benzi de leucoplast dispuse longitudinal, transversal și circular. Firele de sutură endonazale se suprimă la 5-7 zile, iar cele externe la 7-10 zile. Datorită meselor nazale, în primele 48 de ore, veti respira pe gura.

După detamponare, respirația nazală se reia treptat, dar este interzisă suflarea nasului până la suprimarea atelei și, uneori, până când chirurgul consideră că nu mai există nici un pericol de hemoragie sau deformare a piramidei nazale. In prima saptamana zona din jurul nasului si nasul vor fi umflate si se vor invineti.

In primele 2 saptamani dupa operatie veti fi curatat si mesat nazal la interval de 2 zile pentru a preveni aparitia sinechiilor nazale. In circa 2-3 saptamani nasul se dezumfla insa retragerea edemenului completa nu se va face mai repede de 3 luni. In primele luni dupa operatie varful nasului ramane amortit, dar sensibilitatea cutanata va fi recapatata in totalitate. Rezultatele definitive ale rinoplastiei se vad la 1 an.

După rinoplastie, pacientul are beneficii atât estetice, cât și funcționale. Beneficiile operației de rinoplastie vor viza dimensiunea piramidei nazale (piramidă nazală mai mică sau mai mare în funcție de caz), forma acesteia (prin îndepărtarea cocoașei dorsonazale, îngustarea piramidei și modelarea cartilaginoasă) și simetria piramidei nazale (poziție mediană, fără deformări).

Funcțional se repermeabilizează fosele nazale fie prin rezecția și repoziția septului nazal, fie prin operație de rezecție parțială a cornetelor nazale (mucotomie sau turbinoplastie). Pacientul trebuie avertizat că rezultatul estetic nu este totdeauna absolut cel estimat și că este în funcție de particularitățile de cicatrizare ale fiecărui pacient în parte, dar și de modul în care pacientul înțelege să respecte regulile postoperatorii.

Acestea sunt legate de: reacții alergice medicamentoase (antibiotice, anestezice), dar care se remediază prin administrarea de antialergice și uneori de cortizon. Postoperator, pacientul prezintă un discomfort legat de:

• obstrucția nazală;

• echimozele periorbitonazale;

• edemul periorbitar.

Dacă pacientul a fost pregătit psihic preoperator, acesta va trece fără incidente peste această perioadă. În caz contrar, pacienții se simt dezamăgiți de rezultatul obținut. Acestora din urmă li se vor da explicații suplimentare în care se va menționa faptul că până la obținerea imaginii dorite trebuie să treacă prin momente mai puțin plăcute.

În primele 4-5 zile postoperator, pacientul respectă următoarele instrucțiuni:

• repaos la pat 1-2 zile, apoi încă 3 săptămâni se evită intemperiile și efortul fizic;

• alimentație hidro-lacto-zaharată în primele 48 ore, apoi semiconsistentă încă 4-5 zile, deoarece mișcările de masticație pot modifica poziția piramidei nazale;

• tratament antibiotic încă 5-7 zile și antalgic, dacă pacientul are dureri (de regulă nu există dureri);

• se pot administra sedative ușoare, mai ales dacă pacientul are o structură psihoemoțională anxioasă;

• pacientul doarme doar pe spate, înălțat la extremitatea cefalică (fie se așează 2-3 perne, fie se ridică patul dacă este dotat cu dispozitiv de rabatare);

• secrețiile nazale se tamponează ușor, fără a se efectua manevre brutale de ștergere a nasului pentru a nu-l deforma;

• dacă pacientul strănută, acesta o va face cu gura deschisă, având grijă să nu se miște atela nazală;

• nu se vor efectua acțiuni de lavaj facial cu apă, deoarece benzile de leucoplast, odată udate, pot determina desprinderea atelei nazale;

• atela nazală se îndepărtează de regulă la 5-7 zile, uneori mai târziu în funcție de particularitatea cazului;

• după îndepărtarea atelei nazale, pacientul nu poartă ochelari 2-3 luni sau, dacă este purtător de ochelari de vedere, se recomandă lentilele de contact;

• se interzice expunerea la soare și intemperii 4-6 luni;

• se interzice baia fierbinte în primele 7-10 zile (în primele 48 de ore se va efectua toaleta parțială, apoi dușuri scurte, călduțe);

• edemul și echimozele periorbitonazale se atenuează în primele 5-7 zile și dispar complet la 3-4 săptămâni postoperator;

• rezultatul estetic se poate vedea la 1-2 săptămâni, dar cel final la 6 luni și, uneori, chiar la 1-2 ani (mai ales în rinoplastiile secundare);

• postoperator există zone de anestezie persistentă la nivelul nasului și a incisivilor (amorțirea nasului și a incisivilor), fenomen ce poate dura câteva luni.

Povesteste-ne experienta ta

Premii

PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 3
Premiu 6
Morpheus8 Award
Morpheus8 Award 2018-2021
Premiu 4
Premiu 5
PREMII
PREMII
Premiu 2
Premiu 1
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII

Prof Univ Dr Valeriu Ardeleanu

Chirurg plastician

Chirurg oncolog

contact

Strada Brailei 85, Corp adiacent BR5A (fosta cofetarie Laura), Galati , 800306

0770 457 675 , 0336 802 646

office@arestetic.ro

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile

Program

Luni

9.00 - 20.00

Marti

9.00 - 20.00

Miercuri

9.00 - 20.00

Joi

9.00 - 20.00

Vineri

9.00 - 20.00

Sambata

INCHIS

Duminica

INCHIS

Newsletter

Send SMS
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj