În ce constă pregătirea preoperatorie? Analize preoperatorii.
Nu necesită o pregătire preoperatorie specifică. Indicațiile preoperatorii:
– întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțîn 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;
– trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinină, ÎNR, TGP, AgHBs, HCV, HIV, VDRL
Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidențial și nu pot fi publicate fără acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate în baze de date on-line.
Cum decurge intervenția chirurgicală?
În ce constă recuperarea postoperatorie?
În cazul chisturilor mici, pacienții nu necesită perioadă de recuperare, imediat după intervenție putându-și relua activitatea cotidiană, cu evitarea traumatizării zonei operate. În cazul chisturilor mari, pacienții pot necesită câteva zile de repaus fizic. La toți pacienții, plagă va fi dură, roșie, ușor dureroasă, reprezentând semnele inflamației acute.
După circa 3 săptămâni aceste semne vor dispărea. Postoperator, trebuie să evitați traumatismele locale și expunerile la frig. Puteți face duș după 5-7 zile. Firele pot fi resorbabile și nu necesită a fi extrase. Dacă nu sunt resorbabile, se vor extrage la 5-10 zile postoperator.
Ce reacții adverse sau complicații pot să apară?
– sângerarea plăgii: constă în sângerarea plăgii după efectuarea suturii. Simplă compresiune și aplicare de gheață rezolvă de regulă problema. La nevoie se poate reinterveni pentru efectuarea hemostazei.
– infecția: reprezintă o complicație de temut, care necesită deschiderea plăgii. Profilactic se poate administra antibiotice cu spectru larg pe cale orală.
– granulomul: reprezintă o reacție de rejet a corpului față de materialul de sutură, manifestată prin apariția unor mici tumorete. În aceste cazuri trebuie extras firul de sutură.
– dezunirea plăgii: este o complicație rară, care apare la pacienții cu diabet zaharat, pacienții imunotarați, în cazul unei șuturi incorecte sau în cazul în care plagă este în tensiune (dacă s-a extirpat și piele). Rezolvarea constă în excizia marginilor și resutura.
– cicatrizarea vicioasă: este o complicație foarte rară, imprevizibilă, care nu poate fi prevăzută și nici tratată. Constă în vindecarea plăgii cu o cicatrice largă, proeminentă adesea, roșie, adesea însoțită de mâncărimi (cicatrice hipertrofică sau cheloidă).
La ce rezultate să ne așteptăm?
După operație, toate semnele și simptomele locale vor dispărea iar formațiunea tumorală va dispărea. În scop estetic se vor face șuturi cât mai atraumatice adaptate regiunii anatomice unde se intervine chirugical.
Care sunt recomandările post intervenție? Tratamente adjuvante.
După intervenție trebuie să aveți grijă să nu trumatizati zona operată, să nu dormiți pe ea și să schimbați pansamentele zilnic. Evitați statul în căldură sau frig precum și contactul cu praf, mizerie etc. Firele se vor suprimă după 5-10 zile în funcție de localizarea chistului. La nevoie, pot fi recomandate antiinflamatorii, antibiotice sau calmante ușoare.