Maladia Dupuytren este o afecțiune fibroproliferativă cu etiologie și fiziopatologie incerte, localizată la nivelul țesutului conjunctiv al feței palmate a mâinii și degetelor. Se caracterizează prin retracția progresivă, ireversibilă și invalidantă a aponevrozei palmare, a expansiunilor sale și a țesutului conjunctiv înconjurător.

Manifestările clinice:
• piele aspră, uscată, cu denivelări şi posibile ulceraţii;
• nodul dur palmar, situat de obicei în dreptul degetului 4, în apropierea articulației metacarpofalangiene (mai rar se situează pe degetele 3, 2 sau police);
• coardă fibroasă care flectează (înconvoie) falangele şi le fixează sub diferite unghiuri;
• impotenţă funcţională parţială sau totală a mâinii;
Clinic se evaluează deformările de la nivel articulațiilor mâinii și se însumează deficitul de extensie de la nivelul fiecărei articulații.


Stadializarea:
• Stadiul 1: nodul;
• Stadiul 2: coardă;
• Stadiul 3: retracţii falangiene sub 45˚;
• Stadiul 4: retracţii falangiene peste 45˚;
• Stadiul 5: subluxații falangiene cu pierderea domiciliului capetelor articulare.

Aponevrotomia (Astley-Cooper) = secţionarea bridelor aponevrotice, pe cale subcutanată, cu incizii longitudinale sau transversale, urmată de hipercorectarea în extensie a contracturii cu imobilizarea în regim de tracţiune continuă sau hiperextensie forţată pe atelă ghipsată. Operaţia se aplică in general la persoanele in varsta, numai la coarda palmară şi corectează contractura MF, fiind suficienta anestezia loco-regionala.

Aponevrectomia partiala = excizia aponevrozei palmare bolnave,cuprinzând nodulul, coardele pretendinoase contractate, părţi din ligamentul natator. Tehnica evită decolările întinse, acţionând direct asupra leziunilor.

Aponevrectomia extensiva = excizia a cât mai multă aponevroză palmară; în palmă se îndepărtează aponevroza cu septurile ei profunde care tapeteaza si ingroasa scripetele digitopalmar şi ligamentele transverse, iar la degete se excizează coardele patologice şi nodulii care deformeaza fata volara a falangelor proximale si produc aderente si compresiuni pe pachetele vasculo-nervoase colaterale digitale.

Amputatia degetului: se asociază aponevrectomiilor şi se aplică în situaţiile în care retracţiile vechi au determinat modificări ireversibile osteoarticulare, aponevrotice, cutanate şi scurtări ale pachetelor vasculo-nervoase. Bolnavii care au necesitat o astfel de interventie chirurgicala erau in stadii avansate de boala si au solicitat amputatia pentru a se putea asigura o mai buna functionalitate a celorlalte degete si a mainii

Modalitati de inchidere a tegumentului:

- sutura directă primară;

- plastie cu lambouri tegumentare triunghiulare încrucişate, asociată cu sutură directă;

- grefe de piele liberă după dermofasciectomie (când există ulceraţii şi necroze tegumentare);

- plastie cu lambou tegumentar dorsal deplasat de pe bordul ulnar al mâinii;

- utilizarea tegumentului de la degetul amputat;

- tegumentele nu se suturează (= open palm).

Te asteptam la un consult!

CUM POATE FI TRATATA MALADIA DUPUYTREN? INDICATIILE SI CONTRAINDICATII.

Tratamentul urmareste 2 scopuri:

- recuperarea funcţiilor mâinii;

- prevenirea recurenţelor.

Tipurile de operaţii folosite sunt următoarele:

- aponevrotomia;

- aponevrectomia parţială;

- aponevrectomia totală (extensivă);

- amputaţia degetului.

Indicatii: orice forma a maladiei Dupuytren

Contraindicatii absolute nu exista, ele pot sa tina doar de un teren foarte tarat al pacientului.

CUM POATE FI TRATATA MALADIA DUPUYTREN? INDICATIILE SI CONTRAINDICATII.

Informații procedură

 • Durata interventiei

  60-90 minute

 • Anestezie

  Locala

 • Durata spitalizarii

  Fara

 • Timp de recuperare

  Minim 21 zile

 • Rezultatul final

  2-3 luni

 • Cost informativ

  800 euro

Întrebări Frecvente

Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații. Indicațiile preoperatorii:

- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;

- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja.

Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGP, AgHBs, HCV, HIV, VDRL.

Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.

În lipsa tratamentului boala evoluează, ajungând în final la încastrarea vârfului degetului afectat în palmă, caz în care singura soluție terapeutică rămâne amputarea degetelui afectat. Tratamentul este exclusiv chirurgical și urmărește două scopuri:

• recuperarea funcţiilor mâinii;

• prevenirea recurenţelor.

Tipurile de operaţii folosite sunt următoarele:

• aponevrotomia: secţionarea bridelor aponevrotice, pe cale subcutanată, cu incizii longitudinale sau transversale, urmată de hipercorectarea în extensie a contracturii cu imobilizarea în regim de tracţiune continuă sau hiperextensie forţată pe atelă ghipsată. Operaţia se aplică în general la persoanele în vârstă, numai la coarda palmară şi este suficientă anestezia loco-regională.

• aponevrectomia parţială: excizia aponevrozei palmare bolnave, cuprinzând nodulul, coardele pretendinoase contractate, părţi din ligamentul natator.

• aponevrectomia totală (extensivă): excizia a cât mai multă aponevroză palmară.

• amputaţia degetului: se aplică în situaţiile în care retracţiile vechi au determinat modificări ireversibile osteoarticulare, aponevrotice, cutanate şi scurtări ale pachetelor vasculo-nervoase.

Postoperator mâna va fi umflată, cu dureri de intensitate medie accentuate de mișcarea degetelor. Dupa operatie mana va fi fixata in pozitie de repaus. Firelede sutura se suprima dupa 12-14 zile. Schema de recuperare va fi facuta de medicul curant in functie de interventia chirurgicala realizata. Medicul curant va va preciza cand si cum incepeti miscarile pasive si apoi miscarile active. Recuperarea postoperatorie a mainii are mai multe etape:

- imobilizare in pozitii functionale;

- mobilizare precoce;

- folosirea de Orteze; 

- terapie ocupationala;

- Kinetoterapie;

- alte procedee de fizioterapie.

- sângerarea plăgii: constă în sângerarea plăgii după efectuarea suturii. Simplă compresiune și aplicare de gheață rezolvă de regulă problema. La nevoie se poate reinterveni pentru efectuarea hemostazei.

- infecția: reprezintă o complicație de temut, care necesită deschiderea plăgii. Profilactic se poate administra antibiotice cu spectru larg pe cale orală.

- granulomul: reprezintă o reacție de rejet a corpului față de materialul de sutură, manifestată prin apariția unor mici tumorete. În aceste cazuri trebuie extras firul de sutură.

- dezunirea plăgii: este o complicație rară, care apare la pacienții cu diabet zaharat, pacienții imunotarați, în cazul unei suturi incorecte sau în cazul în care plaga este în tensiune (dacă s-a extirpat și piele). Rezolvarea constă în excizia marginilor și resutura.

- cicatrizarea vicioasă: este o complicație foarte rară, imprevizibilă, care nu poate fi prevăzută și nici tratată. Constă în vindecarea plăgii cu o cicatrice largă, proeminentă adesea, roșie, adesea însoțită de mâncărimi (cicatrice hipertrofică sau cheloidă).

- necroza cutanata: consta in necrozarea pielii in special in urma inchiderii pielii prin lambouri in ‘’Z’’.

- recuperarea functionala partiala: in functie de gradul clinic cand este operata maladia Dupuytren recuperarea poate fi totala sau partiala.

Interventia chirurgicala are scopul de a reda functionalitatea mainii. In functie de gradul clinic cand este operata maladia Dupuytren recuperarea poate fi totala sau partiala. Si cicatrizarea poate influenta recuperarea functionalitatii mainii, o cictrizare vicioasa poate limita extensia degetelor mainii.

Nu fortati mana operata 5-7 zile. Evitati expunerea la praf, mizerii sau alte intemperii. Urmati schema de supraveghere postoperatorie recomandata. Urmati strict schema de recuperare postoperatorie recomandata. Recuperarea este la fel de importanta ca operatia in sine.

Povesteste-ne experienta ta

Premii

Premiu 1
PREMII
poza2
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 3
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 5
Premiu 2
Premiu 4
PREMII
PREMII
Premiu 6
poza1
PREMII
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj