Chisturile sebacee, denumite și steatocitoame sunt cavități închise cu conținut lichid sau semilichid, situate imediat sub piele, care prezintă o capsulă proprie. Este un chist comun, noncanceros, de formă și mărime variabilă, care afectează cel mai frecvent scalpul, urechile, spatele, fața și partea superioară a brațelor. Ele pot apare în orice zonă a corpului, cu excepția palmelor, și tălpilor.
Chisturile sebacee apar atunci când cheratina, o proteină produsă de epiderm, blochează o glandă sebacee. Acest fapt se întâplă adesea prin incluziunea unor celulele epidermice sau celule ale foliculilor piloși în derm, celule care vor secreta keratină. Keratina împreună cu secreția glandei sebacee, formează sebumul care prin acumulare va forma chistul. Nu se cunosc cauzele determinante, însă s-a constatat că există o predispoziție genetică familială la unele persoane. Totodată există o serie de factori de risc care favorizează apariția chisturilor sebacee, și anume: acneea, infecția cu HPV, expunerile prelungite la soare, tenul gras și infecțiile cutanate repetate.
Clasificarea chisturilor sebacee:
- chist epidermoid – derivat din epiderm;
- chist pilar – derivat din foliculul pilos;
- chist sebaceu propriu-zis derivat din glanda sebacee.
Chisturile epidermoide și pilare sunt frecvent întâlnite și apar ca o mică umflătură sub piele nesimptomatică, semi-solidă de câțiva mm diametru. Chisturile sebacee propriu-zise sunt foarte rare, au consistență mai moale și de regulă sunt multiple.
Cum diagnosticam un chist sebaceu:
Chisturile sebacee apar ca o formațiune rotundă, nedureroasă, proeminentă la nivelul pielii, cu o culoare palida, fiind mobilă sub piele și nedureroasă. Aceste chisturi pot stagna în dezvoltare, pot crește în pusee, sau pot crește progresiv și continuu devenind supărătoare.
Diagnosticul se susține pe baza aspectului și caracteristicile formațiunii, și se certifică intraoperator. Foarte rar se impune realizarea unui examen histopatologic.
Care este evoluția și complicațiile în lipsa tratamentului:
- ruptura și exteriorizarea conținutului;
- infecție;
- degenerare malignă (canceroasă);
- compresiune pe nervi.
Cu ce pot fi confundate chisturile seboreice
- lipomul – este moale și de dimensiuni mai mari;
- neurofibromul – este mai dur și cu localizări multiple;
- abcesul – este roșu, vald și dureros.
Tratamentul chistului sebaceu:
Singurul tratament este excizia chirurgicală.
Cauza aparitiei unui chist sebaceu este astuparea canalului de evacuare al glandei sebacee, cel mai adesea de catre cheratina din piele. Aceasta duce la acumularea secretiei glandei (sebum – cu aspect si miros caracteristic) intr-un invelis in forma de sac, care creste treptat in dimensiuni. In timp cresterea volumului sau alte traumatisme duc la fisurarea sacului si infectarea conținutului, care se transforma intr-un abces dureros, care este mai dificil de tratat si necesita asocierea cu antibiotice.
Indicatiile exciziei unui chist sebaceu sunt:
- devine dureros sau sensibil;
- se infecteaza in mod repetat;
- supureaza;
- intervine in miscare sau in functionalitatea locului respectiv;
- creste in marime;
- devine neplacut estetic sau deranjeaza.
Contraindicatii exciziei unui chist sebaceu sunt:
- infectii localizate cutanate;
- tulburari severe de coagulare;
- afectiuni grave ale pacientului.
15-45 minute
Locala
Fara
3-5 zile
-
-
Nu necesita o pregatire preoperatorie specifica. Indicațiile preoperatorii:
- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;
- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGP, AgHBs, HCV, HIV, VDRL
Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.
Interventia chirurgicala se face cu anestezie locala si consta in realizarea unei incizii prin care se va extrage chistul sebaceu. Este de preferat sa fie scos chistul integru. In cazul in care chistul se sparge este imperios necesar sa fie excizata camasa chistului in totalitate, in caz contrar va recidiva. La final se pun cateva fire de sutura care se vor suprima dupa 5-10 zile in functie de localizare.
În cazul chisturilor mici pacienții nu necesită perioadă de recuperare, imediat după intervenție putându-și relua activitatea cotidiană, cu evitarea traumatizării zonei operate. În cazul chisturilor mari, pacienții pot necesita câteva zile de repaus fizic. La toți pacienții, plaga va fi dură, roșie, ușor dureroasă, reprezentând semnele inflamației acute. După circa 3 săptămâni aceste semne vor dispărea. Postoperator trebuie să evitați traumatismele locale, expunerile la frig. Puteți face duș după 5-7 zile. Firele pot fi resorbabile și nu necesită a fi extrase. Dacă nu sunt resorbabile se vor extrage la 5-10 zile postoperator.
- sângerarea plăgii: constă în sângerarea plăgii după efectuarea suturii. Simplă compresiune și aplicare de gheață rezolvă de regulă problema. La nevoie se poate reinterveni pentru efectuarea hemostazei.
- infecția: reprezintă o complicație de temut, care necesită deschiderea plăgii. Profilactic se poate administra antibiotice cu spectru larg pe cale orală.
- granulomul: reprezintă o reacție de rejet a corpului față de materialul de sutură, manifestată prin apariția unor mici tumorete. În aceste cazuri trebuie extras firul de sutură.
- dezunirea plăgii: este o complicație rară, care apare la pacienții cu diabet zaharat, pacienții imunotarați, în cazul unei suturi incorecte sau în cazul în care plaga este în tensiune (dacă s-a extirpat și piele). Rezolvarea constă în excizia marginilor și resutura.
- cicatrizarea vicioasă: este o complicație foarte rară, imprevizibilă, care nu poate fi prevăzută și nici tratată. Constă în vindecarea plăgii cu o cicatrice largă, proeminentă adesea, roșie, adesea însoțită de mâncărimi (cicatrice hipertrofică sau cheloidă).
Dupa operatie toate semnele si simptomele locale vor disparea iar formatiunea tumorala va disparea. In scop estetic se vor face suturi cat mai atraumatice adaptate regiunii anatomice unde se intervine chirugical.
Dupa interventie trebuie sa aveti grija sa nu trumatizati zona operata, sa nu dormiti pe ea si se vor schimba pansamentele zilnic. Evitati statul in caldura sau frig precum si contactul cu praf, mizerie etc. Firele se vor suprima dupa 5-10 zile in functie de localizarea chistului. La nevoie va pot fi recomandate antiinflamatorii, antibiotice sau un calmante usoare.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru.
Prin continuarea folosirii site-ului vom presupune ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
Pentru mai multe informatii vizitati TERMENI SI CONDITII
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!