Bursita este o inflamație a bursei. Bursa este un mic sac cu fluid care căptusește și lubrefiază zona în care elementele articulare (os, tendon, ligament) se freacă unele de altele. Bursele sunt localizate în tot organismul.
Bursita este cauzată în general de mișcări repetitive și presiune excesivă. Bursitele pot fi cauzate și de afecțiuni sistemice, cum ar fi artrita septică, infecțiile sau traumatisme localizate.
Factorii favorizanți:
- folosirea uneltelor;
- grădinăritul;
- gătitul;
- tastatul;
- presiunea continuă asupra unei articulații (de exemplu, muncitorii care lucrează în genunchi toată ziua pot dezvolta o bursită la bursa rotuliană).

Manifestările clinice:
Simptomele bursitei includ: durere, senzație de tensiune, roșeață, căldură și/sau creșterea în volum a zonei din jurul bursei inflamate. Durerea este accentuată de obicei de activitatea fizică sau presiunea exercitată local. În timpul nopții sau dimineața poate aparea și redoare articulară (anchilozarea articulației). Dacă bursa nu este pusă în repaus, simptomatologia se înrăutățește. Apariția febrei arată infectarea bursitei (bursită septică).

Investigațiile necesare:
- radiografiile: pot arăta orice problemă legată de os, tendoane sau alte structure;
- ultrasunetele (ecografia): pot arăta îngroșări, creșteri de volum sau rupturi ale țesuturilor moi cum ar fi bursele sau tendoanele;
- aspirația bursei cu sau fără injectarea de antialgice: constă în extragerea de fluid din bursă, cu scopul precizării diagnosticului, putând fi în același timp și o modalitate de tratament.

Te asteptam la un consult!

CUM POT FI TRATATE BURSITELE?

Profilaxic:
– evitarea activităților cu tendință să agraveze simptomele;
– evitarea statului la birou pentru o perioadă mai mare de 2 ore;
– protejarea articulațiilor și zonelor de presiune.

Conservator (Medicamentos):
• repaosul articulației afectate;
• exerciții fizice ușoare menite să crească mobilitatea în fiecare zi;
• aplicații cu gheață: gheața se aplică câte 10-15 minute, de două ori pe oră de obicei, pe parcursul a 72 de ore; se continuă aplicarea gheții (15-20 de minute, de trei ori pe zi) până când durerea se reduce;
• antialgice;
• AINS (antiinflamatoare nesteroidiene);
• evitarea fumatului: fumatul scade producția de colagen, care este necesar vindecării;
• reluarea gradată a activității la o intensitate mai mică decât cea dinaintea apariției simptomelor.

Chirurgical:
- puncția bursei cu evacuarea lichidului și aplicare de bandaj compresin 5-7 zile;
- injecții cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația;
- îndepărtarea chirurgicală a bursei, dacă nu răspunde la tratament și induce durere sau impotență funcțională (incapacitatea de a o folosi). Tratamentul chirurgical este de elecție în caz de recidivă.

CUM POT FI TRATATE BURSITELE?

Informații procedură

  • Durata interventiei

    30-90 minute

  • Anestezie

    Locala

  • Durata spitalizarii

    Fara

  • Timp de recuperare

    3-5 zile

  • Rezultatul final

    2-3 saptamani

  • Cost informativ

    -

Întrebări Frecvente

Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații. Indicațiile preoperatorii:

- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale

-trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja

Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGP, AgHBs, HCV, HIV, VDRL.

Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.

Interventia chirurgicala se face cu anestezie locala. Se practica o incizie mica de cativa cm prin care se va extrage bursa. La final zona se va pansa cu o fasa elastica.

Recuperarea postoperatorie este una simpla. Evitati sa fortati articulatia operata timp de 5-7 zile. Firele se suprima la 7-10 zile. In mod normal nu sunt dureri, nu sunt necesare antibiotice sau calmante. La nevoie pot fi administrate calmante usoare sau antiinfamatorii.

Dupa operatia deformarea articulatiei si durerile locale vor disparea, odata cu eliminarea bursei. Functionalitatea articulatiei va fi recapatata.

Nu fortati articulatia operata 5-7 zile. Evitati expunerea la praf, mizerii sau alte intemperii. Urmati schema de supraveghere postoperatorie recomandata.

Aboneaza-te la newsletterul nostru!

Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Povesteste-ne experienta ta

Premii

PREMII
PREMII
Morpheus8 Award 2018-2021
PREMII
Premiu 6
PREMII
PREMII
Premiu 2
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 3
Premiu 4
PREMII
Premiu 1
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 5
PREMII
PREMII
Morpheus8 Award
Send SMS
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj