Cicatricile reprezintă zone de țesut fibros care înlocuiesc pielea normală, ca rezultat al unor leziuni ale pielii (tăieturi, înțepături, arsuri, intervenții chirurgicale). Ele pot fi plane, escavate sau proeminente, de culoare uniformă sau discromii.
Cicatrizarea este considerată un proces normal de refacere a pielii, care se desfășoară în mai multe etape:
• etapa primelor 24 de ore: se formează cheagul și se izolează plaga de mediul extern;
• etapa primelor 21 de zile: se produc fibre noi de colagen, cicatricea are un aspect nemodificat față de primele zile;
• etapa primelor 6 săptămâni: se termină procesul inflamator acut iar rețeaua fibrilară este bine reprezentată. Se poate începe mobilizarea structurilor anatomice locale;
• etapa primelor 6 luni: cicatricea este de obicei hipertrofică, proeminentă, roșie și cu senzație de mâncărime. Începe procesul de remaniere a rețelei vasculare și fibrilare cicatriceale;
• etapa finală de maturare: roșeața și duritatea cedează progresiv rămânând o cicatrice moale și plană.
Cum apar cicatricile?
În cazul unui traumatism sau agresiune a pielii, cu ruptură sau pierdere de substanță tegumentară, corpul secretă colagen, care va reface defectul cutanat. În pielea normală colagenul este dispus multidirecțional.
Într-o cicatrice, colagenul se dispune unidirecțional, într-o singură direcție, cu un colagen de calitate inferioară; cicatricile nu conțin glande sebacee și sudoripare și sunt mai puțin rezistente la ultraviolete, având predispoziție către malignizare.
Colagenul se va acumula progresiv în plagă, o perioadă lungă de timp (până la 2 ani) cicatricile devenind treptat netede și moi. La doi ani cicatricea se consideră maturată și cu aspectul estetic final. Pielea închisă la culoare este predispusă la formarea de cicatrici.
Uneori se dezvoltă cicatrici anormale, precum cicatricile hipertrofice, atrofice sau cheloide. Cicatricea hipertrofică este o cicatrice largă, rozacee, care apare de obicei atunci când se distruge o zonă foarte largă din tegument, sau dacă leziunea se infectează. Cicatricea cheloidă reprezintă o cicatrice cu o proliferare în exces a colagenului, în care cicatricea continuă să crească chiar dacă leziunea s-a vindecat. Cicatricile nu sunt dureroase de obicei.
Complicații posibile în lipsa tratamentului:
- afectare psihică;
- mâncărimi persistente;
- apariția de cicatrici hipertrofice sau cheloide;
- infectare;
- apariția de contracturi cu alterarea funcționalității segmentului respectiv; contractura apare datorită afectării țesuturilor de sub piele, cum se întâmplă în cazul arsurilor profunde, care aderă unele de celelalte; contracturile apar și dacă cicatricea traversează o articulație, limitând mișcările acelei articulații;
- malignizare.
Prevenire:
- spălarea minuțiuoasă a plăgilor înainte de a fi suturate;
- folosirea gelurilor cu silicon sau a bandajelor compresive; în cazul arsurilor severe folosirea îmbrăcăminții compresive se face pe o perioada de 12 luni, timp de 20-22 ore/ zi;
- evitarea scărpinatului și ruperii crustelor.
Clasificarea cicatricilor
În funcție de aspectul lor, cicatricile pot fi împărțite în următoarele grupe:
• cicatrici simple, necomplicate:
- punctiforme;
- lineare;
- în suprafață;
- cu relieful în același plan cu țesuturile vecine;
- de culoare asemănătoare pielii din vecinătate.
• cicatrici anormale:
- hipertrofice (cu relieful crescut, dar în cadrul suprafeței leziunii inițiale);
- cheloide (cu volumul crescut necontrolat, depășind suprafața leziunii inițiale);
- atrofice cu hipotrofia țesutului adipos din vecinatate;
- aderente la structurile din profunzime, fără mobilitate cutanată;
- discromice, cu modificări de pigmentare, care poate fi mai mică sau mai accentuată.
• cicatrici complicate, cu:
- retracția cutanată accentuată;
- tulburări funcționale în zona articulațiilor sau a orificiilor naturale;
- dureri, prin implicarea în fibroza a unor terminații nervoase;
- ulcerații cronice;
- transformarea lor în tumori canceroase.
ULCERUL MARJOLIN
Un ulcer Marjolin este un tip rar și agresiv de cancer de piele care crește de la arsuri, cicatrici sau răni. Se dezvoltă încet, dar în timp se poate răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv creierul, ficatul, plămânii sau rinichi.
În primele etape, zona afectată a pielii va prezenta senzatia de arsura si/ sau mâncărime. Apoi, apare leziune ulcerata. În cele mai multe cazuri, ulcerul Marjolin este plat cu marginile ridicate.
