CE TREBUIE SA STIM DESPRE SEPTOPLASTIE?

Septul nazal este un perete osteocartilaginos care separă fosele nazale. Statistic, peste 90% din pacienți au deviații de sept nazal. După localizare, se descriu: deviații anterioare (cartilaginoase), deviații posterioare (osoase) și deviații totale (osteocartilaginoase).
Cauza acestor deviații poate fi congenitală sau dobandită (de regulă posttraumatică).
Dacă pacientul solicita și rinoplastie, ideal este ca cele două intervenții să nu se efectueze concomitent, cu atât mai mult cu cât deviația septului nazal este importantă și necesită rezecții mari cartilaginoase și osoase. Aceste rezecții pot afecta rezistența și susținerea piramidei nazale după efectuarea rinoplastiei. Dacă deviația septului nazal nu este însă foarte mare și presupune doar mici ajustări septale, acestea se pot efectua concomitent cu rinoplastia.

Te asteptam la un consult!

CARE SUNT INDICATIILE SI CONTRAINDICATIILE SEPTOPLASTIEI?

.

CARE SUNT INDICATIILE SI CONTRAINDICATIILE SEPTOPLASTIEI?
CARE SUNT INDICATIILE SI CONTRAINDICATIILE SEPTOPLASTIEI?

Informații procedură

  • Durata interventiei

    45-90 minute

  • Anestezie

    Locala/generala

  • Durata spitalizarii

    Fara/1 noapte

  • Timp de recuperare

    5-10 zile

  • Rezultatul final

    2-4 saptamani

  • Cost informativ

    1400-1800 euro

Întrebări Frecvente

Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații. Indicațiile preoperatorii:

- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;

- întreruperea fumatului cu cel puțin o lună înainte de operație, deoarece nicotina întârzie procesul de vindecare;

- cu 6 ore înaintea intervenției nu consumați alimente sau lichide;

- de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;

- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

- trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;

- nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea;

- daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;

- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja

Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGO, TGP, bilirubina, AgHBs, HCV, HIV, VDRL, radiografie pulmonara, electrocardiograma, radiografie nazala , radiografie de sinusuri paranazale.

Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.

Opțiunile chirurgicale sunt:

• Tehnica Killian: abordează septul nazal la 2-3 mm de marginea distală a cartilajului patrulater, unde se efectuează incizia, depericondrarea și deperiostarea urmate de transfixie. După transfixie, se rezecă septul nazal cu instrumente speciale. Concomitent se efectuează rezecții osoase ale crestelor septale și ale piciorului septal. Această tehnica are dezavantajul că porțiunea proximală a septului nazal nu este implicată în actul chirurgical, putând determina astfel restanțe ale deviației septului anterior.

• Tehnica interseptocolumelară: presupune decolarea subpericondrală și subperiostală a întregului sept nazal după incizia transfixiantă la subcloazon. Acest detaliu are avantajul că oferă o vizibilitate mai bună a întregii suprafețe septale, dând astfel posibilitatea repoziționării septului nazal cu o mai mare acuratețe tehnică (deziderat mai greu de atins în tehnica Killian). După repoziționarea septului nazal se pun 1-2 fire de sutură la nivelul inciziei. La final se efectuează tamponamentul endonazal, care poate fi cu: mese lungi de 40-50 cm și late de 1 cm îmbibate în oleu gomenolat sau cu comprese supraetajate, deget de mănușă, balonașe de silicon etc.

Postoperator se realizează o contenție internă a piramidei nazale. Contenția internă se realizează cu mese nazale de silicon adaptate calibrului foselor nazale pentru a nu le deforma. Aceste mese se vor extrage la 24-48 ore posteoperator. Firele de sutură endonazale se suprimă la 5-7 zile.

