Papiloamele (acrocordoanele) sunt tumori cutanate benigne, de obicei exofitice, pediculate, de culoarea pielii sau hiperpigmentate, care adesea sunt confundate cu nevii pigmentari (alunițele). Papiloamele afectează peste 50% din populație și sunt întâlnite la ambele sexe. Cresc ca frecvență după 50 de ani. Uneori se întalnește o predispoziție familială. De asemenea, în timpul sarcinii, numărul acestora poate exploda brusc din cauza influenței hormonale și a factorilor de creștere. Au dimensiuni variate, de la “un vârf de ac” până la 2-5 mm, asemănătoare unui bob de strugure, fixate la piele printr-un picioruș. Culoarea lor variază de la bej până la brun-negru. De cele mai multe ori sunt asimptomatice.
Principala cauză a apariției papiloamelor pare a fi virusul papilomatos (Human Papiloma virus). S-a constatat totodată că la nivelul papiloamelor, fibrele de elastină sunt în număr mult redus. Sunt asociate cu rezistența la insulină, diabetul zaharat, obezitatea, sarcina, bolile tiroidiene și stările de imunitate scăzute precum infecțiile cu HIV. Majoritatea persoanelor cu HIV prezintă papiloame preponderent în zonele inghinale.
Dacă au ca și cauză prezența virusului HPV, pot fi contagioase, dovadă că membrii aceleași familii prezintă astfel de papiloame. Papiloamele se transmit adesea la piscine, săli de sport, saloane de cosmetică, masaj etc. Trebuie reținut faptul că prin scarpinare, papiloamele se înmulțesc la aceeași persoană. De asemenea, purtarea lanțurilor și cămășilor pe gât pot determina îmulțirea papiloamelor.
TRATAMENTE ALTERNATIVE
-eliminarea chirurgicală, prezintă riscul de recidivă, infecție, necesită pansamente, adesea necesită sutură, necesită anestezie și adesea lasă cicatrici în loc.
-radiofrecvența – este un tratament folosit în saloanele de cosmetică dar aparatul este ieftin și nesigur. Papiloamele recidivează la 2-3 ani, puterea radiofrecvenței este greu de controlat, risc de arsură, risc de cicatrizare cheloidă, adesea necesită mai multe ședințe.
-sarcina
- medicamente fotosensibilizante
- medicamente anticoagulante
- boli fotosensibile (ex. lupus eritematos)
- expunerea recentă (în interval de 1 lună) la ultraviolete (soare, solar)
- epilepsie.
- infecţie recentă cu virusul herpes simplex la nivelul zonei tratate
- antecedente de cicatrizare defectuoasă
- afecţiuni dermatologice la nivelul pielii care urmează a fi tratate, tatuaje.
Principalul tratament al papiloamelor îl reprezintă laserul. Cu ajutorul laserului, papiloamele sunt eliminate dintr-o singură ședință. La nivelul pielii unda laser este transformata in caldura, actionand prin doua mecanisme asupra papilomului: pe de o parte caldura arde papilomul, pe de alta parte distruge local virusul. Tratamentul poate fi realizat numai de către medic.
Avantajele laserului sunt:
-nu necesită timp de recuperare
-este suficientă o singură ședință
-nu recidivează întrucât este distrus și virusul HPV localizat
-nu lasă semne
-pot fi tratate toate papiloamele indiferent de mărimea lor
-putere controlabilă a laserului
-siguranța tratamentului
-nu sângerează
-nu necesită sutură chiar dacă sunt mari
-fără risc de infecții.
30 minute
1-2 sedinte
2-7 zile
Permanent
7 zile
De la 250 lei
Cu o luna inaintea tratamentului laser trebuie sa evitati urmatoarele:
- consumul de medicamente fotosensibilizante, anticoagulante
- fara peelinguri chimice sau creme cu efect de exfoliere
- fara expuneri la soare sau solar
Laserul folosește un puls de lumină cu diametrul de 3 sau 5 mm cu care se vor extirpa papiloamele. În timpul tratamentului, există o senzație de minim disconfort, ca o înțepătură, care este prezentă doar când se eliberează impulsul laser.
Disconfortul este atenuat semnificativ de răcirea prealabilă cu piesa de mână a laserului, care are o suprafață cu temperatura de 4 grade în mod constant. Răcirea eficientă reduce disconfortul si protejează pielea de riscul de arsură. Procedura dureaza doar cateva minute dupa care papiloamele se vor usca si vor cadea in 2-7 zile.
Imediat după tratament, va aparea o roşeaţă şi/sau edem care poate dura de la câteva ore la 5-7 zile. Papiloamele se vor innegri, se vor usca si vor cadea in 2-7 zile. Pentru diminuarea edemului, se pot aplica pungi cu gheaţă la nevoie.
Edemul apare mai frecvent când se tratează zone din jurul ochilor. Riscul de aparitie a unor tulburari de pigmentare ale pielii după acest tratament este minim. Pentru siguranţa, se pot folosi creme cu factori de protecţie solară timp de 3 luni în cazul expunerii prelungite la radiaţii U.V. In general, este suficienta o singura sedinta.
Roseata (eritem)
Edem, Vanatai (echimoze)
Disconfort
Senzatie de caldura locala sau arsura
Exceptional, pot aparea diferente de culoare
Exceptional, poate sa apara subdenivelarea zonei tratate
Roseata (eritem)
Edem Vanatai (echimoze)
Disconfort
Senzatie de caldura locala sau arsura
Exceptional pot apare diferente de culoare
Exceptional poate sa apara subdenivelarea zonei tratate
La finalul tratamentului, papiloamele vor disparea. In general, este suficienta 1 singura sedinta. Nu raman semne sau pete.
NU se poate asocia cu nici un alt tratament laser sau cu lumina intens pulsata
NU se poate asocia cu peelinguri chimice sau mecanice
NU se poate asocia cu radiofrecventa fractionata
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru.
Prin continuarea folosirii site-ului vom presupune ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
Pentru mai multe informatii vizitati TERMENI SI CONDITII
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!