Ulcerul ulcerului marjolin poate fi închis și redeschis în mod repetat și poate continua să crească după formarea inițială.
Ulcerele Marjolin cresc foarte lent, de obicei, trebuind 30-35 de ani pentru a deveni cancer.
Cicatricile necesită tratament numai în cazul în care sunt inestetice, dureroase sau crează disfuncționalități.
Opțiunile nechirurgicale sunt:
• Tratamentul cu LASER;
• Dermamep;
• Injectarea de steroizi;
• Peeling Chimic sau mecanic (microdermabraziune);
• Camuflarea cosmetică permanentă (gen tatuaj);
• Brahiterapia: constă în introducerea unor perle radioactive în cicatrice care se lasă câteva ore; previne apariția cheloidului;
• Creme cu vitamina E;
• Geluri cu silicon: pot fi folosite pentru tratarea și prevenirea cicatricilor cheloide și hipertrofice, dar nu pe plăgile deschise;
• Umplerea cicatricilor cu acid hialuronic.
Radiofrecventa multipolara fractionata Endymed PRO.
30-120 minute
Locala/ generala
Fara/ o noapte
7-21 zile
3-6 luni
-
Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații.
Indicațiile preoperatorii:
- întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;
- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja.
Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGP, AgHBs, AcHCV, HIV, VDRL.
Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.
Tratamentul chirurgical:
Există mai multe posibilități de tratare chirurgicală a unei cicatrici:
- excizia chirurgicală: constă în excizia totală sau parțială a cicatricii cel mai adesea cu anestezie locală; scopul intervenției este de a obține o cicatrice fină, plană și având aproximativ aceeași culoare cu tegumentele din jur;
- plastia cu lambouri încrucișate;
- plastia cu grefe de piele;
- plastia cu bioexpandere tisulare.
Revizia unei cicatrici nu trebuie efectuată înainte de un an de la producerea traumatismului. Scopul intervenției chirurgicale este acela de a corecta în primul rând problemele legate de funcționalitatea zonei respective. Aspectul cicatricei poate fi îmbunătățit dar cicatricea nu poate fi eliminată complet. Inciziile se duc paralel cu cicatricea sau în șanțurile fiziologice.
Pacienții nu necesită perioadă de recuperare, imediat după intervenție putându-și relua activitatea cotidiană, cu evitarea traumatizării zonei operate.
La toți pacienții, tranșa de sutură va fi dură, roșie, ușor dureroasă, reprezentând semnele inflamației acute. După circa 3 săptămâni aceste semne vor dispărea.
Postoperator trebuie să evitați traumatismele locale, expunerile la frig. Puteți face duș după 5-7 zile. Firele pot fi resorbabile și nu necesită a fi extrase. Dacă nu sunt resorbabile se vor extrage la 7-12 zile postoperator.
- sângerarea plăgii: constă în sângerarea plăgii după efectuarea suturii. Simplă compresiune și aplicare de gheață rezolvă de regulă problema. La nevoie se poate reinterveni pentru efectuarea hemostazei.
- infecția: reprezintă o complicație de temut, care necesită deschiderea plăgii. Profilactic se poate administra antibiotice cu spectru larg pe cale orală.
- granulomul: reprezintă o reacție de rejet a corpului față de materialul de sutură, manifestată prin apariția unor mici tumorete. În aceste cazuri trebuie extras firul de sutură.
- dezunirea plăgii: este o complicație rară, care apare la pacienții cu diabet zaharat, pacienții imunotarați, în cazul unei suturi incorecte sau în cazul în care plaga este în tensiune (dacă s-a extirpat și piele). Rezolvarea constă în excizia marginilor și resutura.
- cicatrizarea vicioasă: este o complicație foarte rară, imprevizibilă, care nu poate fi prevăzută și nici tratată. Constă în vindecarea plăgii cu o cicatrice largă, proeminentă adesea, roșie, adesea însoțită de mâncărimi (cicatrice hipertrofică sau cheloidă).
- malignizarea: poate sa apara pe orice cicatrice in special daca este expusa excesiv la soare.
Cicatrizarea este un proces biologic specific fiecarui individ in parte. Tratarea chirurgicala a unei cicatrici presupune crearea unei cicatrici a carei evolutie este imprevizibila. Rezultatele nu pot fi prevazute.
Dupa interventie trebuie sa aveti grija sa nu trumatizati zona operata, sa nu dormiti pe ea si se vor schimba pansamentele zilnic.
Evitati statul in caldura sau frig precum si contactul cu praf, mizerie etc.
Firele se vor suprima dupa 5-14 zile in functie de localizarea alunitei.
La nevoie puteti lua un antiinflamator sau un calmant usor.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru.
Prin continuarea folosirii site-ului vom presupune ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
Pentru mai multe informatii vizitati TERMENI SI CONDITII
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!