Datorită meselor nazale, în primele 48 de ore, veti respira pe gura. După detamponare, respirația nazală se reia treptat, dar este interzisă suflarea nasului până la suprimarea atelei și, uneori, până când chirurgul consideră că nu mai există nici un pericol de hemoragie sau deformare a piramidei nazale. In prima saptamana zona din jurul nasului si nasul vor fi umflate.

In primele 2 saptamani dupa operatie veti fi curatat si mesat nazal la interval de 2 zile pentru a preveni aparitia sinechiilor nazale. In circa 2-3 saptamani nasul se dezumfla.

În primele 5-6 zile se menține o ușoară obstrucție nazală datorită edemului postoperator. După vindecare, fosele nazale devin permeabile. Permeabilitatea este durabilă și definitivă. Dacă se menține un anumit grad de obstrucție nazală, trebuiesc investigate și cornetele nazale care pot fi hipertrofiate. Pentru acestea există tehnici alternative de micșorare (radiofrecvență, laser).

Acestea sunt legate de: reacții alergice medicamentoase (antibiotice, anestezice), dar care se remediază prin administrarea de antialergice și uneori de cortizon.

Postoperator, pacientul prezintă un discomfort legat de:

• obstrucția nazală;

• echimozele periorbitonazale;

• edemul periorbitar;

• sinechiizle nazale.

Dacă pacientul a fost pregătit psihic preoperator, acesta va trece fără incidente peste această perioadă. În caz contrar, pacienții se simt dezamăgiți de rezultatul obținut. Acestora din urmă li se vor da explicații suplimentare în care se va menționa faptul că până la obținerea imaginii dorite trebuie să treacă prin momente mai puțin plăcute.

În primele 4-5 zile postoperator, pacientul respectă următoarele instrucțiuni:

• se evită intemperiile și efortul fizic;

• alimentație hidro-lacto-zaharată în primele 48 ore, apoi semiconsistentă încă 4-5 zile, deoarece mișcările de masticație pot modifica poziția piramidei nazale;

• tratament antibiotic încă 5-7 zile și antalgic, dacă pacientul are dureri (de regulă nu există dureri);

• se pot administra sedative ușoare, mai ales dacă pacientul are o structură psihoemoțională anxioasă;

• pacientul doarme doar pe spate, înălțat la extremitatea cefalică (fie se așează 2-3 perne, fie se ridică patul dacă este dotat cu dispozitiv de rabatare);

• secrețiile nazale se tamponează ușor, fără a se efectua manevre brutale de ștergere a nasului pentru a nu-l deforma;

• dacă pacientul strănută, acesta o va face cu gura deschisă, având grijă să nu se miște atela nazală;

• nu se vor efectua acțiuni de lavaj facial cu apă, deoarece benzile de leucoplast, odată udate, pot determina desprinderea atelei nazale;

• se interzice baia fierbinte în primele 7-10 zile (în primele 48 de ore se va efectua toaleta parțială, apoi dușuri scurte, călduțe);

• edemul și echimozele periorbitonazale se atenuează în primele 5-7 zile și dispar complet la 3-4 săptămâni postoperator;

• postoperator există zone de anestezie persistentă la nivelul nasului și a incisivilor (amorțirea nasului și a incisivilor), fenomen ce poate dura câteva luni.

Povesteste-ne experienta ta

Premii

PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
Morpheus8 Award
Premiu 6
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 4
PREMII
Morpheus8 Award 2018-2021
Premiu 5
Premiu 1
PREMII
PREMII
Premiu 3
Premiu 2

Prof Univ Dr Valeriu Ardeleanu

Chirurg plastician

Chirurg oncolog

contact

Strada Brailei 85, Corp adiacent BR5A (fosta cofetarie Laura), Galati , 800306

0770 457 675 , 0336 802 646

office@arestetic.ro

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile

Program

Luni

9.00 - 20.00

Marti

9.00 - 20.00

Miercuri

9.00 - 20.00

Joi

9.00 - 20.00

Vineri

9.00 - 20.00

Sambata

INCHIS

Duminica

INCHIS

Newsletter

Send SMS
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj